Inmormantarile in cazul copiilor

0 Shares
0
0
0

In cultul crestin ortodox exista diferente la capitolul inmormantare, in functie nu de statut, ci de varsta mai degraba. Asa se face ca, daca mai tinem cont si de traditiile locului, exista numeroase asa zise legi nescrise ce trebuie respectate.

In cazul copiilor pana in adolescenta mai ales, este pastrata traditia ca un sicriu copil sa fie ales din randul celor albe. Semnificatia este una simpla si tine de simbolistica acestei culori, ce ne aminteste de tot ce este pur, la fel ca si sufletul celui plecat. In schimb, pentru cei care au parte de inhumari alaturi de parinti, inmormantare dubla sau tripla sunt preferate sicriele asemenatoare cu cel al adultului, aceeasi culoare, ca un set.

Inmormantari in cazul copiilor nebotezati

Se stie ca in cultul crestin ortodox copiii sunt botezati nu mai tarziu de 40 de zile dupa nastere. Totusi se intampla din diverse motive ca acest moment sa fie amanat si poate pana la botez copilul sa nu reziste in aceasta viata.

Conform dogmelor si a ceea ce Sfantul Sinod prevede, copiii decedati nebotezati nu pot avea parte de clasica inmormantare, intrucat sunt considerati a nu face parte din randul membrilor bisericii. Slujbele religioase vor fi oficiate numai pentru cei botezati. Sunt totusi cazuri in care este permisa cel putin binecuvantarea groapei si cantarea specifica cand sicriul este coborat in groapa.

Se pare ca nici ulterior, la pomeniri, acesti copii nu pot fi trecuti pe listele de pomelnice. Este cu atat mai dureros pentru parinti sa treaca prin asa ceva. O alinare o primesc insa despre ce se crede a se intampla cu sufletele celor mici nebotezati ce ajung in imparatia cerurilor; nu se bucura de rai, insa nici nu au parte de chinurile iadului.

Inmormantarile in cazul copiilor botezati

Orice copil botezat este privilegiat de Biserica si ii sunt oferite toate slujbele specifice. Este chiar recomandat parintilor de a face slujba de botez pe ultima suta de metri in varianta scurtata, pentru a evita moartea subita si trecerea acestuia in randul celor nebotezati, deci necinstiti cum se cuvine.

Pentru cei mai mari, trecuti de adolescenta – desi in viziunea unui parinte copilul sau ramane prunc toata viata – la ritualul de inmormantare poate fi inclusa traditia imbracatului in mire sau mireasa, pentru ca tanarul in cauza sa treaca, simbolic, si prin aceasta etapa a vietii, pana la punerea in groapa.

Despre traditii, obiceiuri si impuneri religioase in astfel de cazuri va pot consilia si cei de la care veti cumpara cele necesare inmormantarii. Asistenta profesionala este uneori necesara.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…