Accesare fonduri europene: pașii necesari pentru a depune o cerere de finanțare europeană

0 Shares
0
0
0

Antreprenorii sunt în constantă căutare de modalități potrivite de a-și transforma ideile într-o afacere de succes. Uniunea Europeană este cea care le poate oferi resursele financiare necesare în acest sens, pentru a-și atinge obiectivele și pentru a-și materializa ideile. 

Procesul de accesare fonduri europene este unul destul de dificil, anevoios, persoanele care doresc să obțină finanțare trebuie să cunoască legislația specifică și să gestioneze provocările birocratice. Dacă și tu vrei să știi cum accesezi fonduri europene citește rândurile de mai jos.

5 pași esențiali pentru accesare fonduri europene

  • Identifică nevoile afacerii tale

Astfel, vei reuși să identifici mai departe strategiile necesare prin care vei reuși să îți atingi obiectivele propuse pentru creșterea afacerii tale.

  • Stabilește direcțiile generale ale investiției

Identifică un program de finanțare potrivit pentru afacerea ta. Pentru a vedea lista liniilor de finanțare poți accesa site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Astfel, te vei asigura că accesezi programul adecvat pentru afacerea ta.

Verifică eligibilitatea proiectului tău pentru accesare fonduri europene. Poți solicita consultanță din partea unei firme specializate în acest domeniu, unui expert accesare fonduri europene.

Stabilește valoarea totală a proiectului și care va fi sursa de finanțare pentru contribuția proprie.

  • Pregătește dosarul pentru depunerea proiectului de finanțare

Cu ajutorul unui consultant în accesare fonduri europene sau pe cont propriu, realizează un plan de afaceri pe baza Ghidului Solicitantului, disponibil pentru fiecare plan de finanțare în parte. 

Pentru asta, ai nevoie de o serie de documente justificative precum contracte cu furnizori sau bilanțurile firmei tale. De menționat este faptul că trebuie să respecți cu rigurozitate cerințele cu privire la documentele necesare întocmirii dosarului.

  • Depune proiectul la autoritatea programului de finanțare aleasă

În cazul în care cererea îți este aprobată, următoarea etapă este semnarea proiectului de finanțare și implementarea acestuia.

Ce greșeli sunt de evitat atunci când ești interesat de accesare fonduri europene

Există trei motive frecvente de respingere a unui proiect de finanțare și anume:

  • Nu s-au respectat condițiile de eligibilitate regăsite în Ghidul Solicitantului: Spre exemplu, capacitatea logistică și financiară de susținere a proiectului de finanțare. Condițiile stricte de respectat vor fi tratate cu maximă seriozitate pentru ca dosarul să fie luat în considerare.
  • Bugetul nu s-a realizat corect, spre exemplu anumite cheltuieli au fost supraevaluate sau subevaluate.
  • Sursele de finanțare nu au fost identificate în mod corect: Programele de finanțare oferă ajutorul financiar după ce cheltuielile asumate au fost efectuate. Cu alte cuvinte, vei avea nevoie de fonduri pentru a implementa proiectul. De aceea, sursele de finanțare se vor identifica în mod corect și realist.
Succes Garantat în Accesarea Fondurilor Europene: Expertiza noastră la Dispoziția Ta

Când se depune proiectul?

Antreprenorii trebuie să urmărească programele de care sunt interesați precum și apelurile de proiecte. Dacă unele apeluri, de proiecte sunt continue până fondurile se epuizează, altele se derulează pe etape și li se stabilesc termene de depunere. 

Spre exemplu, micii fermieri au oportunitatea de a obține suma de 15.000 de euro nerambursabili de la Uniunea Europeană pentru dezvoltare. Condiția este aceea de a depune proiectul până în decembrie, la o dată stabilită în prealabil.

Cum te poți asigura că ai un proiect câștigător, că acesta va fi aprobat?

Cei care au experiență în accesare fonduri europene s-au convins cât este de complicat să obții banii. Birocrația este mare, dosarele care trebuie întocmite sunt stufoase, necesită timp și energie. Mai mult, proiectele sunt verificate la sânge înainte de a se da unda verde. Persoanele care doresc să obțină fonduri europene dar nu au experiență în redactarea de proiecte de finanțare pot apela la ajutorul unui expert fonduri europene.

Cine poate accesa fonduri europene?

Agricultorii sau persoanele din mediul rural care dețin terenuri agricole pot accesa fonduri europene cu scopul dezvoltării domeniului. Pentru a beneficia de aceste fonduri agricultorii trebuie să respecte unele condiții legate de sănătatea și bunăstarea animalelor pe care le cresc.

Toate companiile, indiferent de dimensiunea lor sau de domeniul în care activează pot opta pentru accesare fonduri europene. IMM-urile beneficiază de o mulțime de posibilități de finanțare. ONG-urile sunt eligibile pentru a accesa fonduri europene mai ales cele care au ca activitate principală dezvoltare și ajutor umanitar. Tinerii pot beneficia în egală măsură de programe specifice pentru susținerea și dezvoltarea lor, mai ales cei care vor să studieze în străinătate.

Câteva strategii eficiente pentru obținere de fonduri europene

Prin accesarea de fonduri europene orice antreprenor își poate aduce afacerea la nivelul dorit. Fie că îți dorești să obții fonduri europene nerambursabile agricultură, fonduri europene pentru fabrici reciclare sau altele trebuie să ții cont de următoarele recomandări:

  • Trebuie să identifici programul de finanțare adecvat obiectivelor și afacerii tale: Cu alte cuvinte, trebuie să înțelegi criteriile de eligibilitate și să le respecți, procesul de aplicare și criteriile de evaluare.
  • Trebuie să stabilești un buget realist, corect și bine structurat: Astfel, vei reuși să dovedești fezabilitatea proiectului tău.
  • Trebuie să iei în considerare impactul pe termen lung al proiectului pe care îl redactezi: Cel mai important este să accentuezi felul în care proiectul va continua să aibă efecte și după finalizarea sa.

Ce afaceri pot fi înființate prin accesare fonduri europene?

Orice antreprenor ce are o idee de afacere va găsi cu siguranță un program potrivit în această alocare financiară din partea Uniunii Europene care să îi susțină înființarea și dezvoltarea. Iată câteva idei de afaceri care se pot finanța cu fonduri europene: seră de legume, seră de flori, ciupercărie, fabrică de pâine, fabrică de lactate, service auto, fabrică de încălțăminte, etc. pentru antreprenorii care vor să își deschidă o afacere mai mică, accesare fonduri europene reprezintă un ajutor considerabil. În general, fondurile europene acoperă în jur de 50-98% din valoarea proiectului de finanțare.

După cum observi, procesul de accesare fonduri europene este unul anevoios, dificil, complex și implică respectarea cu strictețe a unor condiții riguroase care țin de documentație sau eligibilitate. Dacă și tu vrei să obții finanțare prin fonduri nerambursabile respectă pașii de mai sus și vei reuși.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…