Tot ce trebuie sa stie utilizatorii despre termostate

Tot ce trebuie sa stie utilizatorii despre termostate

0 Shares
0
0
0

Hai sa clarificam diferenta: un termometru este ceva care masoara temperatura; un termostat este un lucru care incearca sa mentina temperatura (pastrati-l aproximativ acelasi).

Foto: Un termostat electronic de camera care arata o citire digitala a temperaturii (22,9 ° C). Acesta functioneaza putin diferit fata de cea mecanica din fotografia de sus. Afisajul face parte dintr-un programator pentru incalzire centrala cu un termometru incorporat, care masoara in mod constant cat de cald este camera, apoi opreste si opreste incalzirea pentru a pastra temperatura la 1 ° C a temperaturii setata. Va recomandam termostatul salus IT500.

Cum functioneaza termostatele

Deci, cum functioneaza un termostat? Cele mai multe lucruri devin mai mari atunci cand se incalzesc si mai mici cand se racesc (apa este o exceptie notabila: se extinde atunci cand se incalzeste si cand ingheata prea). Termostatele mecanice utilizeaza aceasta idee (care se numeste expansiune termica) pentru a porni si opri un circuit electric. Cele doua tipuri cele mai uzuale utilizeaza benzi bimetalice si burdufuri umplute cu gaz.

Bandaje bimetalice

Un termostat traditional are doua bucati de metale diferite prinse impreuna pentru a forma ceea ce se numeste o banda bimetalica (sau banda bimetala). Banda functioneaza ca o punte intr-un circuit electric conectat la sistemul dvs. de incalzire.

In mod normal, “podul este in jos”, banda transporta electricitate prin circuit si incalzirea este pornita. Cand banda se incalzeste, unul dintre metale se extinde mai mult decat celalalt, astfel incat toata banda se indoaie foarte usor. In cele din urma, se indoaie atat de mult incat deschide circuitul. “Podul este in sus”, electricitatea se opreste instantaneu, incalzirea se intrerupe si camera incepe sa se raceasca.

Dar ce se intampla? In timp ce camera se raceste, banda se raceste si se indoaie la forma originala. Mai devreme sau mai tarziu, se fixeaza inapoi in circuit si devine din nou fluxul de energie electrica, astfel incalzandu-se incalzirea. Prin reglarea selectorului de temperatura, schimbati temperatura la care circuitul porneste si opreste. Deoarece este nevoie de ceva timp ca benzile metalice sa se extinda si sa se imprastie, incalzirea nu se aprinde si se stinge constant la fiecare cateva secunde, ceea ce ar fi inutil (si destul de iritant); in functie de cat de bine izolati este casa dvs. si cat de rece este in afara, ar putea dura o ora sau mai mult pentru ca termostatul sa porneasca din nou dupa ce este oprit.

Inginerul electric Dr. Ray Franco a realizat cateva fotografii excelente ale termostatelor cu banda bimetala care arata exact cum functioneaza.

Problema cu benzile bimetalice este ca acestea necesita mult timp pentru incalzire sau racire, astfel incat acestea sa nu reactioneze rapid la schimbarile de temperatura.

Un design alternativ al termostatului simte schimbarile de temperatura mai rapid folosind o pereche de discuri metalice cu un burduf umplut cu gaz intre ele. Discurile au o suprafata mare, astfel incat acestea reactioneaza rapid la caldura si sunt ondulate (au crestaturi in ele) pentru a le face elastice si flexibile.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…