Mananca sanatos din gradina ta!

Mananca sanatos din gradina ta!

0 Shares
0
0
0

In ultimul timp tot mai multa lumea se indreapta spre produsele bio sau prefera sa desfiinteze o parte din gradina de flori si gazon pentru a amenaja o mini gradina de legume. Motivele pentru care aceste produse de la tine de acasa sunt categoric net superioare celor din supermarket este lesne de inteles.

Modificarile genetice ale legumelor existente si tratarea acestora nu fac decat sa iti puna organismul in pericol.

Amenajarea unei mici gradini de legume in curtea ta nu poate fi decat un avantaj adus sanatatii tale si a intregii familii.

Vei consuma mereu legume proaspete si bio din gradina ta!

Pentru amenajarea unei mini gradini de legume este nevoie de timp si rabdare.

In primul rand trebuie sa te asiguri ca solul este unul adecvat cresterii legumelor, adica bogat in nutrienti si usor de lucrat.

In cazul in care nu este asa, exista posibilitatea de a inlocui pamantul si a-l imbunatati cu ingrasamant natural, amestec de compost si frunze cu iarba.

Pregatirea solului este foarte importanta in ceea ce priveste viitoarea gradinita de legume.

Saparea terenului este mult mai usoara in zilele noastre cu motocultoare si motosape scutind astfel de un mare efort pe care bunicii si strabunicii nostri il depuneau muncind pamantul.

Atunci cand tehnologia este in continua dezvoltare se pare ca omul nu mai depune mari eforturi pentru a obtine unele lucruri.

Acestea se manevreaza destul de usor si reusesc sa pregateasca terenul perfect pentru plantatiile care vor urma.

Atunci cand alegi semintele care vor urma sa fie plantate trebuie sa te asiguri ca acestea sunt de calitate si compatibile cu zona in care urmeaza a fi insamantate.

Uneori semintele pot fi tratate chimic, de aceea este foarte important ca atunci cand le cumperi sa citesti cu atentie eticheta. In cazul in care se opteaza pentru rasaduri, acestea trebuie cumparate de la persoane de incredere pentru a avea siguranta ca nu sunt tratate chimic.

Udarea plantelor trebuie sa sa faca dimineata, cand aerul este racoros.

Este de preferat sa fie udate doar radacinile, cu un sistem de irigare dar in lipsa acestuia chiar si cu o stropitoare.

In ceea ce priveste udarea plantelor din gradina de legume, este indicat ca aceasta sa se faca de doua ori pe saptamana, sau in cazul unui sezon ploios, o singura data pe saptamana.

Dezvoltarea plantelor din gradina ta necesita niste conditii in ceea ce priveste amplasarea. Plantele au nevoie de lumina, de aceea un loc mai umbros va incetini dezvoltarea armonioasa a acestora.

Pentru inceput este indicat sa plantezi mai putine plante si in timp sa le rotesti avand o schita bine conturata. Unele plante sunt active pe tot parcursul anului, iar altele au productie o singura data.

Rotatia plantelor este benefica in protejarea culturilor de daunatori sau diverse boli.

Multe plante inrudite pot fi afectate de aceleasi boli, asadar trebuie avut in atentie ca in anul urmator sa schimbam locul plantarii acestora.

O gradina foarte diversificata va prezenta avantajul de a avea mai putini daunatori.

Avand in vedere ca gradina este in primul rand pentru consumul unor alimente bio, se pot fabrica in casa diverse solutii cu ardei iute sau usturoi care pot indeparta daunatorii prin pulverizarea lor pe frunzele plantelor.

Exista o serie de retete naturiste de decocturi care pot indeparta natural daunatorii, fara a fi nevoie sa apelam la pesticide sau ierbicide, si in acest fel sa deterioram calitatea legumelor din gradina noastra, asa numitele insecticide ecologice.

Datorita faptului ca nu veti utiliza pesticide, indepartarea buruienilor trebuie facuta manual, prin smulgere.

In cazul in care uneori din lipsa de timp omitem acest lucru, putem prepara un amestec de frunze uscate si paie.

Dupa recoltare este necesar intotdeauna ca gradina sa fie curatata in intregime de resturile de tulpini si radacini si greblata cu atentie.

In ceea ce priveste florile, pe care fiecare le planteaza in marginile gradinii, acestea ajuta la atragerea insectelor benefice, care vor ataca insectele daunatoare din gradina.

Gradina eco este destinata persoanelor care doresc sa manance intru totul sanatos si sa beneficieze de tot ce poate oferi o leguma proaspata, netrata chimic si bogata in vitamine.

A manca sanatos nu este totusi o optiune cat o obligativitate.

0 Shares
You May Also Like
Tipuri de bumbac

Tipuri de bumbac

Doamnele si domnisoarele care se afla in cautarea unei lenjerii de pat confectionate din diverse tipuri de bumbac,…
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…