Când și de ce să apelezi la psiholog?

Când și de ce să apelezi la psiholog?

0 Shares
0
0
0

Apelearea la un psiholog este un pas important în gestionarea stresului, a problemelor emoționale și a tulburărilor psihologice. Cu toate acestea, mulți oameni întâmpină dificultăți în a recunoaște când au nevoie de ajutor și în a decide când să caute asistență profesională.

Când să apelezi la un psiholog:

 • Probleme emoționale persistente: Dacă te confrunți cu emoții intense sau persistente, cum ar fi anxietatea, depresia, furia sau tristețea, și acestea îți afectează calitatea vieții de zi cu zi, ar putea fi momentul să cauți ajutor de la un psiholog. Terapia poate oferi un spațiu sigur și suportiv pentru a explora și a gestiona aceste emoții.
 • Stresul și suprasolicitarea: Atunci când simți că nu mai poți face față stresului și presiunii din viața ta personală sau profesională, un psiholog te poate ajuta să dezvolți strategii eficiente de gestionare a stresului și să îți recâștigi echilibrul emoțional. Poți apela oricând la  Cabinet psihologic – Simona Constantin.
 • Probleme în relații: Dacă ai dificultăți în relațiile tale interpersonale, fie că este vorba despre relații de cuplu, familie sau prietenie, un psiholog te poate ajuta să explorezi dinamica relațională și să găsești modalități de a comunica și de a rezolva conflictele în mod constructiv.
 • Traume sau pierderi: Experiențele traumatice sau pierderile pot avea un impact profund asupra stării emoționale și a funcționării tale zilnice. Apelează la un psiholog pentru a primi sprijin și îndrumare în procesul de vindecare și recuperare.
 • Probleme de sănătate mentală: Dacă te confrunți cu tulburări psihologice, cum ar fi tulburarea de anxietate, tulburarea depresivă sau tulburarea de personalitate, este esențial să cauți ajutor de la un profesionist în sănătatea mintală. Un psiholog poate oferi evaluare, diagnostic și tratament adecvat pentru tulburările mentale.

De ce să apelezi la un psiholog:

 • Spațiu sigur și confidențial: Terapia oferă un spațiu confidențial și lipsit de judecată în care poți explora gândurile, sentimentele și experiențele tale fără teama de a fi criticat sau judecat.
 • Sprijin și îndrumare profesională: Un psiholog este un profesionist specializat în sănătatea mintală care poate oferi sprijin și îndrumare în gestionarea problemelor emoționale și a tulburărilor psihologice.
 • Dezvoltarea abilităților de coping: Terapia îți poate oferi instrumente și strategii practice pentru a face față stresului, anxietății și altor provocări ale vieții într-un mod sănătos și eficient.
 • Îmbunătățirea relațiilor: Lucrând cu un psiholog, poți învăța să comunici mai eficient, să stabilești limite sănătoase și să dezvolți relații interpersonale mai satisfăcătoare.
 • Creșterea auto-cunoașterii: Terapia oferă oportunitatea de a te cunoaște mai bine, de a înțelege motivele și pattern-urile comportamentale și emoționale și de a-ți dezvolta potențialul pentru creștere și schimbare personală.

Să apelezi la un psiholog poate fi un pas important și benefic în îngrijirea sănătății tale mintale și emoționale. Indiferent dacă te confrunți cu probleme minore sau cu tulburări psihologice mai severe, terapia poate oferi sprijin și îndrumare în procesul de vindecare și recuperare. Nu ezita să cauți ajutor atunci când simți că ai nevoie și să investești în sănătatea ta mintală și emoțională.

Cele mai moderne tehnici în psihologie

Psihologia este o disciplină în continuă evoluție, iar cercetările din domeniu au condus la dezvoltarea unor tehnici și metode moderne pentru a înțelege și a interveni în problemele de sănătate mintală și emoțională.

 1. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC)

TCC este una dintre cele mai moderne și eficiente tehnici în psihologie, utilizată pentru tratarea unei game variate de tulburări, inclusiv anxietate, depresie, tulburări alimentare și tulburări de somn. Această formă de terapie se concentrează pe identificarea și schimbarea gândurilor și comportamentelor negative și disfuncționale care contribuie la problemele psihologice. Prin învățarea unor abilități de gestionare a stresului, tehnici de relaxare și restructurarea cognitivă, pacienții învață să facă față mai eficient problemelor lor emoționale.

 1. Terapia dialectic-comportamentală (TDC)

TDC este o formă de terapie dezvoltată special pentru tratarea tulburării de personalitate borderline (TPB), dar este utilă și în tratarea altor tulburări de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea bipolară și dependența de substanțe. TDC integrează elemente ale terapiei cognitiv-comportamentale cu tehnici specifice de reglare emoțională, mindfulness și acceptare. Scopul este de a ajuta pacienții să își regleze emoțiile intense și să își îmbunătățească relațiile interpersonale.

 1. Terapia comportamentală dialectică (TCD)

TCD este o formă de terapie dezvoltată inițial pentru tratarea tulburării de alimentație compulsivă, dar este eficientă și în tratarea altor tulburări, cum ar fi anxietatea și depresia. Această terapie se concentrează pe identificarea și modificarea comportamentelor problematice prin tehnici precum monitorizarea comportamentului, stabilirea obiectivelor și dezvoltarea abilităților de reglare emoțională.

 1. Terapia de acceptare și angajament (ACT)

ACT este o formă de terapie care se bazează pe principiile mindfulness-ului și acceptării pentru a ajuta pacienții să își îmbunătățească sănătatea mentală și calitatea vieții. Scopul acestei terapii este de a ajuta pacienții să își identifice valorile și să își alinieze comportamentul cu acestea, în ciuda dificultăților și suferințelor pe care le întâmpină în viață.

 1. Terapia focalizată pe soluții (TFS)

TFS este o formă de terapie orientată spre rezolvare, care se concentrează pe identificarea și promovarea soluțiilor la problemele actuale ale pacientului. Această terapie este axată pe obiective și se concentrează pe identificarea resurselor și a punctelor forte ale pacientului, în loc să se concentreze pe problemele sau deficitele acestuia.

 1. Terapia cognitivă analitică (TCA)

TCA este o formă de terapie care integrează elemente ale terapiei cognitive și psihanalizei pentru a ajuta pacienții să înțeleagă conexiunile dintre gândurile, emoțiile și comportamentele lor. Această terapie se concentrează pe identificarea și schimbarea schemelor cognitive negative care stau la baza problemelor emoționale ale pacientului.

Acestea sunt doar câteva exemple de tehnici moderne utilizate în psihologie pentru tratarea diferitelor tulburări și îmbunătățirea bunăstării psihologice. Este important să consulteți un profesionist în sănătatea mentală pentru a determina ce tip de terapie este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastră individuale. Prin colaborarea cu un terapeut experimentat, puteți dezvolta abilități și strategii eficiente pentru a vă gestiona problemele și a vă îmbunătăți sănătatea mintală și emoțională.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…