Tipuri de touchscreen si moduri de functionare

Tipuri de touchscreen si moduri de functionare

0 Shares
0
0
0

Tipuri de touchscreen si moduri de functionareIn cazul in care ai nevoie de un touchscreen Huawei sau pentru orice alt model de telefon, probabil ca deja te-ai apucat de cautat mai multe informatii pentru a intelege cu adevarat ce anume iti trebuie si ce astepti de la ecranul tau.

Touchscreen-ul reprezinta un dispozitiv simplu care lasa utilizatorii sa controleze programe software de pe calculatoare sau de pe diverse echipamente electronice dotate cu dispozitive de afisare. In principiu functiile de baza ale ecranului sunt cele de recunoastere a atingerilor utilizatorilor in zone in care se afla dispozitivul de afisare si de modul in care acesta este amplasat.

Din punctul acesta de vedere un ecran seamna cu un mouse pentru ca transmite in sistemul de calcul informatii cu privire la punctul sau zona de interes existenta pe ecranul dispozitivului de afisare.

Touchscreen=ul este format din 3 componente de baza senzorul sensibil la atingere, driverul software si controlerul. Senzorii sunt facuti din mai multe straturi si materiale care au compozitii diferite, transparente sau nu neaparat care sunt plasate pe suprafata dispozitivelor de afisare.

In general prin structura aceasta de suprafata circula semnale electrice si atingerea suprafetei este sesizata datorita modificarilor valorilor de semnal. Sensibilitatea pe care o are ecranul este generata de dimensiunea zonei in care are loc atingerea care produce comanda.

Controlerele au rolul de a translata informatiile care vin de la senzor si informatiile numerice care pot sa fie intelese de echipamentele electronice de comanda pe care le au telefonale sau calculatoarele.

Touchscreen-urile sunt de mai multe feluri: rezistive, capacitive, cu unda de suprafata si cu comanda in infrarosu.

Ecranele rezistive cu 4 fire sunt formate dintr-un strat flexibil care este controlat prin atingeri cu degetul sau cu un alt obiect si respectiv strat dispus pe sticla de afisare. Aceste doua straturi sunt transparente si se separa cu ajutorul unor mici sfere facute din material transparent.

Straturile flexibile au o anumita rezistenta si sunt acoperite pe zona inferioara cu straturi conductive care ajuta la stabilirea ferma a contactelor. Acelasi rol apartine si acoperirii metalice de pe straturile rigide aflate pe sticla.

In momentul in care apare o apasare cele doua straturi conductive intra in contact si se va stabili o valoare a tensiunii de comanda care stabileste inclusiv coordonatele x si y din apasare.

Pentru a putea determina pozitia de pe x se va aplica o tensiune de 5V pe laturile scurte ale stratului superior iar tensiunea de iesire este culeasca de terminalele UY aflate pe celelalte straturi rezistive.

Tensiunea de iesire U0 este mai apropiata de 5 V daca apasarea este mai aproape de latura pe care se aplica cei 5V in cazul in care apasarea este ceva mai apropiaya de latura pe care se aplica si mai aproape de 0V daca apasarea este aproape de latura conectata la masa.

Controlerul pe care il are ecranul asigura conversii analog numerice si se determina astfel prima coordonata apartinand punctului apasat. Tot in felul acesta se determina si coordonata pentru axa y in functie de tensiunea de comanda de pe stratul rezistiv.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…