Tot ce vrei sa stii despre tiroliana

0 Shares
0
0
0

Tiroliana este o activitate pe care o poti practica la schi in timpul sejurului. Urmeaza sfaturile de mai jos si descopera aceasta activitate palpitanta.

Ce este tiroliana?

Tiroliana este un mijloc de transport care se efectueaza prin alunecarea de-a lungul unui cablu care leaga un punct de altul. Isi ia numele din Tirol, o regiune din Alpi care se incadreaza in Austria si Italia. Initial acest sistem a fost folosit pentru transportul marfurilor peste vai sau rauri abrupte.

In Franta, in Vosgi a fost dezvoltata tiroliana in aer liber, conceputa ca o activitate de agrement; de atunci a fost exportat in majoritatea regiunilor montane. Asa ca daca esti cazat la hotel Sasca Montana, poti experimenta zborul cu tiroliana.

Tiroliana iti permite sa aluneci in siguranta pe un cablu intins peste gol datorita unui scripete, pentru a te bucura, cu senzatia de a zbura ca bunjride, de o panorama exceptionala pe partiile statiei de schi.

Zbori … in deplina siguranta

Aceasta activitate de schi este ideala pentru iubitorii de viteza si senzatii tari. La viteza maxima, poti atinge 120 km/h. Conditiile de securitate sunt draconice. Practica tiroliei este supravegheata de un ghid, care are grija sa instruiasca amatorii si sa judece capacitatea lor de a se lansa in gol.

Pentru aceasta activitate, trebuie sa ai o stare fizica buna, sa nu ai o problema cardiaca, sa nu fii epileptic, sa nu ai astm si sa nu fii insarcinata. Varsta minima necesara este de 8 ani.

Tiroliana este accesibila persoanelor care cantaresc intre 30 si 150 kg; poti zbura in tandem. In functie de tipul de ham utilizat, poti glisa pe cablu in timp ce stai in sezut sau culcat.

De ce echipament am nevoie pentru a te da cu tiroliana?

Tirolina ofera o senzatie extraordinara de alunecare: acest lucru se datoreaza materialului folosit pentru practica sa. Pentru a face tiroliana, e nevoie de un ham. Acest ham este conectat de doi carabini la un scripete care va aluneca pe cablu. Cablul utilizat este de acelasi tip ca si cablurile de ridicare utilizate pe santierele de constructii.

Cu o grosime de 12 mm, este suficient de puternic pentru a rezista la o sarcina de 9 tone. Cu cat cablul este mai intins, cu atat accelerezi mai mult; la sfarsitul traseului creste usor pentru a-ti permite sa incetinesti. Rola este prevazuta cu rulment cu bile. Acest sistem are avantajul ca nu are nevoie de multa panta pentru a aluneca rapid; astfel, cablul unei tirolii conventionale urmeaza o panta de 3,5%.

Echipamentul necesar practicarii tiroliei

Costul hamurilor, cablurilor, scripetelor si carabinierelor este inclus in pretul zborului, care este in medie intre 30 si 60 de euro, in functie de alegerea de a fi singur sau in tandem. Acest pret include si furnizarea de echipamente de protectie personala: casti si manusi.

Casca este necesara pentru a evita coliziunea cu franghia sau cu platforma de sosire. Mainile trebuie, de asemenea, protejate, deoarece uneori este esential sa le folosesti pentru a-ti regla viteza, iar manusile evita riscul de arsuri din cauza frictiunii impotriva cablului.

0 Shares
You May Also Like