Dat fiind faptul ca nu mai este mult timp pana la Craciun, si pentru ca multi sunt cei care se intreaba ce pun romanii pe masa de Craciun, vom discuta despre acest lucru in continuarea articolului, si vom vedea ce bunatati am avut pe masa in anii trecuti.
Acesta este un Craciun mai special, in care vom sta cu totii acasa din cauza pandemiei de Covid – 19, deci in aceste conditii este firesc ca oamenii sa se intrebe ce trebuie sa puna pe masa de Craciun.
Ei bine, sa incepem mai intai de toate sa discutam putin despre lucrurile frumoase, si anume despre traditiile de Craciun din ziua de Ajun si din ziua de Craciun, traditii pe care le iubim cu totii, si de care speram sa putem avea parte din nou, incepand cu urmatorul an.
Asadar, cu totii asteptam Craciunul in fiecare an pentru ca sarbatorim Nasterea Domnului, dar si datorita magiei care insoteste aceasta sarbatoare. Inca de prin 15 – 20 decembrie, impodoeam cu totii pomul de Craciun, cu cele mai frumoase globuri si decoratiuni si instalatii de pom.
Apoi, in dimineata zilei de 24 decembrie, copiii se trezeau devreme, pentru a manca si pentru a se pregati pentru a merge prin sat sau prin oras sa colinde. Acestia primeau bani sau dulciuri de la gazdele pe care le colindau. Nimic nu se compara cu bucuria copiilor spre seara, cand ajungeau acasa dupa o zi plina de mers cu colindul din casa in casa, si cand isi numarau banii sau dulciurile primite.
Apoi, catre seara se pregateau si adolescentii sa mearga sa colinde din casa in casa pe cei din grupul din care faceau parte. Totul era foarte frumos, toata lumea se simtea bine, pentru ca apoi, dimineata sa gaseasca sub brad fiecare, cadoul lasat acolo de catre Mos Craciun.
Cei care au fost neastamparati primeau de la mosul o nuielusa, in timp ce cei care au fost cuminti erau rasplatiti cu tot felul de cadouri scumpe. Deci, iata cateva traditii foarte importante de Craciun, de care abia asteptam sa avem din nou parte incepand cu anul urmator.
Revenind la intrebarea din titlul articolului, intrebarea acum este: “Ce pun romanii pe masa de Craciun?”, iar raspunsul cel mai simplu este: Ce au cel mai bun in casa.
Stim cu totii ca inainte de Craciun se sacrifica porcul, deci romanii vor avea pe mese o multime de preparate din carne de porc. Acestea sunt binevenite, mai ales pentru cei care au postit pe toata durata postului Craciunului.
Apoi, nu trebuie sa uitam de desert, iar aici romanii pun in fiecare an pe masa cei mai buni cozonaci. In trecut, la tara, gospodinele faceau in cuptoarele de lut, cei mai buni cozonaci cu nuca sau cu cacao.
Acum insa, nu prea mai fac femeile cozonaci, dat fiind faptul ca trebuie sa cumpere atat de multe ingrediente, iar mai mult decat atat, pierd si destul de mult timp. Plus de asta, ce rost mai are sa faca acum cozonaci, cand au posibilitatea de a cumpara cei mai buni cozonaci de la Boromir.
Au de-asemenea posibilitatea de a cumpara colectia Boromir Wine Collection – Imbratisari si Saruturi, care contine un cozonac cu adevarat delicios de la Boromir, si anume un cozonac Pricomigdala 500 gr cu crema de lapte, dar si cipsuri de ciocolata, si o sticla de vin Marama Tamaioasa Roze.
In plus, aceasta vinul si cozonacul din aceasta colectie Boromir Wine Collection – Imbratisari si Saruturi, sunt ambalate intr-o cutie eleganta, neagra, potrivita pentru aceasta ocazie speciala.
In afara acestora, pe mesele romanilor se mai gasesc diferite sortimente de prajituri dar si sucuri si diferite bauturi.