Ce-sunt-motoarele-electrice

Ce sunt motoarele electrice?

0 Shares
0
0
0
Ce-sunt-motoarele-electriceDaca sunteti in cautarea de servicii si produse electrice, Electroglobal materiale electrice va vine in ajutor.

Electroglobal materiale electrice este o firma care are ambitia de a deveni indispensabila pe piata distributiei de materiale, aparataj si motoare electrice. Daca doriti sa aflati mai multe informatii, Electroglobal.ro va sta la dispozitie.

Apasati un comutator si obtineti energie instant  – ce le-ar mai fi placut stramosilor nostri motoarele electrice! Le putem gasi oriunde si in orice, de la trenurile electrice la masinile cu telecomanda si, poate ca veti surprinsi cat de obisnuite sunt.

Cate motoare electrice sunt in camera in care va aflati acum? Exista, probabil, doua in computerul dumneavoastra, pentru inceput, unul care ajuta la functionarea hard disk-ului si unul care alimenteaza ventilatorul de racire.

Daca stati intr-un dormitor, veti gasi astfel de motoare in uscatoarele de par si multe jucarii. In baie, acestea se afla in ventilatoarele aspirante si aparatele de ras electrice. In bucatarie, motoarele electrice exista in aproape fiecare aparat, de la masinile de spalat haine si vase, la cafetiere, cuptoare cu microunde etc. 
Motoarele electrice s-au dovedit a se afla printre cele mai mari inventii din toate timpurile. Haideti sa vedem cum functioneaza!
Electricitate, magnetism si miscare
Ideea de baza a unui motor electric este foarte simpla: punem electricitate in el la un capat si un ax (tija metalica) se roteste la celalalt capat oferind astfel puterea de a conduce o masina de un anume fel. Cum functioneaza asta in practica? Cum anume putem transforma electricitatea in miscare? Pentru a afla raspunsul la aceaste intrebari, trebuie sa ne intoarcem in timp cu aproape 200 de ani.
Sa presupunem ca luam o lungime de sarma obisnuita, facem o bucla mare si o punem intre polii unui magnet puternic sub forma de potcoava. Acum daca conectam cele doua capete ale firului la o baterie, acesta va sari in sus scurt. 
Este absolut uimitor cand vezi un astfel de lucru pentru prima data. Este ca si cum ai asista la un act de magie. Cu toate acestea, exista o explicatie perfect stiintifica. Atunci cand un curent electric incepe sa se strecoare pe un fir, se creeaza un camp magnetic in jurul acestuia.
Daca asezam cablul in apropierea unui magnet permanent, acest camp magnetic temporar interactioneaza cu campul magnetului permanent. Stim deja ca doi magneti plasati unul langa altul fie se atrag, fie se resping. In acelasi fel, magnetismul temporar din jurul firului atrage sau respinge magnetismul permanent la magnetului, si asta este ceea ce face ca firul sa sara.
Regula „mana stanga a lui Fleming”
Aceasta regula a motorului arata cum sunt legate intr-un motor, curentul, campul si miscarea. Va puteti da seama de directia in care va sari firul folosind ajutorul memoriei, adica aceasta regula numita „mana stanga a lui Fleming”, uneori numita si regula motorului. 
Tineti degetul mare, aratatorul si mijlociul de la mana stanga astfel incat toate trei sa faca unghiuri drepte. Daca indreptati al doilea deget in directia curentului (care curge de la borna pozitiva la cea negativa a terminalului bateriei) si primul deget in directia campului (care curge de la polul nord la polul sud al magnetului), degetul mare va va arata directia in care se va misca firul.
Prin urmare: degetul mijlociu este pentru camp, cel aratator pentru curent, iar cel mare pentru miscare.
0 Shares
You May Also Like