Trei avantaje ale transferului de responsabilitate pentru deseurile de ambalaje

Trei avantaje ale transferului de responsabilitate pentru deseurile de ambalaje

0 Shares
0
0
0

Protejarea mediului inconjurator este o prioritate pentru statele Uniunii Europene, cadrul legislativ precizand care sunt obligatiile agentilor economici in acest sens. O directie sensibila, cu provocari destul de semnificative, este partea referitoare la gestionarea corespunzatoare a deseurilor de ambalaje. Regulamentele in vigoare prevad atingerea unor tinte minime de valorificare si reciclare a acestor tipuri de deseuri, pana in anul 2030 trebuind sa se ajunga la valori de 75 si, respectiv, 70 la suta. 

 

Firmele din Romania care produc bunuri ambalate sau valorifica astfel de marfuri au obligatii cu privire la reciclarea si valorificarea unor cantitati minime din ceea ce genereaza. Aceste obligatii sunt destul de greu de realizat, pentru ca in afara atingerii tintei minime de management a deseurilor de ambalaje trebuie sa se realizeze si o documentatie destul de complexa. Rezolvarea situatiei, insa, este la indemana – prin contractarea unei firme de tip OIREP, precum Ecosynergy.ro. Companiile interesate pot gasi servicii de transfer de responsabilitate aici si sa beneficieze de expertiza maxima a specialistilor consultanti. 

Iata care sunt cele trei avantaje ale transferului de responsabilitate pentru deseurile de ambalaje!

  1. Atingerea conformitatii legislative legata de reciclarea si valorificarea deseurilor de ambalaj este complicata in Romania, unde industria de reciclare nu este pe deplin dezvoltata. Multe companii se lovesc de imposibilitatea atingerii tintelor si risca primirea unor amenzi usturatoare sau chiar revocarea autorizatiei de mediu. O organizatie de transfer de responsabilitate poate rezolva situatia cu usurinta, pentru ca are la dispozitie toate elementele necesare atingerii tuturor obligatiilor, atat in ceea ce priveste raportarile periodice (lunare, trimestriale si anuale), cat si in ceea ce priveste atingerea tintelor minime.
  2. Un avantaj evident al externalizarii serviciului prin apelarea la o firma de tip OIREP (Organizatie de implementare a raspunderii extinse a producatorului) este legata de obtinerea accesului la specialisti de prima mana, cu experienta vasta in domeniu. Tot in aceasta directie, merita amintit si faptul ca se castiga timp pretios, ce poate fi dedicat activitatilor productive si nu pentru realizarea unor documente greu de inteles, uneori, de catre o persoana nespecializata. O solutie ar fi angajarea unui expert de mediu, dar aceasta varianta nu este eficienta, deoarece el nu ar avea de lucru decat o scurta perioada de timp.
  3. Managementul corect al deseurilor de ambalaje este o buna metoda de protejare a mediului inconjurator. Responsabilitatea fata de natura este o obligatie morala si legala pe care orice agent economic trebuie sa o aiba in vedere. Prin reciclare, deseurile de ambalaje se reintorc in ciclul economic ca materie prima si contribuie la producerea unor noi ambalaje sau a altor produse secundare. De exemplu, hartia si cartonul reciclat permite evitarea taierii padurilor, iar aluminiul ce poate fi folosit la infinit elimina nevoia extragerii prin metode poluante a materiei prime din sol.

 

In concluzie, companiile ce au obligativitatea reciclarii si valorificarii deseurilor de ambalaje au doar de castigat daca apeleaza la o firma specializata in transfer de responsabilitate, care preia intreg lantul managementului deseurilor de acest tip. 

 

Surse foto: pixabay.com

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…