1252498138

Guvernul a redus termenele procedurilor de insolventa pentru companii

0 Shares
0
0
0

1252498138

Guvernul a redus termenele pentru declansarea si finalizarea procedurilor de insolventa si faliment al unei companii pentru a limita “prezenta firmelor neviabile in circuitul comercial, decizie impusa de FMI si Comisia Europeana prin acordul de imprumut incheiat cu Romania.

Modificarile au fost efectuate printr-un proiect de lege aprobat recent de Guvern, in care se arata ca procedurile de insolventa trebuie accelerate pentru a evita intarzierea nejustificata a radierii societatilor neviabile din Registrul Comertului si, implicit, o prelungire a prezentei acestora in circuitul comercial.
Modificarea Legii insolventei a fost inclusa in acordul de imprumut cu FMI si CE drept conditie pentru acordarea transelor.
Astfel, Guvernul a decis ca perioada de observatie a unei firme, cuprinsa intre data deschiderii procedurii insolventei si data confirmarii planului sau, dupa caz, a intrarii in faliment, sa fie redusa cu 10 zile, de la 60 la 50 de zile, iar adunarea generala a actionarilor firmei respective sa fie convocata in maximum 10 zile de la deschiderea procedurii, fata de 20de zile in prezent pentru desemnarea administratorului special.
Ca element de noutate, proiectul de lege aprobat de Guvern stabileste ca, daca adunarea actionarilor nu desemneaza un administrator special, debitorului i se va ridica dreptul de administrare, iar asociatii/actionarii vor fi decazuti din aceste drepturi. Prima citare si/sau comunicare a actelor de procedura se va realiza prin Buletinul Procedurilor de Insolventa.
Operatiunile de publicare in Buletin a actelor de procedura emise de instantele judecatoresti si administrator/lichidator vor fi efectuate gratuit, iar operatiunile de inregistrare in Registrul Comertului a acestor acte vor fi de asemenea realizate fara plata. Termenul de recurs la hotararea judecatorului sindic a fost redus de la 10 zile la 7 zile de la comunicarea deciziei, iar perioada de judecare a recursului a fost drastic diminuata, de la 30 zile la 10 zile de la inregistrarea dosarului la Curtea de Apel.

Hotararile pronuntate de judecatorul sindic vor fi motivate de acesta in termen de 10 zile de la data pronuntarii. Administratorul judiciar va trebui sa prezinte judecatorului-sindic cele doua rapoarte privind situatia economica a debitorului si reorganizarea acestuia in maximum 20 zile de la desemnare, fata de 30 zile in prezent, respectiv in cel mult 40 de zile, fata de 60 de zile in prezent.
Raportul privind cauzele care au condus la insolventa debitorului va trebui prezentat in maximum 20 de zile, fata de 60 de zile in prezent. De la depunerea rapoartelor, debitorul va avea dreptul sa inregistreze contestatia intr-o perioada limitata la 3 zile, fata de 5 zile in prezent, iar judecatorul-sindic va solutiona contestatia intr-un termen redus la jumatate, de la 10 zile la 5 zile de la inregistrare.
La randul sau, lichidatorul va trebui sa prezinte judecatorului-sindic raportul privind activitatea debitorului in maximum 40 de zile de la desemnare, fata de 60 de zile in prezent.
Sursa: business.rol.ro
0 Shares
You May Also Like