Ce este Uniswap?

Ce este Uniswap?

0 Shares
0
0
0

Ce este Uniswap?

Uniswap este un schimb descentralizat (DEx) care poate fi folosit pentru a tranzactiona si a schimba jetoane ERC20. A fost construit pe blockchain-ul Ethereum si faciliteaza comertul fara un administrator centralizat. De la lansarea pe reteaua principala Ethereum in noiembrie 2018, a devenit cea mai populara DApp (aplicatie descentralizata) din blockchain-ul Ethereum. Este, de asemenea, cel mai folosit schimb descentralizat din lume, cu un volum mediu zilnic de aproape 1 miliard de dolari.

Spre deosebire de schimburile de criptomonede traditionale, centralizate, cum ar fi Coinbase si Binance, un schimb descentralizat nu are o autoritate centrala care il guverneaza. Prin urmare, nu exista o singura institutie sau companie care sa conduca Uniswap. Acesta isi propune sa rezolve problema critica a lichiditatii cu care se confrunta schimburile de criptomonede centralizate.

 

u1

 

Cine a fondat Uniswap?

Uniswap a fost creat de Hayden Adams, care s-a inspirat dintr-o postare a creatorului Ethereum, Vitalik Buterin. In postarea sa, Vitalik a incurajat un nou mod de abordare a problemelor lichiditatii prin crearea de schimburi descentralizate in lant. Hayden Adams a inceput sa lucreze la Uniswap in 2017. In noiembrie 2018, reteaua principala a Uniswap a fost lansata. Doi ani mai tarziu, Uniswap V2 a fost lansat impreuna cu tokenul nativ UNI in septembrie 2020.

Ce este un schimb descentralizat (DEX)?

Majoritatea tranzactiilor cu criptomonede care au loc astazi, au loc pe schimburile de criptomonede centralizate. Acestea includ giganti precum Coinbase, Binance, Kraken si KuCoin. Ceea ce au in comun toate aceste schimburi este ca se afla sub controlul unei companii sau al unei institutii. Aceasta inseamna ca aceste schimburi sunt conduse de o singura autoritate, care are propriul lant de comanda unic.

O alta caracteristica a schimburilor centralizate este ca solicita utilizatorilor sa plaseze fonduri sub controlul lor, pe care apoi sa le foloseasca intr-un sistem traditional al unui registru electornic pentru a facilita tranzactionarea.

Practic, intr-un schimb cripto traditional, daca doriti sa cumparati o anumita cantitate de monede, atunci cineva trebuie sa fie dispus sa vanda exact aceeasi cantitate sau mai multe din aceeasi moneda in acelasi timp. De exemplu, daca Bill vrea sa cumpere 1 BTC pentru 35.000 USD, va trebui sa astepte ca cineva sa vanda 1 BTC sau mai mult pentru 35.000 USD. Acum, evident, acest lucru creeaza o multime de probleme, dintre care nu in ultimul rand este timpul necesar pentru ca o astfel de tranzactie sa treaca.

 

u2

Un schimb descentralizat sau DEx este un schimb care nu are autoritate centrala asupra acestuia. Permite tranzactionarea activelor cripto printr-un sistem P2P (peer-to-peer) prin care tranzactionarea se poate face intre comercianti individuali fara a fi nevoie de un intermediar.

Dintre numeroasele beneficii care pot fi obtinute prin utilizarea schimburilor descentralizate, anonimatul si marea varietate de monede disponibile sunt probabil cele mai importante. Tocmai din acest motiv DEX-urile sunt in plina expansiune si numai in primul trimestru al anului 2021, tranzactiile care depasesc valoarea de 217 miliarde USD au trecut prin schimburi descentralizate.

Cum functioneaza Uniswap?

Dupa cum am mentionat mai devreme, Uniswap este construit pe reteaua Ethereum. Practic, ruleaza pe doua contracte inteligente, si anume contractul „Exchange” si contractul „Factory”. Ambele contracte inteligente sunt programe de calculator avansate care pot fi folosite pentru a indeplini anumite sarcini si functii.

Contractul de schimb este responsabil pentru gestionarea tuturor tranzactiilor si tranzactiilor care au loc pe Uniswap. In timp ce contractul de fabrica este responsabil pentru adaugarea de noi jetoane pe platforma.

Ceea ce face ca Uniswap sa fie unic, este un protocol unic numit „Protocol de lichiditate automatizata”. Acest sistem este creat pentru a stimula persoanele care tranzactioneaza pe platforma sa devina Furnizori de lichiditate (LP). LP-urile si-au pus banii impreuna intr-un pool numit fond de lichiditate. In schimbul punerii fondurilor lor in pool, LP-urile primesc un jeton care este proportional cu miza lor in pool. Acest token poate fi rascumparat oricand pentru o parte din taxele de tranzactie.

 

u3

Fondurile de lichiditate reprezinta elementul care face ca Uniswap sa fie atat de inovator. Toate jetoanele listate la bursa au propriul fond de lichiditate. Acest lucru ajuta la rezolvarea problemei lichiditatii, deoarece cumparatorul nu trebuie sa astepte un vanzator de cealalta parte si invers. Uniswap percepe o taxa fixa ​​de 0,30% pentru fiecare tranzactie. Ori de cate ori un LP doreste sa renunte, primeste o parte din comisioanele totale din rezerve, care este raportata la suma pe care a mizat-o. Dupa upgrade-ul Uniswap V2, a fost adaugata o alta caracteristica care trimite 0,05% din fiecare comision de tranzactie catre un fond Uniswap care va fi utilizat pentru a finanta dezvoltarea viitoare a bursei.

Un alt aspect interesant al Uniswap este modul sau unic de a determina pretul unui token. Utilizeaza un sistem „Automated Market Maker”. Acest sistem inovator de determinare a pretului unei criptomonede se bazeaza pe cerere si oferta si foloseste o ecuatie matematica simpla pentru a afla pretul unui token. Practic, acest sistem functioneaza prin determinarea pretului unui token, in functie de raportul dintre cate monede exista in pool-urile respective. Ecuatia matematica folosita in acest sistem este x*y=k.

Aici „x” inseamna moneda „A”, in timp ce „y” inseamna moneda „B”. „k” denota o valoare constanta, care este un numar care nu se poate schimba. Un exemplu al modului in care functioneaza acest sistem este, sa presupunem ca ar trebui sa cumparati moneda „A”, apoi ati face acest lucru folosind moneda „B”, prin urmare, cantitatea de moneda „B” ar creste in fond, in timp ce cantitatea de moneda „ A’ ar scadea si, deoarece constanta „k” nu poate fi modificata, pretul monedei „A” ar creste, in timp ce pretul monedei „B” ar scadea.

Ce este UNI?

UNI este simbolul nativ al schimbului Uniswap. Initial, a fost menit sa fie folosit doar ca un simbol de guvernare, dar destul de curand, datorita popularitatii masive a Uniswap, a decolat si valoarea sa a crescut exponential. UNI ofera detinatorilor dreptul de a vota asupra noilor evolutii care au loc la bursa. Orice persoana cu doar 1% din totalul de jetoane UNI poate supune o propunere la vot.

 

u4

Jetonul UNI a fost lansat în septembrie 2020. Cu aproximativ o lună înainte de lansarea sa pe piață, un rival DEX SushiSwap a încercat să stimuleze utilizatorii Uniswap să vină la schimbul lor recompensându-i cu monede SUSHI. Uniswap a ripostat prin baterea a 1 miliard de jetoane UNI și distribuirea a 150 de milioane dintre ele tuturor celor care le-au folosit platforma până în acel moment.

Fiecare persoană a primit 400 de jetoane UNI care se ridicau la aproximativ 1000 USD la acel moment. În cele din urmă, planul este de a distribui 60% din jetoane către comunitatea Uniswap, în timp ce 40% vor fi acordate investitorilor, membrilor echipei și consilierilor, pe o perioadă de 4 ani.

Ingrijorari

In ciuda numeroaselor sale beneficii, Uniswap are si cateva discrepante. Cea mai presanta ingrijorare in ceea ce priveste Uniswap este aglomeratia mare prezenta in Ethereum. Datorita acestui fapt, taxele de tranzactie au devenit astronomic de mari. Chiar si in tranzactiile cu valoare mica, taxele de tranzactie sunt mai mari decat valoarea tranzactiei in sine.

Acest lucru a permis aparitia multor concurenti, care promit taxe mai mici si tranzitii mai rapide. Aceste platforme includ JustSwap, Kyber Network si QiSwap. Daca asta nu a fost suficient, rivalul lui Uniswap, PancakeSwap, si-a depasit valoarea tranzactiei zilnice pentru o scurta perioada de timp.

O alta problema cu Uniswap este ca permite oricarei monede sa fie listata la bursa sa fara nicio verificare a antecedentelor sau taxe. Acest lucru poate permite companiilor false si frauduloase sa-si puna token-urile spre vanzare. In cele din urma, ca lider in lumea DEX-urilor, Uniswap intra din ce in ce mai mult sub radarul autoritatilor de reglementare. Pentru a contracara acest lucru, comunitatea Uniswap a creat un fond de „Aparare Politica” cu un buget de 1,5 milioane UNI. Scopul acestui fond este de a folosi avocati, lobbyisti si organizatori pentru a contracara amenintarile de reglementare si fiscale, precum si pentru a evita ostilitatea aratata de actorii financiari traditionali.

0 Shares
You May Also Like