De cate ori nu ati auzit lucruri negative despre mancarea pregatita in restaurantele fast-food? De cate ori nu v-ati pus semne de intrebare atunci cand a trebuit sa comandati o portie buna de mancare de la o firma de livrari la domiciliu, atat cu privire la continutul caloric, cat si cu privire la conditiile de preparare?
Ei bine, cu trecerea timpului, s-a creat o perceptie oarecum distorsionata asupra felurilor de mancare preparate in acest tip de unitati, omitandu-se un lucru esential: silul de viata si metabolismul fiecaruia.
Astfel, nu toti oamenii se comporta la fel in fata unei farfurii cu mancare, dupa cum nu toate tipurile de alimente au acelasi efect asupra organismului uman si, mai ales a dimensiunilor sale.
Astfel, nu este exclus sa vedem persoane care mananca relativ regulat de la restaurante de tip catering fara sa ia cu nimic in greutate, dupa cum exista si persoane pentru care fiecare calorie pe care o consuma se transforma cat ai zice peste in centimetri in plus in taie sau pe solduri.
De aceea spunem ca, inainte poate de a opta pentru o dieta anume, ar fi bine sa facem si o introspectie asupra corpului nostru, sa vedem la ce anume suntem predispusi sa ne ingrasam si ce anume ne poate modifica metabolismul.
Ce inseamna insa un meniu sanatos? In principiu, meniul sanatos este unul echilibrat nutritional, din punct de vedere al caloriilor si grasimilor continute.
Din acest punct de vedere, ar trebui sa stiti ca meniurile firmelor de catering din ziua de astazi nu sunt facute dupa ureche, bazandu-se doar dupa gustul si imaginatia bucatarului sau, in unele cazuri, a patronilor.
Ele sunt calculate din punct de vedere al gramajului si al numarului de calorii, aceste caracteristici, precum si ingredientele, trebuind sa se regaseasca pe fiecare eticheta sau prezentare de produs in meniu.
De asemenea, stilul de viata nu trebuie sa se refere doar la modul in care mancam, ci cuprinde mai multi factori, pe care uneori, ii ignoram cu desavarsire.
Primul pas il reprezinta crearea unei anumite rutine si a unui program, pe care ar fi bine sa le respectam. Aici trebuie avute in vedere programul de lucru al fiecaruia, orele de munca si perioadele de odihna, precum si alternarea acestora. De asemenea fructele de aronia sunt bine de introdus periodic in planul tau de alimentatie sanatoasa.
Cati dintre noi nu te trezim dimineata pe fuga, plecam la serviciu ori ducem copiii la scoala sarind peste micul dejun sau consumand cel mult o cafea pe stomacul gol?
Goana nebuna pentru bifarea activitatilor zilnice ne face uneori sa sarim si peste pranz, astfel ca masa noastra dintr-o zi riscam sa se transforme intr-un covrig sau o gogoasa infulecate pe fuga ori la volanul masinii.
Pentru astfel de persoane, nu este nicio miare ca ajung seara acasa frante de oboseala, infulecand tot ce le cade in mana. Ca mancarea este una gatita acaa, semipreparata sau comandata de la catering, aproape ca nu mai are nicio importanta.
Un astfel de comportament nu este recomandat nici de dieteticieni, nici de medicii generalisti, putand sa ne deregleze grav echilibrul fizic si chiar emotional. Prin urmare, pana la a numara caloriile dintr-o shaorma ori o friptura la gratar, mai bine am incerca sa schimbam cate ceva in stilul nostru de viata.