economia_sua

Economia SUA a iesit din recesiune : PIB-ul a crescut cu 3,5%

0 Shares
0
0
0

economia_sua

Economia Statelor Unite a inregistrat in al treilea trimestru o crestere de 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste asteptari, dupa patru trimestre la rand de contractie, arata datele publicate joi de Departamentul Comertului, citate de AFP, potrivit NewsIn.

Media estimarilor economistilor era de 3,2%. Este cel mai inalt ritm de crestere dupa trimestrul al treilea din 2007, insa datele publicate joi reprezinta doar primele estimari si ar putea fi revizuite, pe baza unor date complete.
Revenirea economica din al treilea trimestru a fost alimentata de consumul populatiei din SUA, care a urcat cu 3,4% fata de trimestrul precedent si a contribuit cu 2,36 puncte procentuale la rata de crestere.
De asemenea, investitiile au avansat cu 11,5%, cel mai inalt ritm de crestere din 2005, dupa sapte trimestre la rand de declin. Investitiile populatiei in locuinte au inregistrat un salt spectaculos, de 23,4%m dupa trei ani si jumatate de scadere. In schimb, investitiile companiilor au revenit intr-un ritm mai modest, de doat 2,3%.
Temperarea tendintei de reducere a stocurilor – inregistrate oficial drept investitii – a contribuit de asemenea la cresterea PIB.
Un alt factor important care a contribuit la cresterea economica din trimestrul III a provenit din investitiile publice, cu un aport de 0,48 puncte procentuale la avansul PIB. In schimb, comertul exterior a avut o contributie negativa, in conditiile in care importurile au progresat mai rapid decat exporturile.
De acum, factorii de deficitul bugetar al SUA, de circa 10% din PIB in anul fiscal tocmai incheiat, limiteaza optiunile administratiei Obama. Economia americana s-a contractat cu 3,8% in perioada iunie 2008-iunie 2009, cea mai slaba performanta din ultimii 70 de ani.
Sursa: Business.Rol.Ro
0 Shares
You May Also Like
Ce sunt pantofii?

Ce sunt pantofii?

Un pantof este un articol de incaltaminte destinat protejarii si confortului piciorului uman, in timp ce purtatorul desfasoara…