Parintele furios si fara rabdare – cum rezolvi aceste stari pentru a nu rani emotional copilul?

0 Shares
0
0
0

Conform specialistilor, furia este o emotie sanatoasa. Totusi modul in care reactionam la furie si mai ales fata de un copil este foarte importanta. Poate duce si la agresivitate, poate fi doar verbala si duce la abuz emotional.

Deci in orice caz, nu este buna daca nu este gestionata cum trebuie. De partea cealalta, parintele furios spune despre copil ca este neascultator si de aici incepe furtuna emotiilor negative.

Apeleaza la specialist!

A merge la psiholog, fie ca este vorba de sedinta de terapie individuala sau de familie arata asumarea nevoii de insanatosire emotionala si relationala, astfel incat sa iti fie mai bine, tie si familiei tale.

Trebuie sa admiti ca este nevoie de ajutor pentru ca tu sa fii o versiune mai buna a ta, pentru tine si copilul tau. Specialistul, adica psihoterapeutul de la Psihart te poate ajuta sa inveti cum sa iti gestionezi starile.

Atunci cand un copil este neascultator, de vina ar putea fi o comunicare deficitara intre adult si copil. Sau cauta atentie, cauta alinare, deci motivul este unul asa zis ascuns. Sau poate asteptarile parintelui sunt nerealiste; e firesc ca un copil sa fie activ, sa fie dornic de joaca, sa descopere tot timpul lucruri noi.

Agitatia aceasta poate fi un motiv pentru care un adult ar putea spune ca are un copil ce nu sta la locul lui. Pare ca atunci cand te detasezi de situatie iti dai seama ca este nefiresc cum gandesti. Iata deci cum te poate ajuta un specialist, in prezenta unui psihoterapeut.

Nu permite furiei sa escaladeze

Constientizeaza ca furia te poate domina. Copilul va prelua exact ceea ce ii arati ca faci, caci ii esti exemplu. Desigur ca poate explicatia ta este ca ai obosit, esti stresat/a si copilul doreste sa exerseze la un instrument muzical, ceea ce nu este un context potrivit pentru tine. Insa intentia lui nu este sa iti faca cumva rau. Deci a cui este vina pana la urma?

O lectie de ambele parti in relatia parinte-copil este a tine seama de nevoile celuilalt. Invatarea vine treptat. Reconecteaza-te cu cel mic si nu permite unei stari sa strice ceea ce consolideaza de fapt sanatatea emotionala a copilului si anume relatia sa cu mama/tata. Din grija pentru ca in familia ta sa predomine armonia, prefera sa descoperi un ajutor de nadejde si anume psihoterapeutul.

Pentru cei interesati, centrul Psihart isi prezinta serviciile in cadrul paginii oficiale.

0 Shares
You May Also Like