Inchisoarea - un hotel de lux

Inchisoarea – un hotel de lux?

0 Shares
0
0
0

Exista diferite categorii de inchisori in Romania: pe de o parte, centrele de arest preventiv, in care persoanele care nu au fost inca condamnate si care sunt retinute preventiv sunt inchise; pe de alta parte, raman inchisorile in care detinutii condamnati la o pedeapsa privativa de libertate.

Aceasta diferentiere a devenit totusi teoretica, in special din cauza supraaglomerarii permanente: tot mai multe unitati actioneaza atat ca centre de arest preventiv, cat si ca inchisori.

De ce este important un program de reabilitate sociala?

In imaginatia colectiva, se are uneori impresia ca inchisorile sunt cuiburi confortabile, unde detinutul are multe facilitati (Internet, televiziune etc.), totul pe cheltuiala contribuabilului! Realitatea este cu totul alta. Pe de o parte, este bine sa precizam de la inceput ca majoritatea facilitatilor, precum televizorul, sunt taxabile acolo (in timp ce un detinut practic nu are venituri).

Pe de alta parte, conditiile de detentie sunt departe de a fi confortabile, mai ales din cauza supraaglomerarii inchisorilor. Pe alocuri, detinutii se trezesc inchisi in cativa metri patrati.

In aceste celule de cativa metri patrati, oameni din toate categoriile sociale ar trebui sa locuiasca impreuna, aproape 24 de ore pe zi. E greu de imaginat cum poate fi viata, inchisa langa colegii de detinuti care sunt iubitori de muzica sau pasionati de televiziune, pana la punctul de a le urmari zi si noapte, sfidand somnul celorlalti. Sau langa oameni amarati, violenti.

Apoi sunt dependentii de droguri, bolnavii, cei care sufera de tulburari psihice… Ca sa nu mai vorbim de apropierea de ucigasi sau violatori.

Aceste conditii de detentie sunt denuntate in mod regulat. Pe langa supraaglomerare, aceasta variaza de la starea darapanata a incintei pana la atacuri intre colegii detinuti, inclusiv conditii de igiena deplorabila, produse de baza supraincarcate in cantina, mormaiala unor paznici…

Aceste observatii „fizice” se adauga la degradarea psihologica a imaginii detinutului, atat fata de sine, cat si fata de ceilalti. De aceea, este important sa urmezi un program de reintegrare sociala cand iesi din inchisoare sau daca ai orimit o condamnare cu suspendare.

De la primul contact cu inchisoarea, detinutul este in mod clar pus in scena ca obiect in tratamentul pe care il sufera. Aceasta variaza de la dezbracarea obiectelor personale pana la dezbracarea la intrare, sub privirea atenta a insotitorului. Identitatea persoanei retinute se reduce la parametri caracteristici exprimati in numere de identificare.

Ce poate aduce o astfel de experienta?

Asocieri bune si baze pentru a face un nou inceput? Cu noroc si multa vointa, cine stie… Dar mai probabil un sentiment de revolta, chiar de disperare, asa cum tinde sa demonstreze rata sinuciderilor, mult mai mare in inchisoare decat in populatia generala.

Cu toate acestea, exista programe de reintegrare sociala care pot ajuta foarte mult si pot sprijini persona condamnata in gasirea motivatiei pentru schimbare, dobandirea unor abilitati specifice, dar si construirea unui comportament sanatos pe viitor.

De asemenea, o persoana condamnata poate realiza acest program de reintegrare sociala si in cadrul unui cabinet de psihologie autorizat.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…