Ce este Ripple si cum functioneaza?

0 Shares
0
0
0

Afacerile din Marea Britanie, in special comerciantii online, au ajuns sa inteleaga importanta optiunilor de plata flexibile. Din ce in ce mai putini dintre noi folosesc numerar pentru a face cumparaturi, iar Merchant Machine prezice ca putem fi o natiune complet fara numerar pana in 2026. Desi plata cu numerar va fi probabil mereu prezenta (cel putin pentru viitorul apropiat), este important sa oferim clientilor o mai larga gama de optiuni de plata. Pe langa cardurile de credit si de debit, EMV (metodele de plata de contactless de tip chip si PIN) si portofele electronice, un numar tot mai mare de consumatori prefera sa plateasca pentru achizitii cu criptomonede.

Intr-adevar, cresterea ATM-urilor Bitcoin in Marea Britanie demonstreaza cat de mult adoptam cripto nu doar pentru a ne rotunji portofoliile de investitii, ci si pentru a facilita tranzactiile de zi cu zi. Cu toate acestea, criptomonedele inseamna mai multe decat Bitcoin. In acest articol, vom analiza atent sistemul Ripple, dar si modul in care acesta difera de alte sisteme de plata electronica.

Ce este Ripple?

Ripple nu este in primul rand o criptomoneda. Mai degraba, este o retea de plata digitala si un protocol bazat pe o platforma descentralizata peer-to-peer. Acesta este elementul care o diferentiaza de alte retele. In loc sa foloseasca metoda conventionala de minerit blockchain, reteaua Ripple foloseste un mecanism unic de consens distribuit. Pentru a valida tranzactiile, se efectueaza un sondaj de catre nodurile participante pentru a verifica autenticitatea tranzactiei. Acest lucru se intampla aproape instantaneu, facilitand confirmari rapide fara a fi nevoie de o autoritate centrala.

Ce este Ripple XRP?

XRP este criptomoneda Ripple, care ruleaza pe registrul XRP. Ca atare, multi folosesc termenii „XRP” si „Ripple” in mod interschimbabil. Poate fi folosita la fel ca orice alte criptomonede. O puteti cumpara ca investitie, o puteti schimba cu monede fiduciare (sau alte criptomonede) si o puteti utiliza pentru a face tranzactii online sau la fata locului.

Multi utilizatori Ripple il trateaza ca pe un serviciu hawala, permitandu-le sa trimita bani peste granite, fara ca banii sa se miste fizic intre locatii. Ganditi-va la Ripple ca la o punte intre monede.

Avantaje si dezavantaje ale sistemului Ripple

La fel ca toate criptomonedele, Ripple are avantajele si dezavantajele sale. Cu cat comerciantii le cunosc mai bine, cu atat sunt mai bine pozitionati sa decida daca accepta sau nu Ripple ca plata sau il incorporeaza in strategia lor de investitii.

Avantaje si dezavantaje ale sistemului Ripple

Haideti sa aruncam o privire.

Avantajele Ripple

  • Taxe foarte mici, cu tranzactii care costa doar 0,0001 XRP – la ratele actuale, aceasta este o fractiune de 1p.
  • Decontare rapida cu tranzactii confirmate de obicei in 4 sau 5 secunde.
  • Reteaua de schimb Ripple poate fi utilizata pentru tranzactii folosind XRP, alte criptomonede, monede fiduciare si chiar alte marfuri precum aurul.
  • Ripple este folosit de o serie de institutii financiare mari si chiar de banci mari precum Santander.

Dezavantajele Ripple

  • Spre deosebire, de exemplu, de Bitcoin, oferta XRP este pre-minata. Deoarece investitorii nu stiu cand ar putea fi emise cantitati mari in circulatie, este greu de urmarit valoarea XRP.
  • Deoarece Ripple are o lista implicita de validatori de tranzactii, nu este la fel de descentralizat ca alte sisteme de plata electronice.
  • In 2020, Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare / Securities and Exchange Commission (SEC) a luat masuri legale impotriva Ripple. Deoarece poate lansa XRP in orice moment, SEC a motivat ca ar fi trebuit sa se inregistreze ca valoare mobiliara. Unele institutii si schimburi au devenit astfel precaute pana la rezolvarea acestei probleme.

Ar trebui sa accept Ripple ca plata?

In ciuda conflictelor in curs cu SEC, exista o multime de motive pentru a lua in considerare acceptarea Ripple XRP ca metoda de plata. Reteaua Ripple anuleaza diferentele dintre monedele fiduciare si criptomonede, iar taxele de tranzactie sunt extrem de mici. Daca oricum v-ati gandit sa folositi un gateway de plata cripto de ceva timp, utilizarea Ripple poate permite tranzactii mai rapide si mai ieftine!

Noi va putem ajuta

Daca sunteti interesat sa aflati mai multe despre Ripple si despre cum sa acceptati plati prin XRP, atunci luati legatura cu expertii nostri financiari. Descoperiti cum va poate ajuta GoCardless cu plati ad-hoc sau plati recurente.

0 Shares
You May Also Like