Shiatsu: Ce este, cum se face și ce efecte are această tehnică japoneză de masaj

0 Shares
0
0
0

Shiatsu este o practică manuală care își are originea în Japonia și care vizează să mențină sănătatea și buna funcționare internă a organismului. Este vorba despre o tehnică ce presupune aplicarea unei presiuni pe punctele de acupunctură ale corpului pentru a trata tensiunile musculare și stresul. Aceasta tehnică de masaj tradițional oferă numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și mentală.

Shiatsu este o tehnică de masaj care folosește presiunea degetelor, a mâinilor și a coatelor pentru a stimula punctele de acupunctură de pe corp. Shiatsu este un cuvânt japonez care înseamnă “presiune cu degetele” (shi = deget, atsu = presiune). 

Această tehnică se bazează pe medicina tradițională chineză, care consideră că organismul este străbătut de meridiane prin care circulă energia vitală, cunoscută sub numele de “Qi”. Shiatsu urmărește să echilibreze Qi prin stimularea punctelor de acupunctură corespunzătoare.

Cum funcționează Shiatsu?

Shiatsu este un tip de masaj japonez care este în mod intim legat de conceptul de energie vitală sau de qi. Conform chinezilor antici, un dezechilibru al energiei vitale va provoca un dezechilibru in corp sau spirit, un lucru care va favoriza apariția unor simptome fizice sau psihice. Energia vitală poate deci să fie în exces sau mai puțină în corp, un lucru care va fi corectat cu această practică.

Shiatsu se bazează de asemenea, pe ideea că în corpul uman se acumulează tensiuni care vor avea o influență negativă asupra stării fizice- dureri și probleme diverse, dar și asupra stării emoționale- stres sau insomnie dacă nu sunt eliminate.

Pentru a le evacua, terapeutul va aplica presiuni și manipulări pentru a stimula energia vitală a individului. Acestea sunt efectuate pe puncte specifice de acupunctură alese de terapeut, stimulând meridianele energetice din tot corpul: spate, gât, brațe, dar și față, mâini, picioare etc.

La ce se folosește acest tip de masaj?

La nivel fizic, Shiatsu este cel care poate provoca un efect de relaxare și o stare de bine apropiate cu cele aduse de un masaj clasic. Presiunile și manipulările vor putea destinde mușchii, calma tensiunile și stimula sistemul imunitar. Ameliorarea circulației sanguine în corp va duce la o mai bună circulație sanguină și o mai bună respirație.

Shiatsu este un masaj de relaxare care nu acționează doar asupra tensiunilor fizice. Acționează și la nivel psihologic. Va permite celor care apelează la el să își destindă spiritul și să lupte contra stresului și anxietății. Asta grație unui efect foarte relaxant. Shiatsu are deci un scop terapeutic, dar în același timp și preventiv, deoarece se folosește pentru a elimina tensiunile înainte ca acestea să afecteze corpul.

Masaj Shiatsu: Terapia Japoneză pentru Relaxare Profundă

Care sunt beneficiile aduse de Shiatsu?

  • Tratarea durerii – Shiatsu se poate folosi pentru a trata durerile musculare și articulare, aplicându-se presiune pe punctele de acupunctură specifice. 

Punctele de acupunctură sunt situate pe meridianele energetice ale corpului, care corespund diferitelor organe și funcții corporale. Prin aplicarea de presiune asupra acestor puncte, Shiatsu stimulează circulația sângelui și a limfei, ceea ce poate contribui la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii.

  • Ameliorarea circulației sanguine – Shiatsu se poate folosi și pentru a se ameliora circulația sanguină, stimulându-se meridianele energetice ale corpului. 

Aplicându-se presiune pe punctele de acupunctură, această tehnică poate ajuta la dilatarea vaselor de sânge, un lucru care poate mări fluxul sanguin înspre țesuturi și organele corpului. Poate ajuta la ameliorarea funcțiilor organelor vitale și poate reduce deci și riscurile de a suferi de maladii cardiovasculare.

  • Reducerea stresului și anxietății – Această tehnică japoneză este foarte cunoscută și datorită beneficiilor sale asupra sănătății mentale. 

Poate ajuta deci la reducerea tensiunii musculare, relaxând corpul și spiritul. Acest lucru poate ajuta la reducerea stresului și anxietății, dar și la ameliorarea calității somnului.

  • Ameliorarea durerii – Shiatsu este de mare ajutor și pentru a ameliora durerea. 

Stimulându-se punctele de acupunctură ce corespund sistemului digestiv, va ajuta la stimularea producerii de enzime, poate ameliora motilitatea intestinală și reduce unele simptome precum balonări, constipație sau diaree.

De asemenea, are un efect pozitiv și asupra sistemului imunitar. Ajută la producerea de globule albe, adică celulele care sunt responsabile cu apărarea imunitară.

Beneficiile Shiatsu caz cu caz

Shiatsu are multe beneficii pentru sănătatea fizică și mentală. Prin stimularea punctelor de acupunctură ale corpului, Shiatsu poate ajuta la ameliorarea durerii, la îmbunătățirea circulației sângelui, la reducerea stresului și a anxietății, la îmbunătățirea digestiei și la stimularea sistemului imunitar. Beneficiile Shiatsu sunt numeroase și pot varia în funcție de nevoile fiecărei persoane.

Shiatsu și durerea

Poate să fie o opțiune excelentă pentru a trata durerea cronică. Ajută la reducerea inflamației, poate elibera de tensiunile musculare și poate stimula producția de endorfine, adică analgezicele naturale ale corpului. Studiile au ajuns la concluzia că se poate folosi și pentru a trata pacienții care suferă de fibromialgie, dureri lombare și cervicale.

Shiatsu și depresia

Ajută în acest caz la regăsirea unei stări de bine și la relaxare. Presiunile care sunt exersate pe zonele corpului permit eliberarea blocajelor energetice și stimularea producerii de endorfine, hormonii unei stări de bine.

Shiatsu și oboseala

Este foarte util și contra oboselii, stimulând circulația sanguină și limfatică, favorizând somnul și reducând starea de stres și de anxietate.

Shiatsu și pierderea de greutate

Chiar dacă nu vorbim despre o metodă în sine de a slăbi, poate să fie o tehnică benefică pentru a susține un program sănătos de slăbire. Poate ajuta la reducerea stresului, poate ameliora digestia și stimula circulația sanguină, un lucru care poate contribui la pierderea în greutate.

În plus, practicienii shiatsu pot folosi tehnici de presiune pentru a ținti zonele corpului asociate cu digestia și metabolismul, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea funcției acestora. Deși shiatsu nu este o soluție miraculoasă pentru pierderea în greutate, poate fi un instrument util pentru a susține un stil de viață sănătos și echilibrat.

Este o opțiune interesantă pentru femeile însărcinate pentru a trata stresul sau durerile curente în sarcină. În general, shiatsu poate fi o opțiune benefică de tratament complementar pentru femeile însărcinate, dar este important să discuți cu un profesionist calificat înainte de a începe orice tratament.

0 Shares
You May Also Like
De ce apare infertilitatea?

De ce apare infertilitatea?

Infertilitatea este o problemă medicală care afectează un număr semnificativ de cupluri și persoane din întreaga lume, împiedicându-le…