Factori care afecteaza bacteriile intestinale

0 Shares
0
0
0

Corpul uman are peste 100 de miliarde de bacterii, cunoscute sub numele de “flora intestinala”. Avand o flora intestinala sanatoasa este incredibil de important de indicat pentru sanatatea dumneavoastra generala. Interesant este ca multe diete, stilul de viata si alti factori de mediu pot afecta negativ bacteriile intestinale.

Sute de specii de bacterii se afla in intestin. Unele dintre ele sunt prietenoase, in timp ce altele nu sunt. Cele mai multe bacterii din intestin apartin uneia din cele patru grupuri: Firmicutes, Bacteroidetes, Actinobacteria sau Proteobacteria.

Fiecare grup joaca un rol in sanatatea ta si necesita nutrienti pentru crestere. Bacteriile intestinale sunt importante pentru digestie. Ele distrug bacteriile daunatoare si alte microorganisme si produc vitamina K, acid folic si acizii grasi cu lant scurt.

Atunci cand flora intestinala contine prea multe bacterii daunatoare si nu suficiente bacteriile prietenoase, poate aparea un dezechilibru. Ei bine in cele ce urmeaza vom vedea care sunt cateva dintre cele mai des intalnite situatii in care flora intestinala este afectata si are nevoie de probiotice bune de la Megaspobiotic.

  1. Nu consumati o gama variata de alimente

In general, o flora intestinala bogata si diversa este considerata a fi una sanatoasa. O dieta compusa dintr-o mare varietate de alimente intregi, cum ar fi fructele, legumele si cerealele integrale, poate duce la o flora intestinala mai diversa. De fapt, modificarea regimului alimentar poate altera profilul florei intestinului dupa numai cateva zile. Acest lucru se datoreaza faptului ca alimentele pe care le consumati furnizeaza substante nutritive care ajuta bacteriile sa creasca. O dieta bogata in alimente intregi va ofera in intestine o varietate de nutrienti care ajuta la promovarea cresterii diferitelor tipuri de bacterii, rezultand o flora intestinala mai diversa.

  1. Lipsa de prebiotice in dieta

Prebioticele sunt un tip de fibra care trece prin corp nedigerata si promoveaza cresterea si activitatea bacteriilor intestinale prietenoase. Multe alimente, inclusiv fructele, legumele si cerealele integrale, contin in mod natural fibre prebiotice. Lipsa lor in dieta ar putea dauna sanatatii digestive.

Suplimentele cu fibre prebiotice promoveaza de asemenea productia de acizi grasi cu lant scurt. Acesti acizi grasi sunt principala sursa de nutrienti pentru celulele din colon. Acestea pot fi absorbite in sangele dvs., unde promoveaza sanatatea metabolica si digestiva, reduc inflamatia si pot reduce riscul de aparitie a cancerului colorectal. In plus, alimente bogate in fibre prebiotice pot juca un rol in reducerea nivelurilor de insulina si colesterol.

  1. Consumul excesiv de alcool

Alcoolul creaza dependenta, foarte toxic si poate avea efecte nocive fizice si mintale atunci cand este consumat in cantitati mari. In ceea ce priveste sanatatea intestinului, consumul cronic de alcool poate provoca probleme grave inclusiv dysbioza.

Un studiu a examinat flora intestinala a 41 de alcoolici si le-a comparat cu 10 persoane sanatoase care au consumat alcool putin sau deloc. Dysbioza a fost prezenta la 27% din populatia alcoolica, dar nu a fost prezenta la nici unul dintre indivizii sanatosi.

  1. Utilizarea antibioticelor

Antibioticele sunt medicamente importante utilizate pentru a trata infectiile si bolile cauzate de bacterii, cum ar fi infectiile tractului urinar si streptococul. Ei lucreaza fie prin uciderea bacteriilor, fie prin impiedicarea lor de a se multiplica si au salvat milioane de vieti in ultimii 80 de ani.

Cu toate acestea, unul dintre dezavantajele lor este ca ele afecteaza atat bacteriile bune cat si cele rele. De fapt, chiar si un singur tratament cu antibiotice poate duce la schimbari daunatoare in compozitia si diversitatea florei intestinale.

Antibioticele determina, de obicei, o scadere pe termen scurt a bacteriilor benefice, cum ar fi Bifidobacteria si Lactobacilli, si pot creste temporar bacterii daunatoare cum ar fi Clostridium. Cu toate acestea, antibioticele pot duce, de asemenea, la modificari pe termen lung in flora intestinala. Dupa terminarea unei doze de antibiotice, cele mai multe bacterii se intorc dupa 1-4 saptamani, dar numerele lor nu se intorc adesea la nivelurile anterioare.

  1. Fumatul

Fumatul dauneaza aproape tuturor organelor din organism si ridica riscul bolilor de inima, al accidentului vascular cerebral si al cancerului pulmonar. Fumatul este de asemenea unul dintre cei mai importanti factori de risc de mediu pentru boala inflamatorie intestinala, o boala caracterizata prin inflamatia continua a tractului digestiv. In plus, fumatorii sunt de doua ori mai susceptibili de a avea boala Crohn, un tip comun de boala inflamatorie intestinala, comparativ cu nefumatorii.

0 Shares
You May Also Like