Solutii pentru a reduce consumul de plastic

0 Shares
0
0
0

Dupa ce o tara din Africa – Kenya – a anuntat, in 2017, interzicerea utilizarii, fabricarii și importului de pungi de plastic, Uniunea Europeana parca a avut o revelatie si a adoptat, la inceputul lui 2018, o strategie privind materialele plastice, urmand ca si Romania sa interzica in acest an pungile din plastic subtire si foarte subtire cu maner.

S-au facut, in mod oficial, primii pasi pentru minimizarea consumului de plastic, insa depinde de fiecare dintre noi cat de mult sau de putin alegem sa folosim plasticul.

Reutilizarea pungilor pentru cumparaturi si alte nevoi casnice

Parintii si bunicii nostri aveau plase din diverse materiale, cusute la masina, cu care mergeau la cumparaturi de nenumarate ori pana se stricau. Unii dintre oamenii in varsta pastreaza inca acest obicei, insa tinerii tind sa fie mai risipitori si se intorc frecvent de la cumparaturi cu pungi noi. Acestea fie sunt adunate prin sertare sau dulapuri, fie ajung la gunoi si se inmulteste inutil mormanul de gunoaie cu alte si alte pungi.

Solutiile care nu dauneaza naturii si sunt la indemana oricui ar fi achizitia de pungi de hartie pentru cumparaturi sau reutilizarea pungilor de plastic cat mai mult posibil.

Colectarea selectiva a deseurilor

Cu toata bunavointa consumatorilor, mereu primim pungi sau ambalaje din plastic. Daca in zona domiciliului nu sunt containere speciale pentru colectarea separata a hartiei, sticlei, plasticului, electronicelor si chiar a hainelor, la hipermarketuri se gasesc spatii destinate deseurilor, unde se pot lasa inclusiv ambalaje din plastic, iar pentru pet-uri si pentru alte deseuri se acorda bonuri valorice.

Important este ca lasand diverse deseuri in locuri special amenajate colectarii selective, muntii de gunoaie, produse in mediul urban mai ales ar putea descreste, iar natura va avea de castigat, dar, implicit, si sanatatea noastra si a copiilor nostri va fi ferita de poluarea produsa de astfel de deseuri.

Repararea obiectelor sau utilizarea lucrurilor la mana a doua

Obiectele din plastic sunt, in general, mai rezistente, insa crapa si acestea la socuri puternice. Un super glue poate fi util pentru a le recupera functionalitatea, iar o solutie mai profesionala ar fi feonurile industriale, care, prin incalzire, pot lipi doua bucati de plastic si chiar plastic de metal sau de alte suprafete.

Astfel de solutii protejeaza mediul, dar cu siguranta sunt benefice si pentru bugetul oricui, chiar daca nu avem castiguri remarcabile.

0 Shares
You May Also Like