Produsele bio: mituri, adevaruri, avantaje si dezavantaje ale acestora

0 Shares
0
0
0

Expresiile ecologice, organice si bio sunt foarte identice, desi deseori abuzate de multi producatori. Exista, de asemenea, multe mituri in jurul alimentelor ecologice care, asa cum spune conceptul in sine, nu sunt pe deplin adevarate.

Faptele si miturile legate de alimentele bio includ:

  • alimentele organice sunt intotdeauna marcate cu un certificat – mit
  • termenii „hrana sanatoasa”, „hrana naturala” nu inseamna alimente organice- adevar (Termenii mentionati sunt folositi numai in scopuri de comercializare si pot descrie atat alimente certificate, cat si necertificate);
  • procesul de productie a alimentelor ecologice este supus unui control constant (de la insamantare, prin prelucrare, pana la livrarea catre consumator) – adevarat;
  • produsele organice nu contin reziduuri de substante chimice sau nivelul lor este mult mai mic decat in ​​cazul alimentelor conventionale – adevarat ;
  • alimentele organice au un gust si miros mai puternic decat alimentele conventionale – adevarat ;
  • alimentele organice amelioreaza efectele multor boli – prin sustinerea procesului de curatare a organismului – adevarat (produsele organice, datorita cultivarii fara utilizarea ingrasamintelor si a substantelor chimice, nu contin substante nocive care pot ramane partial in organism).

Avantajele produselor bio

Avantajul alimentelor ecologice este cu siguranta naturaletea si calitatea inalta. Cei care clasifica productia ecologica acorda o atentie speciala fiecarui proces de productie, astfel incat atunci cand solicita un certificat care atesta originea produsului, producatorii trebuie sa indeplineasca o serie de ipoteze care sa le permita sa ofere hrana sanatoasa si supusa controalelor anuale. 

Una dintre retetele principale, care este, de asemenea, un mare avantaj, este abandonarea tuturor aditivilor artificiali, a hormonilor de crestere si a antibioticelor, care fac ca un anumit produs, in ciuda atractivitatii sale, sa contina multe ingrediente daunatoare. In acest caz, poti fi sigur ca nu vor exista astfel de aditivi. In plus, nu exista loc pentru conservanti, coloranti, antioxidanti si stabilizatori, care, din pacate, se gasesc intr-un numar tot mai mare de produse disponibile in magazine. Mai mult, atunci cand cumperi produse ecologice, se amelioreaza mediul natural, datorita caruia se protejeaza organismele vii si ingrijim ecosistemul. 

Printre avantajele alimentelor ecologice, trebuie sa existe si beneficii pentru sanatate, care vor fi apreciate in mare masura de persoanele care se lupta cu diferite tipuri de alergii alimentare. In plus, produsele organice sunt bogate in vitamine si substante nutritive, motiv pentru care asigura sanatate si bunastare.

Dezavantajele alimentelor ecologice

Optand pentru nutritia organica, merita, de asemenea, sa fii constient de dezavantajele sale. Una dintre ele este in primul rand pretul. In timp ce in lume aceste produse sunt cu peste zece la suta mai scumpe decat produsele conventionale, in tara noastra preturile sunt inca putin ridicate. Cu siguranta este legat de numarul mic de ferme ecologice si de procesul de productie in mai multe etape care necesita prezenta constanta a unei fiinte umane. 

Deoarece fermierii nu pot folosi ingrasaminte artificiale si pesticide, au nevoie de mai multi lucratori si hrana pentru animale relativ mai scumpa – de unde diferentele de pret intre produsele organice si cele conventionale. 

Datorita naturalitatii sale, hrana ecologica nu este la fel de atractiva ca si produsele disponibile in general. Dezavantajele includ disponibilitatea dificila a alimentelor ecologice. Produse ecologice valoroase sunt disponibile in anumite magazine de produse naturiste, asa cum este cosulbio.ro – magazin produse bio. Din fericire, aici vei regasi numeroase  sectiuni speciale dedicate alimentelor sanatoase si organice.

0 Shares
You May Also Like