casa-euro-tifetz

Dezvoltatorii imobiliari tin cu dintii de preturi

0 Shares
0
0
0
casa-euro-tifetzLa Targul National Imobiliar de la Palatul Parlamentului se gasesc aceleasi oferte ca in urma cu cateva luni. Lipsesc insa reducerile si promotiile.Locuintele noi sunt la fel de scumpe ca in urma cu doua- trei luni. Fara reduceri sau promotii pentru a-si atrage clientii, dezvoltatorii imobiliari tin la preturile lor si poarta, din targ in targ, aceleasi oferte.

Este cazul si ultimei expozitii de profil – Targul National Imobiliar (TNI) ce se desfasoara, pana duminica, la Palatul Parlamentului din Capitala. Si clientii s-au prins de lipsa de strategie si initiativa, motiv pentru care se cam lasa asteptati.

Celebra garsoniera de 34.000 de euro, care surprindea piata in urma cu un an, sta si acum la vanzare, alaturi de locuintele cu suprafete generoase din zona Orhideea – la preturi de 1.190 de euro/ metrul patrat si vilele de peste 200.000 de euro din Austrian Village, complexul de langa Buftea.
“Au fost deja mai multe targuri in aceasta toamna si clientii au studiat oferta. Sigur ca sunt aceleasi produse, doar nu le facem din hartie”, spune Mariana Solovei, project manager la Apulum 94, incercand sa explice de ce coridoarele dintre standuri erau, ieri dupaamiaza, aproape goale.

Nici entuziasmul expozantilor nu mai e la fel de mare ca la editiile trecute. “Nu am venit neaparat sa vindem, am venit ca sa fim prezenti in piata. Am vandut deja aproape 50% din proiect, care va fi predat integral la finele acestui an”, afirma Robert Cerbu, consilier de vanzari la complexul Doamna Ghica, din cartierul bucurestean Colentina.

Aici, preturile pornesc de la 56.724 de euro plus TVA pentru o garsoniera si ajung la 152.144 plus TVA in cazul apartamentelor de patru camere.

In centru, garsoniera e peste 70.000 de euro

Chiar mai aproape de finalizare sunt cei de la Vitan Residence – preturile lor sunt constante de cateva luni bune si variaza intre 90.000 si 125.000 de euro cu TVA inclus pentru locuinte cu doua si trei camere. In cadrul ansamblului au fost vandute 85% din unitati.

Preturi ceva mai mici se gasesc in complexurile aflate intr-un stadiu mai putin avansat al constructiei. Ansamblul Primavara Lujerului, care va fi finalizat in aprilie 2011, ofera garsoniere la un pret de 38.700 de euro plus TVA. In cazul apartamentelor cu doua camere, pretul e de 53.700 de euro plus TVA.

In Pipera, apartamentele de doua camere costa in jur de 75.000 de euro. Mult mai scumpe sunt locuintele din centru – o garsoniera in curs de finalizare in zona Ambasadei Chinei, din Capitala, costa 76.000 de euro, in timp ce un apartament de doua camere variaza intre 145.000 si 205.000 de euro.

Tot in constructie se afla si complexul Day Construct Decebal – preturile pornesc de la 75.600 de euro plus TVA, pentru doua camere, si ajung la 182.675 de euro plus TVA, pentru patru camere (143 mp construiti).

Structura usoara de metal, o varianta low cost

Clientii care-si doresc o casa vor plati un pret de la 900 de euro/ mp, daca prefera structura de caramida. In cazul in care indraznesc sa incerce si o structura din profile metalice, vor achita numai 280 de euro/metrul patrat, pret ce nu include finisajele interioare. O astfel de casa se preda in doua zile si costa 33.600 de euro, in cazul unei suprafete de 120 de metri patrati, potrivit reprezentantilor firmei “Fabrica de case”.

Pentru ca apartamentele de vacanta sunt tot mai greu de vandut, dezvoltatorii unui ansamblu din Sinaia ofera varianta ratelor fara intermediul bancii. Complexul “Colina Marei” e in constructie in Sinaia si are 254 de unitati ce pornesc de la 58.000 de euro cu TVA inclus.

VIZIUNE REALISTA

Profituri de numai 10% in loc de 30%

Activitatea de pe piata imobiliara va reporni cand dezvoltatorii vor accepta profituri mai mici si isi vor asuma riscuri mai mari, castiguri de 25-30% nemaifiind sustenabile in perioada actuala, e de parere Bogdan Georgescu, managing partner la compania Colliers International.

“Piata va reveni pe crestere cand va aparea un nou tip de dezvoltator, care sa-si asume un risc mai mare si sa se multumeasca, totodata, cu un profit mai mic, de 10%. De asemenea, dezvoltatorii trebuie sa cheltuiasca mai multi bani pentru studii de fezabilitate, nu cu consultantii, in vederea vanzarii proiectului”, sustine Georgescu.

In opinia sa, piata ar trebui sa se intoarca de la maximizarea profitului la minimizarea pierderilor. Datele arata ca cererea in acest domeniu s-a redus cu 50% in 2009, dar preturile de vanzare si chiriile au scazut mai putin, cu 10- 20%. “Nu sunt multe proiecte disponibile, astfel ca dezvoltatorii nu sunt presati si pot astepta vremuri mai bune”, a aratat Georgescu.

Pe de alta parte, consultantii afirma ca unii investitori straini au inceput sa se intereseze din nou de achizitii in Romania, vizand mai ales active care asigura venituri mari pe o perioada cat mai indelungata.

“A aparut in Romania o noua specie de investitori “ultraoportunisti”, care doresc sa obtina profituri de 30% din achizitia de active imobiliare”, spune seful Departamentului investitii al companiei de servicii DTZ Echinox, Cristian Ustinescu. Potrivit acestuia, dezvoltatorii prefera sa restructureze creditele sau sa dea bancilor proiectele respective.

0 Shares
You May Also Like