Cele mai bune 10 exemple de NFT-uri

Cele mai bune 10 exemple de NFT-uri

0 Shares
0
0
0

NFT-urile („jetoanele nefungibile”) se bucura de o mare popularitate in acest moment, iar definitia unui NFT nu ajuta prea mult in a clarifica confuzia cu privire la ceea ce sunt si de ce oamenii stau la rand pentru a le cumpara.

Ne-am gandit ca ar fi util sa analizam cateva exemple recente de NFT, astfel incat sa va puteti face o idee despre piata si sa aflati de ce oamenii le gasesc atat de valoroase.

Ce sunt NFT-urile?

NFT-urile reprezinta un tip special de criptoactiv care face parte din blockchain-ul Ethereum. Fiecare NFT reprezinta un obiect din lumea reala, cum ar fi muzica, un videoclip, un articol din joc sau o carte de schimb virtual de baseball. Aceste active digitale sunt cumparate si vandute online, de obicei cu criptomonede.

Lucruri precum banii fizici sau bitcoin sunt „fungibile”, ceea ce inseamna ca pot fi schimbate unele cu altele. Jetoanele nefungibile sunt unice si fiecare are o semnatura digitala care nu poate fi schimbata. Proprietarul unui NFT poate verifica dreptul de proprietate folosind acea semnatura digitala.

Cele mai bune exemple de NFT-uri:

  1. Opera digitala “Everydays: The First 5000 Days” („Primele 5000 de zile”) a artistului american Beeple

Opera de arta digitala pur NFT a lui Beeple a fost primul NFT vandut la o casa de licitatie importanta. Christie’s a scos la licitatie acest activ pentru 69 de milioane de dolari.

Everydays: The First 5000 Days

  1. Suvenirele lui William Shatner

Actorul William Shatner a lansat o colectie de NFT-uri formata din suveniruri personale din cariera sa de 60 de ani. El a vandut 125.000 de unitati in 9 minute, inclusiv cateva dintre primele fotografii tip portret, o fotografie cu Shatner imbratisandu-se al sau coleg din Star Trek, Leonard Nimoy, si o radiografie a dintilor lui Shatner.

Suvenirele lui William Shatner

 

  1. Grimes WarNymph

Cantareata si compozitoarea Grimes a castigat 5,8 milioane de dolari vanzand o colectie de 10 NFT-uri. Cel mai vandut activ a fost un videoclip unic numit „Death of the Old”, care s-a vandut cu 389.000 de dolari.

  1. Pisica Nyan

O interpretare cripto-art a indragitei meme GIF Nyan Cat s-a vandut cu 590.000 de dolari intr-o licitatie online, intr-o prima incursiune in NFT pentru creatorul Chris Torres.

„Sunt foarte surprins de succes, dar cred ca ma bucur cel mai mult sa stiu ca, practic, am deschis usa catre o economie cu totul noua a memelor in lumea cripto”, a spus Torres.

Pisica Nyan

  1. Whisky Glenfiddich

Distillerii William Grant si Son au vandut recent 15 sticle de whisky Glenfiddich, vechi de 46 de ani, pentru 18.000 de dolari bucata, fiecare fiind insotit de propria sa impresie artistica NFT a sticlei. NFT-ul ii permite proprietarului sa se mandreasca cu achizitia sa si actioneaza ca un certificat de proprietate care nu este contrafacut.

  1. Primul tweet al lui Jack Dorsey

CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, a vandut primul sau tweet, inca din ziua lansarii Twitter, in martie 2006. NFT-ul tweet-ului s-a vandut cu aproape 3 milioane de dolari. Dorsey spune ca banii vor fi convertiti in bitcoin, apoi donati unei organizatii de caritate numita GiveDirectly.

Primul tweet al lui Jack Dorsey

  1. NFT-uri de mobilier

Designerul argentinian Andrés Reisinger vinde NFT-uri de mobilier pe care oamenii le pot folosi in lumi deschise precum Decentraland sau Minecraft. Cea mai scumpa piesa a lui Reisinger s-a vandut cu putin sub 70.000 de dolari.

  1. Lovituri de colectie NBA

Top Shot este o piata NFT pentru cumpararea, vanzarea si tranzactionarea videoclipurilor cu momente NBA – sloganul lor este „Detineti cele mai bune partide NBA”. Lovitura dunk a lui LeBron James impotriva lui Houston Rockets este, in prezent, cel mai mare activ al lor, vandut cu 387.000 de dolari.

  1. Adidasii digitali ai RTFKT

Adidasii virtuali de la RTFKT, creati pentru avatarele de jocuri online ale jucatorilor, se vand cu pana la 10.000 de dolari perechea. In martie 2021, RTFKT a strans 3,1 milioane de dolari in doar cateva minute vanzand o serie de pantofi sport pe care i-a creat impreuna cu un alt artist pe nume Fewocious.

Adidasii virtuali de la RTFKT

  1. GIF-uri Taco Bell

Gigantul de fast-food Taco Bell a comandat o serie de GIF-uri bazate pe feluri de mancare din meniul lor, apoi le-a vandut online ca NFT-uri. Jetoanele s-au vandut in cateva minute de la lansare, iar Taco Bell a donat toate incasarile din vanzari Fundatiei Taco Bell, organizatia de caritate a companiei.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Uniswap?

Ce este Uniswap?

Ce este Uniswap? Uniswap este un schimb descentralizat (DEx) care poate fi folosit pentru a tranzactiona si a…