Tot ce trebuie să știi despre Chardonnay

Tot ce trebuie să știi despre Chardonnay

0 Shares
0
0
0

Chardonnay este de departe, cel mai popular vin alb din lume, fiind obținut din struguri verzi, cu ciorchini bogați. Fiind un soi foarte versatil, se cultivă în toate colțurile lumii și dă viața unor vinuri excelente, apreciate atât în rândul experților, cât și al amatorilor.

Regiuni principale – originar din Burgundia, Franța, soiul de struguri Chardonnay este acum cultivat în toate regiunile majore de producție a vinului. Podgoriile din Franța, Italia, America, Chile, Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă oferă toate varietăți distincte de Chardonnay. Poți încerca un Chardonnay de la Budureasca pentru că are toate șansele să te cucerească.

Aspect – strugurele în sine este mare și robust, crescând în ciorchini abundente. Vinul rezultat are o culoare galbenă frumoasă, untosă, cu opacitate excelentă.

Profil de aromă – aroma vinului Chardonnay variază în funcție de originea sa. Factori precum temperatura, condițiile solului și alegerile de maturare făcute de vinificator influențează buchetul și gustul general. De obicei, Chardonnay prezintă arome puternice de fructe.

Originile Chardonnay-ului au fost subiect de dezbatere timp de mulți ani. Unii credeau că este înrudit genetic cu Pinot Noir datorită rădăcinilor sale din Burgundia, în timp ce alții susțineau că își are originea în Orientul Mijlociu și a fost adus în Europa de comercianți.

Avansările științifice recente au dezvăluit că cea mai probabilă legătură este cu strugurele Pinot Noir. Genetic, Chardonnay este legat atât de Pinot Noir, cât și de strugurii Heunisch, care se crede că au fost încrucișați cu popularul Pinot Noir în Franța după ce au fost aduși din Croația.

Deși întotdeauna popular, Chardonnay a cunoscut un boom în anii ’90, când a devenit o băutură la modă printre tineri, ceea ce a dus la creșterea producției de către podgorii. Deși producția s-a stabilizat de atunci, Chardonnay rămâne apreciat la nivel global, fiind a șasea cea mai cultivată varietate de struguri din lume, acoperind aproape 200.000 de hectare.

Beneficiile pentru sănătate ale vinului alb

Contrar credinței populare, vinurile roșii nu sunt singurul tip de vin care oferă beneficii pentru sănătate. Vinurile albe, inclusiv Chardonnay, conțin, de asemenea, flavonoide și antioxidanți, cunoscuți pentru beneficiile lor. De fapt, unele studii au arătat că acești compuși din vinul alb pot fi la fel de eficienți ca cei găsiți în vinul roșu.

Antioxidanții și flavonoidele au fost asociate cu diverse beneficii printre care reducerea riscului de cancer și contribuția la lupta împotriva bolilor de inimă. Interesant este faptul că un studiu recent realizat la Universitatea din Barcelona sugerează chiar că anumite vinuri albe pot avea niveluri mai ridicate de antioxidanți decât vinurile roșii.

Asocieri culinare

Când vine vorba de asocierea Chardonnay-ului cu alimente, fructele de mare sunt întotdeauna o alegere sigură. Un Chardonnay mai bogat se potrivește bine cu pești mai cărnoși precum somonul sau homarul, pe când un vin proaspăt completează peștii mai fragili, creveții și scoicile. Deși aceste considerații sunt detaliate, regula generală este să asociezi Chardonnay-ul cu fructele de mare, iar pe această cale ai certitudinea că nu dai greș.

În schimb, dacă nu ești un iubitor de fructe de mare, Chardonnay-ul se potrivește bine și cu preparate din carne albă prăjită sau afumată precum puiul sau curcanul. Poate fi savurat cu un simplu cheddar, dar se îmbină de minune și cu un brie cremos. Pentru a crea un palat de arome bine echilibrat, poți adăuga smochine sau anghinare la tava cu brânzeturi.

Descoperă toate opțiunile pe care le găsești la Crama Budureasca și, fără îndoială, vei găsi un vin Chardonnay care să devină noul tău preferat. Tu ce alegi astăzi?

 

0 Shares
You May Also Like