Care este diferenta dintre fibra de sticla si vata minerala?

Care este diferenta dintre fibra de sticla si vata minerala?

0 Shares
0
0
0

Care este diferenta dintre fibra de sticla si vata minerala?Timp de aproape 80 de ani, izolatia din fibra de sticla a fost cel mai popular tip de izolatie pentru locuinte si este usor de vazut de ce: Fibra de sticla este accesibila, usor de instalat, disponibila intr-o mare varietate de dimensiuni si, cel mai important, un izolator excelent.

Izolatia din fibra de sticla este compusa din fibre de sticla fine, care sunt tesute, usor comprimate si apoi taiate in rulouri lungi sau batute. Fibra de sticla vine de asemenea, ca o izolatie cu umplutura libera, care poate fi raspandita manual sau aruncata in loc de o suflanta mecanica.

Interesant este faptul ca izolatia din fibra de sticla a fost inventata destul de intamplator. La inceputul anilor 1930, un cercetator incerca sa creeze un sigiliu vid intre blocurile de sticla, cand un jet de aer de inalta presiune arunca un flux de sticla topita in fibre fine.

Aceasta descoperire accidentala a condus la prima productie la scara larga de suvite din fibra de sticla, care in cele din urma au fost folosite pentru a crea izolatie din fibra de sticla, care este acum atat de populara la nivel mondial. Astazi, fibra de sticla ramane regele incontestabil al izolatiei, insa coroana sa este amenintata de un material izolant relativ nou: vata minerala.

Vata minerala, care este de asemenea numita in mod obisnuit vata de roca, vine in bucati usor de instalat, similar cu fibra de sticla. Dar in loc sa fie compusa din fibre de sticla pufoase, vata de roca este fabricata din roca vulcanica, in primul rand bazalt.

La fel si aceasta, a fost inventata din intamplare, cand s-a descoperit ca vanturile puternice au suflat in mod obisnuit lava topita in fire fine care seamana cu vata, in timpul eruptiilor vulcanice. Aceasta revelatie a dus in cele din urma la fabricarea izolatiei din vata de roca.

Productia de vata minerala

Pentru a face izolatie din vata minerala, bazaltul si zgura industriala sunt topite intr-un cuptor de 3.000 ° F. Zgura este un produs secundar din productia de otel care se termina, de obicei, in depozitele de deseuri. Apoi, lichidul supraincalzit este expus unui flux de aer de inalta presiune si apoi se invarte in suvite lungi de fibre. Suvitele sunt comprimate in covorase groase si dense si apoi taiate in loturi de izolatie.

Acum ca aveti o intelegere de baza despre fibra de sticla si vata minerala, sa aruncam o privire la diferentele dintre aceste doua tipuri populare de izolatie.

Fibra de sticla vs. vata minerala

Valoarea R: Rezistenta termica a izolatiei se masoara prin ceea ce se cunoaste in mod obisnuit ca valoare R, si cu cat este mai mare valoarea R, cu atat este mai buna. Fibra de sticla are o valoare R de aproximativ 2,2 pana la 2,7 pe inch grosime. Vata minerala are o valoare R usor mai mare, cuprinsa intre 3,0 si 3,3 pe inch.

Marime: Izolatia din fibra de sticla este disponibila intr-o gama mai larga de dimensiuni si tipuri decat vata minerala. Izolatia din vata minerala este disponibila in mod obisnuit doar in loturile nefacute.

Durabilitate: Vata minerala este compusa din 70% sau mai mult continut reciclat. Izolatia din fibra de sticla contine, de regula, continut reciclat de 20-30%.

Cost: Izolatia din fibra de sticla costa cu 25 pana la 50% mai putin decat vata minerala.

Densitate: Izolatia din vata minerala are proprietati superioare pentru a impiedica sunetul. Are o densitate de 1,7 kilograme pe picior cubic, comparativ cu 0,5 pana la 1,0 pentru fibra de sticla. Datorita densitatii sale, vata minerala este greu de comprimat. Fibra de sticla, in schimb, isi va pierde o parte din valoarea sa izolatoare daca este comprimata prea bine.

Greutate: Fibra de sticla este usoara si usor de transportat, in timp ce vata minerala este mai grea decat fibra de sticla, dar este de-asemenea, mai rigida, astfel incat nu se indoaie la fel de usor.

Rezistenta la apa: Izolatia din vata minerala este hidrofoba, ceea ce inseamna ca este foarte rezistenta la umiditate si apa. Deoarece nu absoarbe umiditatea, vata minerala nu promoveaza putregaiul, coroziunea, ciupercile, mucegaiul sau cresterea bacteriana. Daca izolatia din fibra de sticla se uda, ea devine umeda, iar valoarea sa izolatoare scade semnificativ.

Rezistenta la foc: vata minerala este extrem de rezistenta la foc si poate fi folosita ca stop. Izolatia din fibra de sticla este necombustibila, dar nu este la fel de rezistenta la foc ca vata minerala.

Cand sunt instalate corespunzator, fibra de sticla si vata minerala sunt ambii materiale izolatoare foarte bune si fiecare va va mentine casa mai calda iarna si mai rece vara. De fapt, nu este neobisnuit sa gasiti locuinte izolate cu ambele tipuri: izolatie economica din fibra de sticla instalata in cea mai mare parte a casei si vata minerala folosita pentru protectie impotriva incendiilor, si in locuri unde este necesara putina valoare R, cum ar fi peretii orientati spre nord.

Atunci cand intentionati sa va izolati locuinta, asigurati-va ca solicitati ca specialistii in constructii sa specifice tipul exact si grosimea de izolatie necesara si sa scoata in evidenta orice zone care au nevoie de semine de vata minerala.

0 Shares
You May Also Like
Tipuri de bumbac

Tipuri de bumbac

Doamnele si domnisoarele care se afla in cautarea unei lenjerii de pat confectionate din diverse tipuri de bumbac,…
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…