Criptomonede vs fiat

Criptomonede vs fiat: Ce trebuie sa stiti?

0 Shares
0
0
0

Dupa cum sugereaza si numele, criptomoneda este un tip de moneda digitala sau virtuala care functioneaza bine ca mijloc de schimb. Acestea se bazeaza pe o retea P2P (peer-to-peer) care nu are nevoie de un intermediar pentru a efectua tranzactii financiare, spre deosebire de cazul monedelor traditionale Fiat sau monede fiduciare.

In plus, criptomoneda este stocata in portofolii si portofele virtuale, iar achizitia, vanzarea, precum si tranzactiile de schimb au loc in blocuri.

Criptomonedele sunt raspandite in intreaga lume si chiar si bancile centrale intentioneaza sa lanseze propriile monede digitalizate; totul indica faptul ca activele digitale ar putea fi monedele viitorului.

Prin urmare, este crucial sa intelegem cum difera criptomonedele de monedele traditionale cunoscute sub denumirea de bani fiduciari. Deci, sa aflam!

Unitatea de divizibilitate

Divizibilitatea este un factor important pentru toate formele de bani, marfuri, fiat sau criptomonede, deoarece acest lucru transforma ceva de valoare in bani schimbabili. Daca se doreste schimbul de marfuri intre valori diferite, atunci acei bani pot fi defalcati in mai multe unitati mici. Asa se intampla in cazul Bitcoin.

  • De exemplu, modul in care putem imparti 1 euro in 100 de eurocenti; in acelasi mod, Bitcoin poate fi impartit in unitati mai mici, de 0,00000001 BTC, ceea ce il face fezabil pentru microplati.
  • Cea mai mica valoare sustinuta de reteaua Bitcoin este Satoshi, care poarta numele creatorului Bitcoin. Fiecare bitcoin poate fi impartit in continuare in satoshis de o suta de milioane (100.000.000).
  • Asta nu este tot – divizibilitatea Bitcoin poate fi marita la 100 de miliarde de parti mai mici sau chiar mai mult. Similar cu Bitcoin, aproape fiecare activ digital ofera aceleasi caracteristici.

Diferenta uriasa intre criptomonede si banii fiat este ca aveti o precizie cu doua zecimale, ceea ce inseamna ca are o divizibilitate mult mai mare decat orice moneda fiat.

Factorul deflationar vs factorul inflationist

Cand vine vorba de monede fiduciare, o banca centrala poate emite bani noi in orice moment dat si nu exista nicio limita pentru suma de bani pe care o pot crea.

Sa luam un exemplu, sa zicem in SUA, o paine a ajuns la 0,09 USD in 1930, 0,36 USD in 1970 si 1,98 USD in 2013. Chiar si astazi, nu este scump sa coaceti paine, doar ca dolarul este mai putin valoros decat era in acele decenii.

Acest lucru ne aduce la punctul in care moneda fiduciara scade pe masura ce devine mai putin rara in timp, in mare parte deoarece bancile centrale imprima mai multi bani. Acest lucru face ca monedele fiat sa fie inflationiste.

criptomoneda este un tip de moneda digitala

Dar Bitcoin?

Cand vorbim despre Bitcoin, aici nu exista nicio banca centrala care sa emita in mod constant bani si sa controleze orice politica monetara. Exista un alt tip de algoritm care se termina, odata ce atinge 21 de milioane de monede, ceea ce inseamna ca orice BTC care se pierde este apoi eliminat definitiv din oferta de bani. Acest lucru se traduce prin faptul ca rezerva totala va scadea sau se va opri in timp.

Sunteti gata sa incepeti calatoria dvs. de tranzactionare criptografica?

Centralizat vs descentralizat

Retelele valutare centralizate se bazeaza pe autoritatile terte pentru a controla emisiile, aprovizionarea si tranzactiile, in timp ce retelele valutare descentralizate sunt pe deplin operationale, fara nicio interventie a tertilor.

Acesta este un alt diferentiator intre criptomonede si monede fiat. Criptomoneda este tranzactionata fara intermediari direct prin blocuri de pe lant, de unde si numele: blockchain. Aceasta inseamna ca schimburile de criptomonede descentralizate nu au acces la activele si informatiile clientului.

Inainte de a fi inventata tehnologia Blockchain, era imposibil sa se rezolve o problema cunoscuta sub numele de problema cheltuielilor duble, ceea ce inseamna ca ar fi fost posibil sa copiati detaliile tranzactiei si sa le retransmiteti astfel incat aceeasi moneda sa poata fi cheltuita de mai multe ori de catre un singur proprietar.

Bitcoin a fost prima moneda digitala majora care a rezolvat problema cheltuielilor duble. A facut acest lucru posibil asigurandu-se ca toate tranzactiile care implica criptomoneda relevanta sunt inregistrate in blockchain, unde sunt verificate separat si protejate printr-un proces de confirmare.

In cazul Bitcoin si al multor alte criptomonede, tranzactiile care au fost confirmate in acest mod devin ireversibile; sunt postate public si mentinute in perpetuitate.

In esenta, criptomonedele au o tehnologie de criptare care impiedica copierea si reutilizarea activelor. Pe de alta parte, monedele fiduciare sunt reglementate de banca centrala. Banii fiduciari sau fiat sunt considerati a fi o plata legala, deoarece sunt modalitatea oficiala de finalizare a tranzactiilor.

In prezent exista o multitudine de criptomonede pe piata, dar cele mai importante sunt Ethereum, Solana, Cardano, precum si proiectul romanesc Elrond, reprezentat de criptomoneda cunoscuta sub numele e eGld.

0 Shares
You May Also Like