Cine detine Bitcoin

Cine detine Bitcoin? O analiza asupra ofertei de Bitcoin

0 Shares
0
0
0

Așa cum demonstrează nivelurile istoric ridicate ale deținătorilor pe termen lung, este clar că oferta de Bitcoin se distribuie tot mai mult în rândul unei game vaste de adoptatori.

Cine detine BitCoin?

Registrul public al Bitcoin vine cu un nivel unic de transparență, care include informații semnificative cu privire la locul în care se află oferta de Bitcoin. Cu ajutorul urmăririi adresei, a anunțurilor publice și a estimărilor bazate pe surse de date, putem obține o idee despre locul în care se află aproximativ 47% din oferta totală de Bitcoin în prezent.

Se estimează că o parte considerabilă din oferta de 21 de milioane de Bitcoin este pierdută, inclusiv monedele lui Satoshi Nakamoto. Există date utile atât de la Glassnode, cât și de la Chainalysis, care sugerează că aproape 4 milioane de monede Bitcoin au fost pierdute.

Alte cantități mari de Bitcoin se află pe platforme de schimb valutar, în Trustul Grayscale sau în portofelele minerilor de Bitcoin. Sume semnificative de Bitcoin au fost acumulate de către entități precum MicroStrategy și, mai recent, Tether. Aproximativ 5.500 de Bitcoin sunt blocate în rețeaua Lightning, în timp ce alte sume există sub formă de Bitcoin împachetat (WBTC) pe blockchain-uri în afara rețelei Bitcoin.

Cele mai multe estimări ale Bitcoin pot fi urmărite în mod regulat, atunci când se analizează exemple precum adresele cunoscute asociate guvernului SUA din diverse confiscări de Bitcoin sau atunci când se analizează actualizările lunare ale producției de Bitcoin ale minerilor publici, în timp ce alte detalii privind deținerea pot fi mult mai greu de obținut.

O instituție privată poate fi indicat deținerile de Bitcoin acum câțiva ani, dar nu este obligată să anunțe public actualizări ale rezervelor lor. Alte cazuri includ incertitudinea cu privire la deținerile guvernamentale. China ar putea deține 194.000 de Bitcoin din confiscări, dar este dificil de verificat dacă acest număr este real si actual.

Având toate acestea în vedere, diagrama de mai jos este o estimare aproximativă a datelor disponibile, care poate fi dezvoltată și îmbunătățită pentru o precizie mai mare în diferite grupuri. Aceste cifre provin din analizele pe blockchain, din declarațiile publice SEC și din atestările bilanțurilor.

Cine detineBitCoin

Din cei 2,3 milioane de Bitcoin deținuți de burse, majoritatea se găsesc pe Binance și Coinbase. Aceasta nu include Bitcoinul din produsele de custodie pentru investiții, cum ar fi Grayscale și Coinbase Custody, de exemplu. Ponderea Bitcoinului deținut de Binance pe burse a crescut de la sub 10% în 2019 la 30% în prezent.

Se estimează că compania are aproape 700.000 de Bitcoin pe platforma lor, ceea ce poate fi atribuit în principal dominației lor pe piața de derivate și prezenței internaționale, în timp ce Coinbase este în principal o bursă de tip spot, cu o prezență semnificativă în SUA.

Bitcoin deținuți de burse

De-a lungul timpului, cantitatea de Bitcoin circulantă pe burse a ajuns la 17,5% din oferta totală circulantă, atingând maximul în martie 2020, înainte de a scădea la doar 11,89%. Bănuim că tendința de scădere a Bitcoinului pe burse ca procent din oferta circulantă va continua, pe măsură ce Bitcoinul se distribuie în rândul unui număr tot mai mare de adoptatori globali, datorită soluțiilor sofisticate de custodie personală care devin din ce în ce mai obișnuite și mai fiabile odată cu trecerea timpului.

tendința de scădere a Bitcoinului pe burse

În termeni absoluti, niciodată în istorie nu a existat un nivel atât de ridicat al deținătorilor pe termen lung de Bitcoin. În termeni relativi, cele două momente din istorie în care a existat o pondere mai mare a monedelor deținute pe termen lung sunt în 2009, înainte ca Bitcoin să aibă un curs de schimb, și în adâncurile pieței urșilor din 2015. Având atât de multă ofertă în afara pieței, presiunea de vânzare pe termen scurt poate duce la ajustări semnificative ale prețurilor în scădere, deoarece mulți participanți pe piață adoptă o poziție mai pasivă.

nivel atât de ridicat al deținătorilor pe termen lung de Bitcoin

Putem să ne uităm și la oferta de Bitcoin ilichidă pentru a cuantifica dinamica deținătorilor. Termenul “ofertă ilichidă” se referă la Bitcoin care sunt deținute de entități care rareori le vând, ceea ce înseamnă că aceste monede nu sunt disponibile imediat pentru tranzacționare. Pentru a cuantifica acest aspect, rezervele de Bitcoin ale unei entități sunt considerate ilichide dacă mai puțin de 25% dintre Bitcoinii primiți au fost cheltuiți, lichide dacă între 25% și 75% au fost cheltuiți și foarte lichide dacă peste 75% au fost cheltuiți.

În perioada de după halvingul din 2016, oferta de Bitcoin ilichidă ca procent din oferta circulantă este la cel mai înalt nivel, deoarece acumularea deținătorilor îndepărtează monedele de pe piață mai rapid decât le poate distribui emisiunea minerilor.

Începând cu luna aprilie 2023, oferta ilichidă de Bitcoin a depășit 15.000.000 de monede.

oferta ilichidă de Bitcoin

oferta ilichidă de Bitcoin

Tendința este clară: Bitcoin continuă să se distribuie în mai multe mâini, cu o concentrare mai mare a ofertei care se transferă de la entități care dețin cantități mari de Bitcoin – solduri între 1.000-10.000 BTC, 10.000-100.000 BTC și mai mult de 100.000 BTC – la entități care dețin solduri de 10 BTC sau mai puțin.

Bitcoin continuă să se distribuie în mai multe mâini

Este important de menționat că entitățile care dețin cantități mari de Bitcoin, în special cele cu peste 10.000 BTC, probabil gestionează cheile pentru mii sau chiar milioane de utilizatori, unde schimburile sunt un exemplu evident. Acesta este adesea o sursă clasică de interpretare greșită și dezinformare atunci când oamenii fac afirmații cu privire la lipsa distribuției de bogăție a Bitcoinului.

Da, există grupuri de adrese cu solduri mari de Bitcoin, dar este ca și cum ai afirma că o corporație deține 14% din toți dolarii americani din sistemul bancar comercial. Deși JPMorgan Chase are 2,4 trilioane de dolari dintr-un total de 17,1 trilioane de dolari depozite în băncile interne, iar depozitele sunt o datorie a JPMorgan, în realitate, ele sunt custodiate pentru milioane de persoane și întreprinderi unice.

Diferența cheie – în afara structurii legale față de cea criptografică – este faptul că structura deținerii Bitcoinului, setul UTXO, este mult mai transparentă și ușor de auditat. Acest lucru face ușor pentru oricine să analizeze datele și să facă afirmații informate cu privire la concentrarea ofertei de Bitcoin.

Bitcoin a reușit să atragă un spectru larg de deținători, de la persoane fizice la corporații, entități private și chiar state-națiuni. Așa cum demonstrează creșterea deținerilor la nivel de retail și nivelurile istoric ridicate ale deținătorilor pe termen lung, este clar că oferta de Bitcoin se distribuie mai uniform în rândul acestei game vaste de adoptatori. Această tendință este consolidată și mai mult de scăderea cantității de Bitcoin deținute pe burse și de creșterea ofertei ilichide.

În viitor, anticipăm că aceste tendințe de creștere a distribuției și de scădere a concentrării vor continua, întrucât oferta limitată la 21.000.000 de Bitcoin va fi împărțită între indivizii, instituțiile, corporațiile și statele-națiuni ale lumii.

0 Shares
You May Also Like
Ce este Uniswap?

Ce este Uniswap?

Ce este Uniswap? Uniswap este un schimb descentralizat (DEx) care poate fi folosit pentru a tranzactiona si a…