Radiolog ce face si cand sa-l consulti

Radiolog: ce face si cand sa-l consulti?

0 Shares
0
0
0

Radiologia este o specialitate medicala care utilizeaza raze X sau ultrasunete pentru a obtine imagini ale unei parti a corpului sau ale organelor (radiografie, eco abdominal Cluj 2022, scaner, RMN). Cand sa consulti un radiolog? Cum merge o sesiune?

Definitia radiologiei

Radiologia este o specialitate medicala care utilizeaza tehnici imagistice pentru a diagnostica sau a trata boala. Limitata initial la radiografia cu raze X, s-a dezvoltat treptat odata cu utilizarea ultrasunetelor in ecografie, a razelor X in scanere si a campului magnetic in RMN (Imagistica prin rezonanta magnetica).

Aceste tehnici diferite fac posibila obtinerea unor imagini precise ale anumitor regiuni ale corpului (membru, organ etc.) care reactioneaza diferit la trecerea radiatiilor. In ultimii ani, dezvoltarea mediilor digitale a facut posibila obtinerea de imagini din ce in ce mai precise.

Definitia unui radiolog

Un radiolog este un medic specializat in radiologie. Face radiografii, ultrasunete, scanere si RMN . De asemenea, poate practica tehnici de radiologie interventionala precum angioplastia, care consta in efectuarea de proceduri diagnostice si terapeutice invazive sub supraveghere radiologica. In general, este asistat de un tehnician radiologie.

Rolul lui

Rolul sau este de a efectua teste imagistice si de a interpreta rezultatele sub forma de imagini cu organe sau parti ale corpului. Cel mai adesea este solicitat de medicul curant sau de un alt medic specialist sau chirurg, cum ar fi un ortoped, un gastroenterolog, un pneumolog, un reumatolog, de exemplu.

RMN: pregatire, proces, riscuri

RMN sau imagistica prin rezonanta magnetica este unul dintre examinarile radiologice disponibile medicilor si pacientilor, precum radiografia standard, scanerul sau ecografie. Cum sa te pregatesti pentru asta? Este dureros?

Cand sa-l consulti?

Un radiolog este in general consultat atunci cand este necesara o examinare suplimentara pentru a pune un diagnostic sau a trata o patologie. Aceasta poate fi, de exemplu, in cazul unei fracturi sau a unei deplasari osoase, simptome digestive precum dureri abdominale sau umflarea picioarelor. El poate efectua examene imagistice pe tot corpul, fie ca este vorba de cap, membre, trunchi sau abdomen.

Procesul unei consultatii

O consultatie cu un radiolog incepe in general cu un examen imagistic care este explicat pacientului. Odata terminata examinarea, radiologul isi face timp sa interpreteze ceea ce vede si sa scrie un raport care apoi va fi explicat persoanei si apoi trimis medicului care a solicitat examinarea.

Pregatirea pentru consultatia ta

In functie de examenul imagistic, pregatirea poate fi necesara: vino pe stomacul gol, evita purtarea bijuteriilor, fa-ti o clisma etc. Pe langa faptul ca iti aduci reteta pentru examenul imagistic si toate documentele care pot oferi informatii despre starea sanatate, este intotdeauna necesar sa intrebi inainte de examinare daca este necesar un anumit document.

Unde practica el?

Medicul radiolog poate profesa in spital intr-o sectie de radiologie sau ca liberal, cel mai adesea intr-un cabinet de radiologie care reuneste mai multi radiologi. Unii radiologi se concentreaza pe o singura tehnica imagistica sau radiologie interventionala.

Sfat

Ai grija sa nu confunzi profesia de radiolog cu profesia de manipulator in radiologie medicala. Acesta din urma, in contact direct cu publicul, efectueaza examinarile si gestioneaza aparatura de radiologie, dar nu este medic.

0 Shares
You May Also Like