Eco abdominal in Cluj. Ce este ecografia abdominala?

0 Shares
0
0
0

Ecografia abdominala este un test imagistic de diagnostic care va permite sa vizualizati organele situate in abdomen, dezvaluind orice anomalii.

Ce este eco abdominal in Cluj?

Eco abdominal in Cluj este un test imagistic de diagnostic care va permite sa studiati forma, dimensiunea, structura si orice modificari ale organelor, tesuturilor si vaselor de sange prezente in abdomen. Ecografia permite identificarea unor posibile mase anormale in abdomen, de la chisturi la tumori si este prescrisa pentru a identifica sau exclude prezenta altor patologii, de la pancreatita la calculi biliari, de la ciroza la nefrita.

De asemenea, este utilizat pentru a monitoriza evolutia unei boli in timp. Poate implica intregul abdomen sau doar partea superioara (pentru a explora ficatul, vezica biliara si tractul biliar, splina, rinichii, pancreasul, stomacul, vasele de sange mari si ganglionii limfatici mariti), partea inferioara (ultrasunete pelvine) sau un organ specific (de exemplu, pentru ficat).

Ecografia este o investigatie inofensiva si se efectueaza prin intermediul sistemului de ultrasunete, un instrument care foloseste transmisia ultrasunetelor emise de o sonda pusa in contact cu pielea din zona de examinat, in acest caz abdomenul.

Ecografia se reflecta in diferite grade de la tesuturile normale si de la leziuni cu continut lichid (cum ar fi chisturile) sau mase solide. Informatiile colectate sunt afisate ca imagini pe un monitor. Pentru studiul structurilor vasculare, vascularizarea oricarei mase solide si a vaselor mari de sange, cum ar fi aorta, se utilizeaza o tehnica specifica, eco-dopplerul.

Cum se efectueaza eco abdominal Cluj

Pacientului i se cere sa-si scoata hainele si sa fie intins pe spate pe masa de examinare cu ultrasunete. Un mic gel este distribuit pe abdomen, ceea ce serveste la imbunatatirea alunecarii sondei cu ultrasunete si la facilitarea transmiterii ultrasunetelor in profunzime.

In timpul examenului, medicul poate cere pacientului sa respire adanc si sa-si tina respiratia; sau, pentru a examina mai bine unele organe, ea l-ar putea invita sa schimbe pozitia sau sa se ridice.

Cine poate sustine examenul

Oricine poate fi supus examenului de eco abdominal in Cluj in conditii de siguranta, desi uneori sonografului ii este greu sa examineze persoanele obeze sau care au suferit o interventie chirurgicala abdominala in trecut.

Aveti nevoie de un fel de pregatire speciala pentru examen?

Da, pentru ecografia abdomenului superior este necesar sa va pregatiti cu o dieta adecvata: in cele trei zile premergatoare examinarii, pentru a elimina aerul prezent in intestin, puteti folosi ceaiuri de plante disponibile in farmacii sau tablete de carbune pentru a fi luate dupa cele doua mese principale. In acelasi timp, sau cel putin in ziua dinaintea examenului, este necesar sa se evite pastele, fructele, legumele, leguminoasele, cerealele, laptele, sucurile de fructe, bauturile carbogazoase.

Grasimile trebuie, de asemenea, reduse la minimum, preferabil luand un bulion usor de legume, peste fiert sau carne slaba (vitel, pui, curcan), gatite fara a adauga condimente.

Daca examenul este dupa-amiaza, este posibil sa luati un mic dejun usor dimineata, cu ceai dulce si niste biscuiti, dar este necesar sa mentineti postul absolut pentru cele sase ore premergatoare examenului. Pentru un studiu mai aprofundat al pancreasului si al structurilor adancite, medicul poate cere pacientului, imediat inainte de examinare, sa umple stomacul cu apa plata.

0 Shares
You May Also Like