Dotarea fermei cu o mulgatoare de vaci

0 Shares
0
0
0

O mulgatoare de vaci este o dotare pentru ferma cu multiple avantaje. Au trecut acele vremuri cand efortul fizic era si singura maniera de a duce la bun sfarsit anumite misiunei legate de buna ingrijire a animalelor. Totul este mai automatizat acum, spre beneficiul, atat al fermierilor cat si a animalelor.

Cand vine vorba de o mulgatoare vaci aceasta vine cu o serie de plusuri, aspecte care o recomanda fara doar si poate. Iata avantajele acestui sistem:

  • Salveaza din timpul fermierului.

Timpul este pretios si sunt atat de multe lucruri de facut. Mai cu seama cand numarul de vaci este unul mare, ar fi necesar de o forta de munca mai mare pentru a face fata cerintelor numai la muls, ceea ce nu este chiar rentabil. In schimb, mulgatoarea poate fi atasata si doar se supravegheaza procesul; nimic mai simplu.

  • Rentabila si economica

Daca ne referim la o mulgatoare de vaci cu doua  brate, in doar cateva minute se colecteaza chiar si 40 de litri de lapte. Cu alte cuvinte intr-un timp mai scurt se colecteaza corect si eficient laptele de care o vaca dispune. Raportat la numarul mai mare de vaci cu atat mai mult se cunoaste acest beneficiu.

  • Stimuleaza lactatia

Se pare ca aceasta metoda de a mulge o vaca poate chiar sa stimuleze productia de lapte de pana la 11%. Poate fi atasata de mai multe ori pe zi, scoate laptele in mod eficient si nu in cele din urma intr-un mod linistit ce influenteaza asupra starii de bine a vacii. Exista si aici o teorie conform careia mulsul la  mana poate fi un real dezavantaj; tehnica in sine ar putea duce la o stare de stres pentru vaca. Nu acelasi lucru se intampla cand vine vorba de o mulgatoare.

Mai mult decat atat, aceeasi metoda salveaza si din profituri. Cu cat se produce mai mult lapte, cu atat fermierul are de castigat, in timp ce vacile sunt scutite de stresul unor eventuale boli din cauza laptelui care nu este muls complet, din cauza lactatiei care se stopeaza etc.

  • Este un sistem igienic

Nu trebuie omis faptul ca la muls se intra in contact cu pulpa vacii si pana la stoarcerea de lapte in sine, este  nevoie de o curatare foarte atenta atat a mainilor celui care maulge, precum si a vacii. Insa atasarea mulgatoarei inseamna din nou a castiga timp, la pachet cu siguranta ca este o metoda igienica. Fara contactul cu mainile purtatoare de tot felul de bacterii, se asigura un mod igienic de colectare a laptelui.

In UE fermele sunt dotate numai cu mulgatoare. Ceea ce in trecut parea de domeniul fantasticului, acum este mai accesibil ca oricand si pentru fermierii de rand, indiferent de numarul de vaci de care dispun sau indiferent de nivelul dotarilor pe care il au in ferma. Acestea nu sunt repere ale deciziei de a achizitiona o mulgatoare, ci mai degraba trebuie sa existe o atentie deosebita fata de multiplele avantaje pe care acest sistem le prezinta.

0 Shares
You May Also Like