BITCOIN ESTE RASPUNSUL LA BURNOUT-UL (STRESUL sau EPUIZAREA) FINANCIAR

BITCOIN ESTE RASPUNSUL LA BURNOUT-UL (STRESUL sau EPUIZAREA) FINANCIAR

0 Shares
0
0
0

DISCLAIMER: minorii si populatiile sensibile nu sunt incurajate sa citeasca sau sa distribuie acest articol. Daca distribuiti / dati retweet / repostati / discutati despre acest articol, va rugam sa includeti acest disclaimer / avertisment pentru cititorii si/sau urmaritorii dvs.

Dr. Riste Simnjanovski este profesor titular de administratie publica la California Baptist University (Universitatea Baptista din California. Cel mai recent, cercetarea sa publicata exploreaza activele digitale din sectoarele public si privat.

Dr. Scott Dunbar este profesor asociat titular si a administrat programe de master si doctorat. Cercetarile sale se invart in jurul subiectelor de burnout (sentimentul de stres care apare atunci cand nu stim de unde vin banii nostri si incotro se duc), echilibrul munca/familie si conflictul munca/familie.

PARTEA INTAI: OARE VA CURATA CINEVA ACEASTA MIZERIE FINANCIARA?

In 2002, trupa rock Taking Back Sunday din Long Island, New York, a lansat o melodie intitulata „You’re So Last Summer”. Cateva dintre versurile melodiei suna cam asa:

„Adevarul este ca mi-ai putea taia gatul,

Iar cu ultima mea suflare

Mi-as cere scuze pentru ca sangerez pe camasa ta.”

Cantecul face referire la relatiile personale, totusi, eu vad versurile direct corelate cu politica fiscala si cu carnagiul si distrugerea ulterioara pe care le orchestreaza.

In economia keynseiana, bancile mari, conducerea corporativa iresponsabila, administratorii de fonduri speculative cu efect de indatorare excesiv si politicienii fara scrupule „taie gatul” consumatorilor americani si apoi asteapta ca masele sa isi ceara scuze pentru ca sangereaza pe camasile lor finantate de contribuabili; aceste scuze ajung de obicei intr-un ajutor federal pentru lacomia, prostia sau aroganta lor. Relaxarea cantitativa (QE) beneficiaza de bani mari… la fel va face si strangerea cantitativa (QT); acestea castiga mereu.

Sa retraim pentru o clipa criza financiara globala din 2008. Amintiti-va, acesta a fost evenimentul care a declansat salvarea corporatiilor intr-o perioada in care rata somajului american se apropia de 10%. Trezoreria a platit 441,8 miliarde de dolari din 700 de miliarde de dolari finantate de contribuabili. Un deceniu mai tarziu, in 2018, Trezoreria a plasat inapoi 442,7 miliarde de dolari in acest fond, dupa ce a realizat un profit de 900 de miliarde de dolari. Cum a obtinut Trezoreria profit in timpul acestui climat economic ingrozitor?

Guvernul federal a strans literalmente actiuni ale corporatiilor; companiile pe care contribuabilii le salvau in cele din urma. Actiunile  cumparate au fost la preturi de faliment, adica extrem de ieftine; Trezoreria s-a descotorosit apoi de acele actiuni atunci cand preturile acestora s-au umflat si, in multe cazuri, le-a vandut direct persoanelor care au finantat salvarea in primul rand. Ce mizerie.

BlackRock a imprumutat miliarde cu o dobanda de aproape 0%, a cumparat case cu imprumuturi gigantice pe tot teritoriul Statelor Unite, a facut in asa fel incat preturile sa fie imposibile de platit pentru milioane de potentiali proprietari si a contractat o intreaga generatie la o viata de plata lunara a chiriei sau la a se vedea in situatia de a nu avea o locuinta. Din nou, intregul proces a fost finantat de contribuabili; dintre care niciunul nu a vazut vreun beneficiu.

Instante precum criza financiara din 2008 dezvaluie ca politica fiscala laxa, conducerea nepotista si mentalitatea corporativa de baron talhar au un impact negativ asupra vietii de zi cu zi a persoanelor obisnuite. Aceasta atmosfera negativa este resimtita in intreaga lume, deoarece pietele au devenit integrate la nivel global. Valoarea dolarului american sau statutul de moneda de rezerva echivaleaza cu orice criza financiara americana care devine o criza financiara globala. Inflatia din SUA la 8% inseamna ca UE va imprima cel putin o rata de 8% destul de curand si asa mai departe.

Exista oare o cale mai buna, o solutie pentru a atenua aceasta mentalitate financiara epuizata si uzata? Faceti cunostinta cu Bitcoin. Succesul Bitcoin este, in parte, un produs secundar al unei baze de consumatori epuizate, care incearca sa-si puna increderea intr-un sistem alternativ. Am propune ca contribuabilii sa fie epuizati ca urmare a finantarii obisnuite a ineptitudinii si lacomiei.

Subiectul „burnout” a inundat proiectele cercetatorilor in ultimele decenii, inclusiv – dar fara a se limita la – domeniile muncii, familiei si credintei. Vrem sa exploram burnout-ul din alta perspectiva: finantele. Mai exact, dorim sa aplicam o definitie de lucru a burnout-ului in arenele financiare (clasice si actuale) pentru a incerca sa explicam de ce unii utilizatori Bitcoin au adoptat BTC si de ce multi s-ar putea sa nu se intoarca niciodata la sistemul care i-a epuizat.

Vom incheia cu modul in care Bitcoin repara un sistem monetar defect si, in acelasi sens, cum o adoptare in masa a bitcoinului abordeaza epuizarea financiara la nivel national si international.

PARTEA A DOUA: DEFINIREA CONCEPTULUI DE BURNOUT

Maslach, Schaufeli si Leiter au definit burnout-ul ca „…un raspuns prelungit la factorii de stres cronici emotionali si interpersonali la locul de munca”. Aceeasi definitie ar putea fi aplicata si adaptata la epuizarea financiara si pentru consumatori.

O definitie propusa ar putea sa sune in felul urmator: „Epuizarea financiara poate fi definita ca un raspuns prelungit la factorii de stres monetar cronici”. Am sugera ca proverbiala „taiere a gatului consumatorilor” si „asteptarea scuzelor prin salvare” ulterioara, se potriveste definitiei noastre propuse a unui factor de stres monetar cronic.

Factorii de stres monetar sunt tensiuni emotionale legate de finantele noastre si de performanta financiara. Puteti experimenta acest lucru chiar acum, intrebandu-va daca in prezent aveti destui bani pentru a va pensiona la varsta de 60 de ani si, daca aveti peste 60 de ani, intrebandu-va – cum imi merge din punct de vedere financiar?

Aceste intrebari simple pot duce la o multitudine de sub-intrebari coplesitoare. Ce se intampla daca piata se prabuseste? Ce se intampla daca inflatia continua sa creasca? De ce cosul meu de cumparaturi este mai putin plin? De ce este gazul atat de scump? Ar trebui sa scad toleranta la risc a portofoliului meu? Sunt suficient de diversificat? Pot sa investesc si sa-mi permit in continuare facultatea pentru copiii mei? Mi-ar putea fi confiscata averea? Cum pot investi pentru viitor cand nici macar nu pot acoperi costurile prezentului? Daca nu unteti deja epuizat, s-ar putea sa fiti pe parcurs.

Conform cercetarilor efectuate in ultimele decenii, burnout-ul este compus din trei dimensiuni distincte:

  1. Epuizare emotionala
  2. Depersonalizare
  3. Lipsa realizarii personale

Se aseamana vreuna dintre aceste dimensiuni cu adoptarea dvs. de bitcoin? Dar ce spuneti de inselatoriile recente de tip rug pull (o escrocherie in sfera blockchain in care creatorii abandoneaza proiectul dupa ce fura banii investitorilor)? Cati Bitcoini noi au fost batuti in timpul acestor tipuri de evenimente?

Epuizarea emotionala apare atunci cand o persoana nu isi poate reveni, atat fizic, cat si psihic. Ati analizat mai multe surse de renume pentru informatii financiare, directie sau indicatori, doar pentru a constata ca adesea se contrazic una pe cealalta? Ce spuneti de acea dezvaluire de investitii de peste 100 de pagini?

In ce articole, autori si consilieri ar trebui sa crezi? Ati citit vreodata o dezvaluire a investitiilor de la o capat la altul? Procesul propriu-zis de cercetare si validare este epuizant – nu tine cont ca cineva ar trebui sa faca acest lucru trimestrial pentru fiecare investitie pe care o detine sau ca teme pentru potentialele investitii viitoare. Desigur, pe masura ce piata se schimba, exista un baraj nesfarsit de solicitari. Aceasta epuizare poate duce la depersonalizare si dependenta; propunem ca barajul si solicitarea sa nu fie altceva decat pornografie financiara in acest moment.

Depersonalizarea, cunoscuta si sub numele de cinism, are loc atunci cand o persoana are o viziune rece si dura asupra muncii sale si asupra indivizilor din mediul de lucru. Luand exemplul din paragraful anterior, putem deveni cinici fata de toate sursele financiare si sa le respingem.

De asemenea, puteti asista la acest cinism in orice moment al zilei pe Twitter. Indicati cinismul persoanelor carora li s-a taiat gatul de catre un sistem si care acum refuza sa-si ceara scuze pentru ca au sangerat pe camasa cuiva; sau cei care au fost martori la asta si au jurat sa-i salveze pe altii de la macel. Asteptam cu nerabdare meme-urile financiare anti-taiere de gat intr-o zi in viitorul apropiat. Va propunem ca Bitcoin sa va protejeze gatul financiar.

In continuare, lipsa realizarii personale se refera la ineficacitatea unui individ la locul de munca; cu alte cuvinte, performanta la munca scade. In finante, acest lucru poate rezulta din a face exact ceea ce au sugerat expertii, doar pentru a avea o implozie de 401.000 inainte de pensionare, o pensie garantata candva se confrunta cu insolventa sau asistarea la scaderea, din cauza inflatiei, a puterii de cumparare. In paragraful anterior am vorbit despre modul in care epuizarea poate duce la depersonalizare si modul in care aceasta depersonalizare poate duce la neincrederea in sursele financiare odata de incredere.

Aceste dimensiuni, din perspectiva noastra, influenteaza motivul pentru care multi consumatori intorc spatele finantelor traditionale, serviciilor bancare traditionale si prezentatorilor de stiri din mass-media.

In mod ironic, cercetarile exista chiar si acolo unde profesionistii in finante s-au confruntat cu epuizare, si nu doar clientii lor. Aparent, chiar si unii dintre cei care au fost insarcinati cu „taierea gatului” isi revin in simturile morale.

Au fost efectuate cercetari si in domeniile credintei. Nu sunt singuri. Am putea incepe sa presupunem ca oamenii sunt epuizati intr-o varietate de moduri si, ca atare, dimensiunile epuizarii emotionale, depersonalizarii si lipsei de realizare personala depasesc chiar si nivelul pe care mediul academic il sugereaza a fi semnificativ.

Societatea, din perspectiva noastra, este epuizata de jocurile pe care institutiile financiare (si prietenii lor, cei pe care ii favorizeaza) le-au jucat mult prea mult timp; cu toate acestea, nu au existat alternative, pana la Bitcoin.

PARTEA A TREIA: BITCOIN REPARA FINANTELE

Incepand cu 2009, protocolul Bitcoin, incet si metodic, a oferit o alternativa consumatorilor (si mai recent tarilor) care s-au confruntat cu epuizare financiara in sistemul actual.

De la aspecte simple ale bancilor fizice care sunt inchise in noapte si in weekend, pana la imprumuturi de afaceri respinse, rate jenant de scazute ale dobanzii la investitii sau tari care nu doresc sa cedeze suveranitatea, Bitcoin repara finantele. Singurele gaturi care pot fi taiate de protocolul Bitcoin sunt cele care ar fi putut tine cutite insangerate in trecut.

Intr-un domeniu de munca, atunci cand cineva se confrunta cu epuizare, poate cauta un loc de munca la concurenta sau chiar in afara domeniului actual de expertiza – intr-un sistem financiar mostenit, nu au existat alternative pana la Bitcoin.

Daca cineva nu dorea sa detina proprietati imobiliare, atunci putea detine actiuni, obligatiuni sau fonduri mutuale; poate ca putea cumpara contracte futures sau actiuni scurte pe care le desconsidera, dar in cele din urma, toate erau interconectate cu un sistem mostenit. Tarile legate de dolarul american se aflau in aceeasi situatie la scara mai mare. Nu a existat nicio scapare. Chiar si persoanele care foloseau aurul si argintul ca investitie au trebuit in cele din urma sa-si schimbe lingourile fizice cu fiat.

Am spune ca evenimentul la care asistam este „cifra de afaceri financiara” din istoria omenirii. O schimbare sistematica in care consumatorii, clientii, tarile etc., au o alternativa viabila si necorelata la un intreg ecosistem care i-a epuizat. Acest lucru trebuie sa fie infiorator pentru sistemul financiar mostenit si pentru partile interesate.

In definitia noastra a epuizarii financiare, am propus ca vinovatul ar fi un „raspuns prelungit la factorii de stres monetar”. Acesti factori de stres ar putea fi articulati de catre adoptatorii Bitcoin ca frustrare cu: inflatie, deflatie, planificarea pensionarii, lipsa eticii corporative, manipularea monedei, relaxarea cantitativa, neincrederea fata de entitatile politice sau cu totul altceva (adica, in mod obisnuit, sa vi se taie gatul din punct de vedere financiar si apoi sa fiti fortat sa va cereti scuze pentru sangerare pe camasa unui politician ar putea fi inclus aici).

In ciuda tuturor, Bitcoin ofera o oportunitate de a va detasa complet de factorii de stres financiari si de a proteja gatul financiar al unei persoane.

Bitcoin HODLers, adica cei care detin bitcoin pentru profituri viitoare si nu pentru a vinde au o mentalitate diferita si unica fata de cei care se agata de sistemul mostenit. Drept urmare, in timp ce preturile fluctueaza fata de monedele fiat, Bitcoinerii acumuleaza mai mult. Cand pretul bitcoin scade fata de fiat, HODLerii acumuleaza bitcoin suplimentar cu fiecare achizitie si, pe masura ce adauga satoshis, se asigura de obicei ca ceea ce au este o polita de asigurare impotriva cheltuielilor federale nechibzuite si a conducerii corporative imorale.

Bitcoin HODLers se bucura cand preturile bitcoin scad; nu intra in panica, acumuleaza mai mult. Din nou, acest lucru trebuie sa fie ingrozitor pentru un sistem mostenit; de ce oamenii obisnuiti nu vand asa cum ne dorim noi? Fiecare vanzare fortata de bitcoin inseamna satoshi-uri suplimentare si bitcoin blocate in portofele offline. Bitcoinerii pot astepta un deceniu sau mai mult pentru ca lumea sa se desfasoare. In America, alesii supravietuiesc sau pier in cicluri de doi pana la patru ani. (Cost mediu in dolari pentru un avantaj.)

Bitcoin repara finantele deoarece protocolul nu este finanta. Bitcoin nu are un CEO care sa poata fi adus sub acuzatii de coruptie; Bitcoin nu are un cumnat care este guvernator al unui stat; Bitcoin nu are o matusa care este senator; Bitcoin nu are parti interesate care sa beneficieze atunci cand vremurile sunt tulburi; Bitcoin pur si simplu este. Un bitcoin este egal cu un bitcoin.

Intr-o lume care este complet epuizata, arena financiara nu este diferita. Consumatorii, clientii si strainii deopotriva, au devenit epuizati urmarind arenele financiare decimand sistematic o clasa de mijloc de oameni muncitori si sustinatori social. Le-a ajuns.

Pe masura ce sistemul mostenit lucreaza pentru a-si raspandi influenta in spatiul „cripto”; intentiile lor sunt clare. Terra (LUNA), UST si celelalte peste 16.000 de proiecte centralizate nu merita atentia dvs. financiara. Va recomandam sa nu va expuneti gatul financiar acestor macelari fiscali.

Propunem ca, pe masura ce pietele financiare continua sa se topeasca, pe masura ce directorii generali continua sa faca greseli dupa greseli, pe masura ce politicienii continua sa jefuiasca cuferele alegatorilor lor si pe masura ce un alt gat financiar, metaforic vorbind, este taiat, fiecare eveniment va epuiza o alta persoana sau o alta tara. Acea persoana sau entitate va cauta o alternativa; bitcoin este acea alternativa.

Ecosistemul Bitcoin saluta persoanele carora li s-au furat realizarile personale; indivizi care sunt epuizati emotional; tari suverane care nu mai vor sa indoaie genunchiul sau sa sarute inelul; indivizi care au fost depersonalizati de un sistem mostenit conceput pentru a-i contracta… si Bitcoin le pastreaza camasile curate si gatul in siguranta in acest proces (ei bine, in functie de cine esti). Ramaneti in siguranta. Din nou, sinuciderea si violenta nu sunt o solutie, nu sunt raspunsul.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Uniswap?

Ce este Uniswap?

Ce este Uniswap? Uniswap este un schimb descentralizat (DEx) care poate fi folosit pentru a tranzactiona si a…