Utilizarea dronelor in procesele logistice

Utilizarea dronelor in procesele logistice

0 Shares
0
0
0

Digitalizarea si noile tehnologii au revolutionat toate sectoarele, inclusiv logistica, care a de-a lungul anilor a adoptat solutii inovatoare care permit reactii rapide, precise si sigure.

Dronele sunt un exemplu in acest sens, au fost folosite in intreaga lume in scopuri la fel de variate precum cele ale armatei, organizatiilor de caritate si productiilor de film. Acum au inceput sa fie folosite de intreaga industrie pentru a-si eficientiza procesele.

Aceste mici gadgeturi pot zbura multe minute si pot transporta pachete de mici dimensiuni si de o anumita greutate.

Chiar daca aceasta tehnologie tocmai a inceput sa fie folosita de companii in depozitele lor, testele sugereaza ca aceste avioane fara pilot vor avea diverse utilizari in cadrul lantului de aprovizionare, o modalitate excelenta pentru a livra marfuri mici si usoare in locuri greu accesibile.

Ele sunt foarte utile si pentru verificarea stocurilor din depozite sau curti, dar si ca supraveghere video aeriana pentru a oferi vizibilitate si siguranta marfurilor.

Chiar daca nu sunt concepute in aceste scopuri, unele beneficii ale dronelor pentru buna functionare a afacerilor sunt deja cunoscute:

 

  • Reducerea costurilor de transport si operare – in urmatorii cativa ani, companiile pot expedia produse din depozitele lor si pot ajunge la clienti in mai putin de 30 de minute la un cost foarte mic;
  • Economii legate de transport – folosind drone in operatiunile de zi cu zi, companiile isi vor reduce drastic costurile cu forta de munca, intretinerea sau combustibilul;
  • Mai putine probleme legate de rambursari.

 

Dronele pot contribui nu numai la reducerea timpului necesar unui articol returnat pentru a ajunge inapoi la depozit, ci pot oferi si o experienta mai buna pentru clienti, evitand ca acestia sa mearga la un serviciu de curierat pentru a-si returna achizitiile.

Principalele probleme cu care companiile se vor confrunta probabil la implementarea acestor noi instrumente vor fi limitarile tehnologice.

Pentru ca in prezent sunt foarte fragile, dronele pot suporta doar expedierea de pachete mici la distante scurte. In plus, acestea vor trebui sa fie operate de personal instruit in prealabil, ceea ce poate duce la investitii suplimentare.

Alte aspecte de luat in considerare pot fi siguranta fizica si digitala, deoarece sunt masini controlate de computere care pot deveni tinta hackerilor care doresc sa le fure sau sa le distruga si reglementarile guvernamentale care pot include restrictii, permise speciale, taxe si reguli, facand mai dificila utilizarea acestor dispozitive.

Intre timp, nu este foarte clar cine se face responsabil pentru accidente sau probleme de siguranta. De exemplu, daca o drona ar cadea din cauza unei defectiuni mecanice si ar rani pe cineva, nu stim daca furnizorul sau compania de asigurari isi vor asuma responsabilitatea.

Companiile care doresc sa implementeze tehnologia dronelor ar trebui sa efectueze teste amanuntite pentru a oferi angajatilor sansa de a detecta probleme.

De obicei, furnizorii de drone proiecteaza si software-ul necesar pentru a opera aceste gadget-uri, prin urmare, este recomandat sa programeze si cursuri regulate de instruire si asistenta din partea acestora.

Este din ce in ce mai evident ca tehnologia dronelor devine accesibila pentru afacerile de distributie care se ocupa nu doar de livrarea comenzilor, ci si de oferirea de servicii de depozitare.

Combinate cu un sistem de monitorizare GPS performant, dronele vor imbunatati drastic eficienta mai multor puncte de-a lungul lantului de aprovizionare in urmatorii ani, astfel incat serviciile oferite de companii sa fie valoroase.

CargoTrack ofera monitorizare in timp real a temperaturii din container, analizeaza activitatea livrarii, trimite rapoarte personalizate si arhiveaza documente. Toate aceste servicii se pot personaliza in functie de necesitatile fiecarei companii.

Aflati mai multe detalii si despre sistemele hardware oferite de CargoTrack: https://cargotrack.ro/sisteme-hardware-gps-accesorii/ 

0 Shares
You May Also Like