Dezavantajele utilizarii produselor din plastic

Dezavantajele utilizarii produselor din plastic

0 Shares
0
0
0

Materialul plastic este, probabil, cel mai revolutionar produs din istoria umanitatii. Ne ofera o varietate de moduri de a imbunatati siguranta alimentelor si a bauturilor noastre, oferind in acelasi timp mecanisme de sprijin care creeaza beneficii de infrastructura pe care le folosim cu totii.

Cu toate acestea insa, in cazul in care luam in considerare si dezavantajele pe care le au materialele plastice, putem observa ca ele ne fac si foarte mult rau, dat fiind faptul ca sunt atat de daunatoare pentru natura, pentru mediul inconjurator, si intr-un final pentru oameni.

Plasticele de unica folosinta utilizate in ambalarea produselor alimentare destinate consumului uman contin compusi nocivi. Eliminarea necorespunzatoare a acestor produse de ambalare face ca acesti compusi nocivi sa-si gaseasca drumul catre corpurile de apa, unde se dizolva in timp indelungat.

Materialele plastice traditionale sunt daunatoare si pentru animale, deoarece acestea din urma le mananca ocazional si mor. In plus, fabricarea materialelor plastice implica utilizarea substantelor chimice potential periculoase, care sunt adaugate ca stabilizatori sau coloranti.

Majoritatea acestor substante chimice nu au suferit o evaluare a riscurilor ecologice, iar impactul lor asupra bunastarii umane si asupra mediului este in prezent vag. Un exemplu este ftalatii, care sunt folositi la fabricarea PVC-ului.

Materialele plastice traditionale sunt in general nebiodegradabile; prin urmare, pot dura secole pana la degradare. Acest lucru se datoreaza legaturilor intermoleculare care constituie materialele plastice, a caror structura asigura ca materialele plastice nu se corodeaza si nici nu se descompun.

Materialele plastice aruncate in mod indecent sunt spalate in rezervoarele de apa. Ele infunda caile navigabile si plutesc pe rezervoare, poluand, si fiind si inestetice.

In general, materialele plastice au un punct de topire scazut, astfel incat nu pot fi utilizate acolo unde nivelul de caldura este ridicat. Aceasta inseamna de asemenea, ca nu pot fi utilizate ca bariera de protectie pentru cuptoare. Unele produse din plastic sunt foarte inflamabile, iar aici ne gandim de exemplu la polistiren, acrilice, polietilena si nylon, care sunt materiale plastice utilizate frecvent in ambalaje, si nu numai.

In general, materialele plastice au o viata utila scurta in comparatie cu metalele. Acest ciclu de viata scurt duce la acumularea de gunoi nedorit in birou, acasa sau in punctele de colectare a deseurilor.

Desi unele materiale plastice sunt reciclate, majoritatea raman necolectate in depozitele de gunoi si polueaza mediul inconjurator. In plus, pungile din polietilen sunt usor transportate de vant, lucru care le face aproape imposibil de colectat pentru reciclare.

Dupa cum se poate vedea din randurile de mai sus, utilizarea produselor din plastic, iar aici putem aminti atat ambalajele, cat si caserolele de unica folosinta, cutiile sau farfuriile, sunt dezavantajate de calitatea materialelor.

Din acest motiv, se recomanda folosirea unor produse biodegradabile, iar aici putem da drept exemplu caserole si cutii biodegradabile de unica folosinta, farfurii de unica folosinta biodegradabile, etc.

Acestea dupa cum si numele da de inteles, sunt realizate din materiale plastice biodegradabile, iar in randurile care urmeaza, puteti afla mai multe detalii despre acest tip de material.

Materiale plastice biodegradabile

Plasticul biodegradabil este plastic care se descompune in mod natural in mediu. Acest lucru se realizeaza atunci cand microorganismele din mediu metabolizeaza si descompun structura plasticului biodegradabil.

Rezultatul final este unul mai putin daunator pentru mediu decat materialele plastice traditionale, despre care am discutat in randurile de mai sus ale articolului.

Materialele plastice biodegradabile pot fi compuse din bio-plastice, care sunt materiale plastice din materii prime regenerabile. In mod normal, exista doua forme de plastic biodegradabil, turnat prin injectie si solid.

Formele solide sunt utilizate in mod normal pentru articole precum recipiente alimentare, pungi de colectare a frunzelor si sticle de apa.

Fabricarea plasticului biodegradabil

Materialele plastice biodegradabile sunt fabricate din materiale vegetale naturale. Acestea pot include ulei de porumb, coji de portocala, amidon si plante.

Plasticul traditional este fabricat cu umpluturi chimice care pot fi daunatoare pentru mediu atunci cand sunt eliberate atunci cand plasticul este topit.

Cu plastic biodegradabil, obtineti o substanta obtinuta din surse naturale care nu contine aceste umpluturi chimice si nu prezinta acelasi risc pentru mediu.

Procesul de fabricare a materialelor plastice biodegradabile incepe cu topirea tuturor materialelor.

Apoi amestecul este turnat in diferite forme, cum ar fi sticlele de plastic si ustensile, farfurii, caserole, iar exemplele pot continua.

Plastic obisnuit vs. plastic biodegradabil

Dupa formare, materialele plastice obisnuite pastreaza carbon. Cand sunt eliminate si incep sa se descompuna sau cand sunt topite, acel carbon este apoi eliberat in atmosfera. Materialele plastice biodegradabile nu elibereaza carbon, deoarece in procesul de fabricatie nu este implicat niciun carbon.

Metanul si alte forme de poluanti ar putea fi, de asemenea, eliberati din plasticul traditional atunci cand sunt reciclate si arse. Nu este cazul plasticelor biodegradabile, care nu contin acele materiale poluante.

Unul dintre numeroasele aspecte pozitive ale materialelor plastice biodegradabile este faptul ca acestea pot fi descompuse de bacteriile care apar in mod natural, ceea ce va fi din nou benefic pentru mediu.

0 Shares
You May Also Like
Tipuri de bumbac

Tipuri de bumbac

Doamnele si domnisoarele care se afla in cautarea unei lenjerii de pat confectionate din diverse tipuri de bumbac,…
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…