05_12_Walt_Disney

Walt Disney- parintele lui Mickey Mouse

0 Shares
0
0
0
05_12_Walt_DisneyViata creatorului lui Mickey Mouse, Walter Elias Disney, nu a fost plina de veselie, asa cum i-au fost personajele pe care le-a creat. Walter Elias Disney s-a nascut în 5 decembrie 1901, si a murit la vârsta de 65 de ani, dupa o lunga suferinta.
A fost, de-a lungul vietii regizor, producator, animator, scenarist si antreprenor american. A obtinut 22 de premii Oscar, recordul sau nefiind doborât de niciun actor sau star pâna în prezent. Atunci când numele sau este rostit, în orice casa, fie din SUA, fie din Madagascar, copiii reactioneaza pozitiv.
Parintii creatorului atâtor personaje de desene animate, Flora si Elias Disney, au fost oameni simpli, fara prea multe tangente cu lumea în care Walter Elias Disney a creat. Acesta a avut trei frati si o sora. Nici macar copilaria sa nu a fost una roz, deoarece, originara din Canada, familia creatorului s-a mutat în SUA dupa ce tatal lui Elias a dat faliment cu ferma pe care o avea.
Astfel, în aprilie 1906, familia lui Walt s-a mutat în Marceline, Missouri, unde fratele sau detinea o proprietate. Acolo, parintii sai au cumparat o casa si o ferma cu o suprafata de 45 de acri (182 de hectare). Primele desene pe care le-a creat Walt, în Marceline, au fost impresionante si i-au aratat acestuia talentul ce avea sa îi aduca, multi ani mai târziu, glorie, recunoastere si multi bani. Initial, un vecin al parintilor sai l-a platit pentru ca acesta sa îi deseneze calul.
De asemenea, tot în Marceline, Walt si-a dezvoltat pasiunea pentru trenuri.
Familia Disney a ramas în Marceline timp de patru ani dupa care s-au mutat în Kansas City, în 1910.
În toamna anului 1917, Walt a început sa studieze la liceul McKingsley High School, asta în timp ce în paralel frecventa cursurile de seral la Institutul de Arta din Chicago. Acesta era desenatorul recunoscut al ziarului scolii, dar operele sale erau foarte patriotice, majoritatea fiind axate pe Primul Razboi Mondial, nu aveau nicidecum legatura cu ceea ce avea sa ajunga Walt.
Acesta a abandonat liceul la vârsta de 16 ani pentru a intra în armata. Nu a reusit, din cauza vârstei. Asta nu l-a dezarmat prea tare pe tânarul Walt, care, împreuna cu un prieten al sau, s-au înscris la Crucea Rosie. Pentru a se putea angaja, trebuiau sa aiba minim 17 ani dar, în ciuda opozitiei tatalui sau, mama sa a elaborat un nou certificat de nastere în care scria ca Walt era nascut în 1900 si nu în 1901. Crucea Rosie l-a trimis în Franta timp de un an unde a lucrat ca sofer de ambulanta, autoturism pe care a desenat câteva personaje.
walt disney
Walt Disney s-a mutat apoi în Kansas City pentru a-si începe cariera artistica. Disney l-a cautat pe fratele sau Roy, care facea un tratament de tuberculoza într-un spital de veterani din Los Angeles. Disney l-a rugat pe fratele sau sa îl ajute deoarece nu se putea descurca financiar fara el.
Roy a fost de acord si a parasit spitalul împreuna cu fratele sau. De atunci nu s-a mai întors si niciodata nu s-a vindecat de tuberculoza. În 1925, Disney a angajat o tînara femeie, Lillian Bounds, pentru departamentul de imprimare cu cerneala si colorat. A fost admirata imediat de Walt, iar câteva luni mai târziu lucra ca si secretara.
Fratele sau, Roy lucra la o banca si a reusit sa îl angajeze printr-un prieten la Pesmen-Rubin Art Studio. Aici, Disney facea reclame pentru ziare, reviste si cinematografe. Tot aici a cunoscut un animator, Ubbe Iwwerks (1901-1971). Cei doi îsi respectau munca asa de mult încât relatia dintre ei s-a întarit foarte repede si au hotarât sa îsi înceapa o afacere proprie.
Disney si Iwwerks au fondat o companie numita Iwerks-Disney Commercial Artists în ianuarie 1920. Din pacate, putini clienti au vrut sa se angajeze la cuplul neexperimentat. Iwwerks a plecat o vreme sa câstige niste bani la Kansas City Film Ad Company.
Disney s-a retras si el dupa ce compania a fost cumparata. Disney a plecat apoi spre Los Angeles. Ajuns în unul dintre cele mai tentante orase ale SUA, Walt a realizat ca are 40 de dolari în buzunar si un desen neterminat în servieta.
Surprinzator, la început a vrut sa abandoneze animatia, gândindu-se ca nu va putea concura cu studiourile din New York. Asta desi prima sa ambitie a fost sa devina regizor de film. A încercat sa se angajeze la toate studiourile din oras, dar toate l-au respins. Din cauza esecurilor cu filmele artistice, Disney s-a întors în animatie. Primul sau studio de animatie din Hollywood era în garajul unchiului sau.
La un moment dat, Disney a trimis un desen neterminat distribuitorului din New York, Margaret Winkler, care i-a raspuns imediat. A vrut sa-l angajeze pe Disney pentru mai multe filme artistice combinate cu animatie.
Creatorul lui Mickey Mouse si-a dorit sa fie în lumina reflectoarelor si, totodata, sa bucure copilaria a sute de mii de oameni. De aceea, a lucrat, împreuna cu fratele sau, Roy O. Disney, la fundarea studioului Walt Disney Productions. În foarte scurt timp, Walt a devenit unul din cei mai cunoscuti producatori de film din lume, iar în prezent, dupa ani de zile de la fondarea companiei The Walt Disney Company, aceasta înregistreaza venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari.
Walt Disney este cunoscut mai ales ca si producator de film, precum si ca un inovator al animatiei si al parcurilor de distractii. A fost nominalizat la 61 de premii Oscar si sapte premii Emmy, detinând recordul pentru cele mai multe nominalizari la Oscar. Disney si echipa sa au creat unele din cele mai celebre filme din lume si unele din cele mai cunoscute personaje, inclusiv cel pe care majoritatea îl considera alter-egoul sau, Mickey Mouse.
walt-disneyDupa o serie de esecuri, Disney trebuia sa creeze o noua „stea“. Majoritatea biografiilor facute despre el au acreditat ideea ca Mickey Mouse a fost gândit si creat în timpul întoarcerii din New York a lui Walt.

Este o discutie în jurul creatorului lui Mickey, ori Disney ori Iwwerks. Soarecele a fost initial numit „Mortimer“, dar a fost mai târziu botezat „Mickey Mouse“ deoarece noua sotie a lui Disney, Lillian, considera numele „Mortimer“ ca fiind nepotrivit.

Primul scurtmetraj al lui Mickey a fost „Plane Crazy“ în 1928 care a fost, ca majoritatea filmelor de la acea vreme, un film mut. Dupa ce nu a gasit un distribuitor pentru Plane Crazy si pentru continuarea sa, „The Gallopin’ Gaucho“, Disney a creat un scurtmetraj Mickey Mouse cu sunet, „Steamboat Willie“. Acesta a avut succes si au fost distribuite cu sunet si cele doua scurtmetraje precedente. Însusi Disney si-a împrumutat vocea lui Mickey si Minnie Mouse, iar Mickey a purtat vocea lui Disney pâna în 1946.

Primele seriale ale lui Mickey Mouse au fost create în 1929, începând cu un serial muzical numit „Silly Symphonies“. Primul episod era numit „The Skeleton Dance“ si a fost în întregime desenat si animat de Iwwerks, care a fost responsabil cu desenul la majoritatea animatiilor Disney produse între 1928 si 1929. Cu toate ca serialul a avut succes, Disney nu a putut sa distribuie serialul si atunci a trebuit sa semneze un nou contract cu Columbia Pictures.

Prietenia dintre Walt si Iwwerks nu a mai durat mult, mai ales ca acesta din urma considera ca este singurul care depune efoturi pentru ca afacerea lor sa prospere. Ca urmare, satul pâna peste cap sa fie singurul care creeaza si munceste, Iwwerks a rupt colaborarea cu Walt si si-a deschis propriul studio. Disney cauta cu disperare pe cineva care sa ia locul lui Iwwerks, ceea ce era foarte greu, deoarece nu se gasea cineva la fel de bun si rapid ca Iwwerks, care putea sa deseneze 700 de cadre pe zi.

Între timp, Iwwerks si-a lansat serialul de succes „Flip the Frog“ împreuna cu primul serial de animatie color, „Fiddlesticks“. De asemenea, Iwwerks a creat alte doua seriale de animatie, „Willie Whopper“ si „Comicolor“. Iwwerks si-a închis studioul în 1936 pentru a lucra la alte proiecte de animatie. Va relua relatia cu Disney în 1940, lucrând la departamentul de cercetare al studioului sau. Dupa cautari îndelungate, Disney a reusit sa gaseasca câtiva oameni care sa îl înlocuiasca pe Iwwerks. În jurul anului 1932, Mickey Mouse a devenit un personaj destul de celebru.

Exact în acelasi an, în care succesul lui Mickey Mouse devenea tot mai notabil, Disney a primit un premiu special din partea Academiei de Film pentru crearea lui Mickey Mouse, ale carui seriale au devenit color în 1935 si au început sa apara alte personaje celebre ale lui Disney, printre care Donald Duck, Goofy si Pluto. Motiv pentru care, cinci ani mai târziu, Walt a creat „Alba ca Zapada si cei sapte pitici“, considerata ca fiind apogeul carierei sale.

Cu toate ca studioul sau a produs cele mai celebre seriale de animatie ale vremii, rezultatele nu erau pe placul lui Disney, care în 1934 avea planuri pentru a crea un lungmetraj de animatie. Dupa ce restul industriei cinematografice a aflat despre planurile lui Disney despre un lung metraj cu Alba ca Zapada, au numit proiectul „nebunia lui Disney“, deoarece erau convinsi ca proiectul va distruge studioul lui Disney. Atât Lillian cât si Roy au încercat sa îl convinga pe Disney sa abandoneze proiectul, dar acesta avea planuri mari pentru viitor. Asa ca l-a angajat pe profesorul universitar Don Graham pentru a instrui personalul de la studioul sau.

waltdisneymickey
Desi toata lumea îl considera putin nebun, din cauza visului sau de a transforma „Alba ca Zapada“ în lungmetraj, Walt Disney a crezut si a luptat. Toate cercetarile si antrenamentele au fost folosite pentru pregatirea personalului în asa fel încât rezultatele sa fie pe placul lui Disney.
“Alba ca Zapada si cei sapte pitici“ (Snow White and the Seven Dwarfs), asa cum era numit proiectul, a fost în productie din 1935 pâna la mijlocul anului 1937, când studioul a ramas fara fonduri pentru a mai sustine derularea proiectului. La fel ca întotdeauna, Disney nu a tinut cont de lipsa banilor si a reusit sa ia un împrumut de la Bank of America pentru a-si termina productia.
Premiera filmului a avut loc la cinematograful Carthay Circle la data de 21 decembrie, 1937. „Alba ca Zapada“, primul film de animatie în limba engleza si filmat în Technicolor a fost lansat în februarie 1938, fiind distribuit de RKO Radio Pictures, cu care studioul tocmai încheiase un contract. Productia a devenit în scurt timp sa ajunga filmul cu cel mai mare succes la încasari pe anul 1938, reusind sa strânga peste 8 milioane de dolari (astazi 98 de milioane).
Succesul avut cu „Alba ca Zapada“ (pentru care Disney a câstigat Oscarul) i-a permis lui Disney sa deschida o noua sucursala a studioului sau în Burbank, care s-a deschis pe 24 decembrie, 1939. Personalul responsabil pentru lungmetraje, care tocmai terminase „Pinocchio“, a continuat sa lucreze pentru „Fantasia“ si „Bambi“, în vreme ce personalul responsabil pentru scurtmetraje a lucrat pentru noi seriale cu Mickey, Goofy, Donald si Pluto.
„Pinocchio“ si „Fantasia“ au fost lansate în cinematografe în 1940, dar ambele au fost dezamagiri financiare. Filmul „Dumbo“ era planuit ca un film care sa aduca bani dar, în timpul productiei, majoritatea animatorilor s-au revoltat datorita relatiei dintre Disney si echipa sa.
La putin timp dupa ce „Dumbo“ a fost lansat în cinematografe în octombrie 1941 si a început sa aduca multi bani, Statele Unite ale Americii au intrat în Al Doilea Razboi Mondial. Armata americana a cerut studioului Disney sa produca filme de instructaj pentru soldati, dar si scurtmetraje care sa ridice moralul acestora, cum ar fi „Der Fuehrer’s Face“ si lungmetrajul „Victory Through Air Power“, în 1943.
Totusi, filmele militare nu au adus bani, iar când filmul „Bambi“ a fost lansat, în aprilie 1942, nu s-a descurcat foarte bine. Pe la sfârsitul anilor ‘40 studioul si-a revenit în asa fel încât sa continue cu productia la lungmetrajele Alice In Wonderland („Alice în Tara Minunilor“) si „Peter Pan“, care au fost amânate în perioada razboiului, si au început sa lucreze pentru Cinderella („Cenusareasa“).

Walt Disney a murit de cancer pulmonar la 15 decembrie, 1966, la câtiva ani dupa deschiderea parcului Disneyland din Orlando, Florida.

0 Shares
You May Also Like