Metode-de-reducere-a-costurilor-energiei-aferente-locuintei

Metode de reducere a costurilor energiei aferente locuintei

0 Shares
0
0
0

Metode-de-reducere-a-costurilor-energiei-aferente-locuinteiDin ce in ce mai multe persoane aleg sa fuga de aglomeratia orasului, de norii de praf si de gazele nocive emise de multitudinea de autovehicule ce guverneza soselele. De aceea, visul primordial a devenit achizitia sau construirea de la zero a unei case situata limitrof metropolelor.

Daca in cazul achizitionarii unei case gata construite este mai greu sa alegem detaliile constructive si sa intervenim asupra lor, atunci cand aceasta este realizata inca din stadiile incipiente, poate oferi posibilitatea interventiei asupra elementelor structurale dupa bunul nostru plac.

Astfel, putem opta pentru diverse imbunatatiri, precum solutii de economisire a energiei si caldurii prin aplicarea unui parchet pentru incalzire in pardoseala, prin aplicarea din timp a unui strat de izolare fonica a camerelor si prin aplicarea unei termo-hidroizolatii in cadrul acoperisurilor. Aceste lucruri pot imbunatati vizibil caracteristicile unei case datorita faptului ca pentru realizarea lor sunt utilizate materiale inovative, insa efectele scontate pot fi resimtite numai in ipoteza in care executia acestor tipuri de lucrari se face in mod corect de catre echipe de constructori profesionisti.

Un concept inovativ pentru reducerea costurilor la energie a unei case este utilizarea incalzirii in pardoseala. Aceasta consta in dispunerea, sub parchetul cu caneluri speciale pentru incalzire in pardoseala, a unei retele de tevi, in cazul incalzirii cu apa fierbinte, sau a unei retele de tubulaturi, in cazul incalzirii electrice prin pardoseala.

Avantajele folosirii unor astfel de concepte inovative in materie de incalzire a elementelor structurale ale unei case sunt multiple: o distributie uniforma a caldurii in plan orizontal, ceea ce se reflecta intr-o circulatie continua a aerului in mod anti- gravitational (de jos in sus), precum si crearea unui spatiu estetic prin faptul ca se renunta la instalatiile vechi de incalzire de tipul radiatoarelor dispuse verical, astfel incat acest spatiu liber poate fi supus oricarei idei arhitecturale de reamenajare a locuintei.

Din punct de vedere fiziologic acest tip de incalzire reprezinta un atu, datorita faptului ca incalzirea se produce in prima instanta la nivelul picioarelor, acestea fiind cunoscute ca fiind extremitatile corporale cele mai predispuse resimtitiri instantanee a fluctuatiilor aerului rece sau cald. Pe langa toate acestea avantajul se reflecta in pierderile minime de caldura ale constructiei, mai ales in cazul cladirilor complet termoizolate.

In momentul in care alegem unul dintre sistemele de parchet incalzire prin pardoseala, o importanta deosebita trebuie sa o acordam stratului final de acoperire. In mod uzual, datorita solicitarilor termice destul de ridicate la care este supusa o pardoseala incalzita, majoritatea persoanelor aleg ca strat final de acoperire placile ceramice (gresie, faianta, marmura sau granit) tocmai datorita proprietatilor si rezistentelor binecunoscute in cazul unor solicitari de acest tip.

Acestea sunt insa pardoseli reci, ce au tendinta sa se incalzeasca foarte greu si, in cazul unei camere cu alta functionalitate decat baie, bucatarie, hol sau dressing, aceste placi ceramice nu respecta atat de mult criteriile estetice pe care un parchet special pentru incalzire in pardoseala le-ar putea oferi.

Un astfel de tip de strat de acoperire din lemn se regaseste sub numele de Thermostrat, o gama speciala de parchet pentru incalzire in pardoseala. Thermostrat este un tip de parchet multistrat, cu o conductivitate termica ridicata (raportul dintre densitatea fluxului termic si gradientul de temperatura ) si un coeficient de transfer termic prin suprafata de 0,14 W/ m², datorat grosimii de strat de 10 mm. Stratul superior este din stejar, urmat de 5 straturi de mesteacan. Acest tip de produs poate fi gasit pe site-ul firmei Decolandia si anume www.decolandia.ro.

Un plus in economisirea energiei unei case il reprezinta termoizolatia peretilor, tavanelor si mansardelor, aici lucrurile schimbandu-se destul de mult, de la prin simpla aplicare a unui termosistem pe baza de polistiren sau vata minerala, pana la cel mai nou sistem de termoizolare cu spuma poliuretanica, aplicabil mecanizat in grosime de aproximativ 3- 4 cm.

Acest tip de termoizolatie reduce foarte mult consumul de energie si are de asemenea si proprietati fonoizolante. In final, pentru a proteja in totalitate noua constructie, ar fi indicata aplicarea unei hidroizolatii la nivelul elementelor structurale predispuse deteriorarii din cauza apei (subsoluri, trotuare perimetrale, acoperisuri), iar acest lucru se poate face foarte usor prin folosirea celor mai noi sisteme, in speta hidroizolatii elastice prin aplicare de polimeri lichizi, hidroizolatii elastice pe baza de material cimentos sau prin aplicare de membrane autoadezive cu aplicare la rece.

Indiferent ce produse am alege sa folosim, este recomandat sa ascultam intotdeauna sfaturile specialistilor. Imbunatatirea caracteristicilor casei se poate face numai in concordanta cu recomandarile producatorilor si executantilor ce se vor ocupa de casa noastra, astfel incat aceasta sa se transforme dintr-un simplu plan arhitectural intr-o adevarata realizare inginereasca.

Alte stiri actuale :

1. Amanare cu aprobare
2. Parc solar la Mavrodin
3. Favorizarea “eolienilor” si falimentarea CE Oltenia – o afacere transpartinica
4. TOP 10 evenimente economice pozitive si negative din saptamana care s-a incheiat. Ce evenimente urmarim in aceasta saptamana

0 Shares
You May Also Like