De ce apare infertilitatea?

0 Shares
0
0
0

Infertilitatea este o problemă medicală care afectează un număr semnificativ de cupluri și persoane din întreaga lume, împiedicându-le să conceapă un copil în mod natural. Această situație poate fi extrem de frustrantă și stresantă pentru cei afectați, deoarece visul de a deveni părinți poate să devină o provocare dificil de depășit.

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a concepe un copil în mod natural, chiar și după un an de încercări regulate de a rămâne gravidă pentru cuplurile sub 35 de ani și șase luni pentru cuplurile peste 35 de ani. Aceasta poate afecta atât femeile, cât și bărbații și poate avea o varietate de cauze și factori contributivi. Poți citi și statistice despre infertilitate pentru a-ți face o idee.

Cauzele infertilității feminine

Infertilitatea la femei poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv:

 • Probleme de ovulație: Ovulația neregulată sau absența ei pot să fie o cauză principală a infertilității feminine. Sindromul ovarelor polichistice (SOP) și tulburările de ovulație sunt exemple comune.
 • Blocarea trompelor uterine: Trompele uterine blocate sau deteriorate pot împiedica ovulele să se întâlnească cu spermatozoizii sau să fie transportate în uter pentru implantare. Aceasta poate fi cauzată de infecții, endometrioză sau intervenții chirurgicale anterioare.
 • Endometrioza: Endometrioza este o afecțiune în care țesutul care în mod normal acoperă interiorul uterului crește în afara acestuia. Acest fenomen poate duce la cicatrizări și inflamații, afectând funcția reproducătoare.
 • Fibroame uterine: Fibroamele sunt tumori noncanceroase care se dezvoltă în uter și pot afecta cavitatea uterină sau pot bloca trompele uterine.
 • Tulburări hormonale: Dezechilibrele hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (SOP) sau hipotiroidismul, pot afecta ovulația și pot contribui la infertilitate.
 • Vârsta: Vârsta avansată poate reduce calitatea și cantitatea ovulelor, ceea ce face concepția mai dificilă.

Cauzele infertilității masculine

Infertilitatea la bărbați poate fi, de asemenea, cauzată de o serie de factori, inclusiv:

 • Calitatea scăzută a spermatozoizilor: Spermatozoizii cu motilitate redusă, formă anormală sau concentrație scăzută pot afecta șansele de concepție.
 • Obstrucția canalelor de spermă: Ocluzia sau blocarea canalelor prin care spermatozoizii sunt transportați din testicule poate împiedica eliberarea spermatozoizilor în ejaculare.
 • Probleme de ejaculare: Ejacularea retrogradă (când sperma intră în vezica urinară în loc să fie eliminată prin penis) sau ejacularea precoce pot afecta concepția.
 • Infecții: Infecțiile ale tractului genital sau ale prostatei pot afecta calitatea spermei.
 • Varicocel: Aceasta este o dilatație a venelor din scrot care poate crește temperatura testiculelor și poate afecta producția de spermatozoizi.

Cauzele comune ale infertilității la ambele sexe

Există, de asemenea, cauze comune ale infertilității care pot afecta atât femeile, cât și bărbații, cum ar fi:

 • Stilul de viață și factorii de mediu: Fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta necorespunzătoare, stresul și expunerea la substanțe toxice pot afecta fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați.
 • Factori genetici: Anumite condiții genetice pot contribui la infertilitate sau pot crește riscul de transmitere a afecțiunilor genetice copilului.
 • Factori de vârstă: Vârsta avansată a ambilor parteneri poate afecta șansele de concepție și poate crește riscul de complicații în timpul sarcinii.

Când să apelezi la proceduri de fertilitate, cum ar fi FIV?

Decizia de a apela la proceduri de fertilitate, cum ar fi FIV, depinde de cauza infertilității și de circumstanțele individuale ale fiecărui cuplu sau persoane. De obicei, medicii recomandă proceduri de fertilitate după ce au fost efectuate teste și evaluări detaliate pentru a identifica cauza problemei.

FIV este o opțiune atunci când:

 • Alte tratamente mai puțin invazive au eșuat.
 • Există probleme de ovulație, calitatea scăzută a spermatozoizilor sau alte cauze medicale care nu pot fi corectate în alt mod.
 • Cuplul sau persoana nu poate rămâne gravidă în mod natural din cauza obstrucțiilor trompelor uterine sau a altor anomalii anatomice.
 • Există factori genetici sau ereditari care cresc riscul transmiterii unor afecțiuni genetice.

Infertilitatea poate avea cauze variate, atât la femei, cât și la bărbați, și poate fi provocatoare din punct de vedere emoțional și fizic. Este important să căutați ajutor medical specializat pentru a identifica cauza infertilității și pentru a discuta despre opțiunile disponibile pentru tratament, inclusiv proceduri de fertilitate, cum ar fi FIV. Cu îngrijire adecvată și sprijin, mulți oameni care se confruntă cu infertilitate pot îndeplini visul de a deveni părinți.

0 Shares
You May Also Like