Craciunul se apropie si te gandesti la ce fel de brad de Craciun sa cumperi. Daca nu ai deja un brad artificil din anii anteriori, aceasta intrebare apare, cu siguranta inainte de orice Craciun. Iei in calcul sa cumperi un brad natural si uneori iti vine in minte intrebarea fireasca: „Unde cresc brazii de Craciun?”
Nordmann, un succes din Caucaz
„Nordmann” este o specie care provine din Caucaz si care a fost aleasa pentru pomii de Craciun, deoarece isi pierde acele foarte incet. Nordmann, care astazi reprezinta 72,8% din vanzarile de brad din tara, a ajuns in plantatii doar in urma cu aproximativ cincizeci de ani. Daca danezii l-au prezentat ca un copac „de casa”, acest copac creste de fapt in mod natural doar in regiunile caucaziene.
Pepinierii cumpara semintele de Nordmann in Georgia sau in Rusia, apoi le cresc pentru a produce plante tinere care, la varsta de 4 ani, sunt plantate de horticultori: Se pot planta 7000 pana la 8000 de plante la hectar. In fiecare an, se iau brazi: in primul an, se iau din cei mici, intre 80cm si 1m, care lasa astfel loc pentru ceilalti sa creasca. In anul urmator, se iau altii mai mari si asa mai departe. Un teren este exploatat pe deplin in 4 ani si solurile sunt apoi lasate sa se odihneasca pentru un sezon.
Bradul tau de Craciun are intre 10 si 15 ani
Cultivarea pomului de Craciun necesita multa rabdare: dupa plantare, este nevoie de 5 pana la 10 ani pentru ca pomii sa fie gata sa mearga la magazin. Un pom de Craciun care ajunge in sufrageria ta pentru sarbatori are, prin urmare, 10 – 15 ani. In prima zi a lunii decembrie, molidul de aproximativ zece ani este cel care pune capat sezonului de taiere: acesti copaci sustin viata deasupra solului putin mai bine decat verii lor caucazieni si, prin urmare, trebuie taiati mai tarziu.
Firmele angajeaza aproximativ muncitori sezonieri care taie cateva sute de mii de copaci in 3 saptamani.
Trei din zece brazi de Craciun vor fi cumparati in supermarketuri s acestia se eticheteaza astfel incat consumatorii sa stie de unde provin brazii de Craciun pe care ii cumpara. Ca noutate in acest an este faptul ca se pune o „eticheta rosie” pentru pomii de Craciun care atesta prospetimea lor. Pentru a o obtine, un copac nu trebuie sa fi fost taiat inainte de 21 noiembrie. Pe de alta parte, foarte putini arbori „organici” se gasesc la orizont pentru ca nu prea exista cerere pentru asta.
Bradul natural este inca popular: cateva milioane de brazi sunt vanduti in fiecare an in Romania. Pentru planeta, un copac natural va fi intotdeauna mai bun decat un copac din plastic: evita consumul de hidrocarburi, absoarbe CO2 in timpul cresterii sale si, dupa Craciun, poate fi transformat in aschii sau compost. Atata timp cat ai grija la acest aspect al reciclarii: centre de colectare sunt organizate in multe orase pentru a recicla brazxii de Craciun dupa sarbatori.