Care sunt tipurile de sisteme de incalzire centrala?

Care sunt tipurile de sisteme de incalzire centrala?

0 Shares
0
0
0

Atunci cand va aflati in cautarea sitemului de incalzire centrala a locuintei, cu siguranta doriti sa aflati care sunt cele mai bune optiuni pentru dvs. Acesta este un ghid pentru principalele tipuri de incalzire centrala si modul de functionare, care speram sa va ajute sa faceti cea mai buna alegere. Continuati asadar sa cititi, pentru ca veti descoperi multe informatii interesante!

Punctul de plecare: gaz sau electric?

Exista mai multe sisteme diferite de incalzire centrala si apa calda. Daca doriti sa stiti ce sistem aveti sau va ganditi sa faceti upgrade si doriti sa cunoasteti avantajele anumitor produse, avem tot ce trebuie sa stiti aici.

Cazane electrice

Principala forma de incalzire electrica centrala sunt incalzitoarele de stocare. Aceste unitati pastreaza caldura noaptea, cand tariful la energie electrica tinde sa fie cu un cost mai mic, apoi elibereaza energia stocata pe parcursul zilei.

In ceea ce priveste avantajele incalzitoarelor de stocare, acestea pot fi mai usor de instalat decat un sistem de gaz si inseamna ca, daca casa dvs. nu este pe gaz, puteti inca sa va incalziti casa.

Dezavantajul, energia electrica poate fi un combustibil mai scump decat gazul, deoarece costa mai mult utilizarea pe unitate. In ciuda acestor sisteme care utilizeaza electricitate noaptea, ar putea sa va coste mai mult pe termen lung decat un sistem de gaz.

In timp ce aveti capacitatea de a controla atunci cand se degaja caldura, va trebui sa planificati un pic inainte, pentru a va asigura ca incalzitorul de stocare colecteaza suficienta energie pentru a mentine caldura in ziua urmatoare.

Cazane pe gaz

Cazanele pe gaz sunt in general, mai populare decat alternativele lor electrice, si din motive temeinice. Chiar daca preturile gazelor sunt in crestere, acesta ar putea fi in continuare o forma de energie mai ieftina decat energia electrica. Odata cu avansarea tehnologiei, cazanele de gaz devin tot mai eficiente tot timpul.

Un aspect negativ al cazanelor pe gaz este ca, daca casa dvs. nu este pe gaz, este o sarcina costisitoare sa va conectati (in timp ce cazanele electrice pot fi instalate oriunde). Cazanele cu gaz vor trebui sa fie deservite in fiecare an pentru a va asigura ca functioneaza corect si in siguranta.

Tipuri de sisteme de incalzire centrala

Pentru a incalzi o casa, cazanul trebuie sa fie atasat la un sistem de incalzire centrala. Exista trei tipuri principale: sisteme umede, sisteme de aer cald si incalzitoare de depozitare.

  1. Sisteme umede

Aceasta este cea mai frecventa forma de incalzire centrala, care implica un cazan, un radiator si uneori un schimbator de caldura. Sistemele umede sunt foarte populare, iar majoritatea caselor vor avea acest tip de incalzire centrala, indiferent daca este alimentata de o instalatie conventionala sau un cazan combi.

Cazanul va arde combustibil si apa termica, care va fi apoi alimentata printr-o serie de conducte situate in peretii casei tale, catre calorifere. In unele cazuri, un schimbator de caldura poate fi utilizat in locul unui cazan.

  1. Sisteme de aer cald

Sistemele de aer cald sunt mai frecvente in intreprinderi si blocuri de birouri si pot, de asemenea, sa ofere aer rece, precum si incalzire. In deceniile trecute (si anume anii ’60 -’70), sistemele de aer cald au fost populare si in case.

Cum functioneaza: Asemanator unui sistem umed, procesul incepe cu un cazan. Incalzeste aerul si in loc sa-l trimita printr-o serie de conducte catre caloriferele tale, intra in camera prin conducte sau guri de aerisire.

  1. Incalzitoare de depozitare

Folosite in mod obisnuit cu sisteme de incalzire centrala cu energie electrica, incalzitoarele de stocare colecteaza si depoziteaza caldura noaptea, cand este mai ieftin sa faca acest lucru, apoi il elibereaza in timpul zilei.

Cum functioneaza: Caldura este pastrata in caramizi care sunt capabile sa detina cantitati mari de energie, iar incalzitoarele in sine sunt de obicei conectate la casa. Caldura pastrata este eliberata treptat pe parcursul zilei.

Acestea sunt cele trei tipuri principale de sisteme de incalzire centrala care se gasesc de obicei in casa, iar una dintre aceste optiuni este probabil sa va ofere in prezent caldura si apa calda.

Fiecare are avantajele si dezavantajele lor, iar daca te gandesti sa-ti schimbi sistemul, merita sa iei in considerare necesarul de incalzire si apa calda pentru casa ta inainte de a lua o decizie.

Mai exista si alte optiuni?

In cazul in care locuiti la bloc, cu siguranta nu. Daca insa locuiti la casa, puteti opta pentru pachete incalziere cazane, pentru a va incalzi locuinta cu combustibil solid (lemne).

Avantajul incalzirii locuintei cu lemne, este acela ca lemnul este mai ieftin decat energia electrica, dar si decat gazul. In plus, atunci cand folositi o centrala pe lemne pentru a va incalzi locuinta, puteti chiar sa cumparati lemne pe timp de vara, sau la inceput de toamna, astfel incat sa nu cheltuiti iarna mult bani.

In plus, majoritatea celor care au trecut de la o centrala electrica sau de la o centrala pe gaz la o centrala pe lemne, sunt foarte multumiti de alegerea facuta, si de costurile reduse pe care le suporta pentru incalzirea locuintei. Deci, daca locuiti la casa, cea mai atractiva solutie este o centrala pe lemne.

0 Shares
You May Also Like
Tipuri de bumbac

Tipuri de bumbac

Doamnele si domnisoarele care se afla in cautarea unei lenjerii de pat confectionate din diverse tipuri de bumbac,…