Despre spondiloza lombara

0 Shares
0
0
0

Spondiloza lombara poate fi descrisa ca fiind alcatuita din toate afectiunile degenerative care afecteaza discurile, corpurile vertebrale si articulatiile asociate ale vertebrelor lombare.

Spondiloza nu este un diagnostic clinic, ci un termen descriptiv utilizat pentru a desemna probleme spinale. In literatura de specialitate, spondiloza lombara cuprinde numeroase patologii asociate, incluzand stenoza spinarii, spondilolisteza degenerativa, osteoartrita si multe altele.

In ceea ce priveste pacientii varstnici, boala se spune ca este progresiva si ireversibila. Adesea, regiunea lombara este cea mai afectata, datorita expunerii la stres mecanic. Atunci cand un pacient sufera de spondiloza lombara, este posibil ca osteofitele sa fie formate. Aceste osteofite sunt cresteri osoase care apar datorita indepartarii periostului din corpul vertebral.

Durerea poate fi produsa atunci cand se formeaza o stenoza foraminala neurala, care provine din formarea osteofitelor. Pacientul poate avea, de asemenea, rigiditate articulara, care poate limita miscarea.

Pacientii cu spondiloza lombara au, de asemenea, simptome neurologice, care includ: dureri de spate inferioare, dureri de picioare, amorteala in picioare si in picioare.

Spondiloza este o forma de durere a spatelui inferior si reprezinta o importanta problema clinica, sociala, economica si publica care afecteaza populatia mondiala.

Este o tulburare cu multe etiologii posibile si multe definitii. Incidenta spondilozei lombare este de 27-37% din populatia asimptomatica a durerii de spate. De exemplu, in Statele Unite, mai mult de 80% dintre persoanele in varsta de peste 40 de ani au spondiloza lombara.

Cand un pacient sufera de dureri de spate scazute, exista multe posibile patologii care ar putea fi cauza acestei dureri. Impreuna cu spondiloza lombara (si subdiviziunile sale), exista si alte cauze:

  • Artrita reumatoida – Putem intelege de ce unii clinicieni ar include artrita reumatoida, deoarece exista subdiviziuni ale spondilozelor lombare care au o multime de asemanari cu artrita.
  • Traumatism minor al spatelui – Traumatismele minore din spate pot fi cauza patologiilor degenerative, cum ar fi spondilita. Este o sarcina a fizioterapeutului de a lua spondiloza lombara si alte boli degenerative, atunci cand pacientul este diagnosticat cu o trauma minora in spate
  • Hernia de disc.
  • Spondilita anchilozanta.
  • Boala lombara degenerativa de disc.

Pentru diagnosticul clinic de spondiloza lombara, este necesara o investigatie aprofundata pentru a se asigura excluderea altor patologii. In practica clinica folosim:

  • RMN: scump, dar prezinta cele mai mari detalii in coloana vertebrala si este folosit pentru a vizualiza discurile intervertebrale, inclusiv gradul de hernie de disc, daca este prezent. Un RMN este, de asemenea, folosit pentru a vizualiza vertebrele, articulatiile fatetare, nervii si ligamentele din coloana vertebrala si poate diagnostica un nerv ciupit.
  • Radiografiile X: afiseaza spursurile osoase pe corpurile vertebrale ale coloanei vertebrale, ingrosarea articulatiilor fatetare (articulatiile care leaga vertebrele una de alta) si ingustarea spatiilor intervertebrale.
  • Scanarea CT: capabila sa vizualizeze coloana vertebrala in detaliu si poate diagnostica ingustarea canalului spinal (stenoza spinarii) atunci cand este prezenta.
  • SPECT: Scintigrafia osoasa computerizata cu tomografie computerizata cu un singur foton este utilizata pentru a evalua in continuare pacientii cu suspiciune de spondiloliza. Controversa inconjoara desemnarea unuia dintre aceste teste drept cea mai utila in evaluarea spondilolizei.
0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…