Importanta unui blog IT

0 Shares
0
0
0

Urmarind diverse bloguri de it sau citind reviste de specialitate ai posibilitatea de a descoperi lucruri noi despre lumea IT-ului cu fiecare ocazie. Fie ca este vorba de noi tendinte, fie ca vrei sa afli cate ceva despre cum functioneaza noile tehnologii, blog de it iti ofera informatii inedite care iti vor ajuta cu siguranta.

Iata, de exemplu, cateva informatii despre cum poti conecta un calculator sau orice alt dispozitiv la un altul prin noile tehnologii. Un calculator ne ofera diverse tipuri de conectivitate: prin USB, IDE/SATA, conectivitate audio, conectivitate video: Firewire, HDMI, DVI.

Cea mai raspandita dintre acestea o reprezinta conectivitatea USB. USB este prescurtarea de la Universal Serial Bus si reprezinta unul dintre porturile cele mai importante ale calculatoarelor. Porturile USB sunt integrate in placa de baza, dar si in placa grafica si permit conectarea unui mare numar de periferice, in acelasi timp oferind si posibilitatea alimentarii unora dintre ele.

Printre perifericele care pot fi utilizate cu ajutorul portului USB se  numara tastatura, mouse-ul, manetele unui joc video, imprimanta, aparatul foto, stick de memorie USB, telefonul mobil.

Unele periferice care se conectau la calculatoare prin alte porturi, imprimantele de exemplu, au adoptat incetul cu incetul formatul USB.

Un cablu USB dispune intotdeauna de doi conectori destinati a fi conectati unul la periferic, celalalt la calculator. Asadar, exista doua mari tipuri de conectori USB: tipul A – conectori rectangulari si tipul B – conectori patrati.

Cei din urma sunt utilizati pentru periferice care cer mai multe resurse precum imprimantele. Aceste doua mari tipuri de conectori se impart in mai multe subcategorii de conectori precum mini USB, micro USB, cel cu 8 pini.

Normele principale USB sunt: USB 1.0 – ofera o viteza de transfer de la 1.5 Mb/s pana la 12 Mb/s, USB 2.0 – atinge viteze de pana la 480 Mb/s, USB 3.0 – atinge viteze de pana la 4.8 Gb/s. Aceasta din urma norma este destul de noua, iar perifericele cu USB 3.0 sunt destul de rar intalnite momentan.

IDE si SATA sunt doua tipuri de conectori care permit conexiunea perifericelor de stocare pe placa de baza precum hard disk sau cititorul de DVD. Conectorul IDE mai este numit si Parallel ATA si este un mod de conectare a perifericelor in paralel.

Mai multe periferice sunt conectate cu acelasi cablu, asadar se impune necesara definirea perifericului principal si a celor secundare. Un cablu IDE este prevazut cu 40 de fire, iar lungimea maxima este de 45 de cm. Viteza de transmisie in IDE nu poate depasi 8 sau 16 biti.

SATA, mai usor si mai rapid decat IDE, reprezinta abrevierea de la Serial ATA. Acesta este un mod de conectare care permite transferul datelor in serie. Aparut in 2003, acesta este mai rapid decat IDE oferind o viteza de 150 Mo/s, iar SATA II ajunge pana la 300 Mo/s. Un cablu SATA poate masura max. 1m.

Cablul HDMI, utilizat pentru conexiuni audio si video, este din ce in ce mai des utilizat si inlocuieste prizele scart pe noile echipamente hifi si video. Pe calculator, acesta este furnizat de placa grafica. Un cablu HDMI are o latime de banda de 10.2 Gbps, iar o noua norma a HDMI permite compatibilitatea cu video HD in 3D – norma 1.4.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…