Importanța serviciilor de consultanță cu privire la prețurile de transfer
Business concept. Business people discussing the charts and graphs showing the results of their successful teamwork. Selective focus.

Importanța serviciilor de consultanță cu privire la prețurile de transfer

0 Shares
0
0
0

Într-o lume globalizată și atât de mult interconectată, companiile desfășoară activități comerciale în mai multe țări. Acest lucru conduce, inevitabil, la tranzacții în interiorul lor, între diferite diviziuni sau filiale ale aceluiași grup corporativ. Aceste tranzacții implică un concept numit prețuri de transfer. Ce reprezintă ele? Sunt prețurile pentru care o companie transferă bunuri, servicii sau proprietăți intelectuale între diviziunile sau entitățile sale, situate în țări diferite. Aceste tranzacții sunt critice pentru gestionarea eficientă a activității companiei. Cu toate acestea, stabilirea prețurilor de transfer adecvate și respectarea cerințelor fiscale în legătură cu aceste tranzacții reprezintă o provocare majoră pentru companii. Din cauza diferențelor fiscale și a gradului crescut de atenție acordat de autoritățile fiscale asupra prețurilor de transfer, dacă acestea nu sunt în conformitate cu cerințele legale, acest lucru poate duce la amenzi, penalități și chiar litigii fiscale. Așadar, acum este momentul în care intervenția specialiștilor în consultanță (în domeniul prețurilor de transfer) devine esențială pentru asigurarea eficienței și conformității fiscale a companiei.

3 aspecte importante în ceea ce privește consultanța în domeniul prețurilor de transfer

  •       Care este rolul consultanței în ceea ce privește prețurile de transfer – Unul foarte important: consultanța în domeniul prețurilor de transfer înseamnă implicarea specialiștilor, chiar a celor de la Mazars în România, cu expertiză în fiscalitate și contabilitate. Aceștia ajută companiile să stabilească prețuri de transfer corecte – care să nu difere de prețurile pieței – și să respecte toate cerințele fiscale din fiecare domeniu, arie în care activează. Consultanții analizează operațiunile companiei, politicile și structurile financiare. Ei fac acest lucru pentru a dezvolta strategii personalizate care să ajute la optimizarea reglementărilor fiscale cerute de fiecare țară și domeniu de activitate în parte și, totodată, să minimizeze riscurile amenzilor sau a altor consecințe.
  •       Asigură conformitatea prețurilor de transfer cu cerințele fiscale internaționale – Acesta este un lucru important care salvează compania de la consecințe negative legale. În contextul globalizării, cerințele fiscale privind prețurile de transfer au devenit tot mai complexe și riguroase. Multe țări au impus legislații stricte și foarte stricte pentru a preveni transferul excesiv al profiturilor către țări cu impozite mai mici, cunoscut sub denumirea de transfer pricing abuziv. Consultanții în domeniul prețurilor de transfer asistă companiile și le ajută să se conformeze acestor cerințe legale.
  •       Ajută la reducerea riscurilor de penalități – Erorile în ceea ce privește prețurile de transfer pot conduce la diferite conflicte cu autoritățile fiscale. Lucru care, desigur, nu este dorit. Pentru că asta înseamnă consecințe atât financiare, cât și din punct de vedere al reputației destul de grave pentru firmă. Cu ajutorul consultanței în domeniul prețurilor de transfer, companiile pot identifica și corecta, în același timp, carențele în politica lor, evitând astfel riscul de amenzi și litigii fiscale.

În concluzie, consultanța în domeniul prețurilor de transfer este un instrument esențial pentru companiile internaționale, dar nu numai. Acest lucru le ajută să își gestioneze tranzacțiile din interiorul companiei (divizii, filiale etc.) în conformitate cu cerințele fiscale. Prin urmare, beneficiul suprem este evitarea riscurilor fiscale, dar și penale. Prin intermediul unor consultanți specializați, companiile pot avea avantaje semnificative: optimizarea structurii fiscale, reducerea riscurilor și siguranța că acea companie funcționează în conformitate cu toate aspectele fiscale din fiecare țară unde există o filială. 

 

sursa foto: freepik.com

0 Shares
You May Also Like