Tot ce trebuie sa stii despre sobolani

0 Shares
0
0
0

Descoperirea sobolanilor din casa sau afacerea dvs. poate fi foarte suparatoare. Din fericire, exista modalitati prin care puteti descuraja sobolanii si preveniti o infestare, iar un prim pas este sa accesati https://www.3d-deratizarecompleta.ro, pentru a contacta cea mai profesionista firma de deratizare.

Aceste rozatoare sunt considerate inamicul numarul unu al oamenilor de multe secole. Ambele tipuri de sobolani (sobolani de acoperis si sobolani norvegieni) sunt foarte rezistente si foarte inteligente. Ei pot intra in spatii minuscule, motiv pentru care chiar si cea mai mica gaura din casa ta ar putea fi un potential punct de acces pentru sobolani.

Lucruri de baza pe care trebuie sa le cunoasteti despre sobolani

De exemplu, stim ca sobolanii sunt rozatoare care fac parte din familia Muroidea si genul cunoscut sub numele de Rattus. Doua dintre cele mai comune specii de sobolan din tara sunt sobolanii negri si bruni. Unele alte fapte cheie includ:

 • Sobolanii pot varia ca marime, de la cativa centimetri pana la sobolani monstru, care ajung la 10 cm.
 • Sobolanii sunt creaturi foarte sociale si le place sa fie alaturi de alti sobolani. Acestea tind sa formeze legaturi familiale foarte stranse.
 • Sobolanii au dinti foarte ascutiti, in continua crestere si pentru a controla faptul ca trebuie sa mestece pe obiecte dure.
 • Sobolanii au fost cunoscuti pentru capacitatea de a mesteca lucruri precum lemnul, blocurile de beton, sticla, firele, plasa de sarma si chiar plumbul.
 • Unul dintre pericolele sobolanilor este ca acestea vor mesteca prin fire si cabluri electrice care pot fi un pericol de incendiu.
 • Sobolanii sunt alpinisti de exceptie si vor urca copaci si vor ajunge in casa ta prin acoperis.
 • Sobolanii sunt, de asemenea, inotatori excelenti. Un sobolan poate calca apa pana la trei zile si sa-si tina respiratia mult timp. Asa se face ca pot supravietui, si se pot ascunde chiar si in toalete, iar apoi sau revin prin ele pentru a va accesa casa.
 • Sobolanii au amintiri grozave, asa ca, odata ce au trasat o camera, isi vor aminti toate rutele pentru a va ocoli mult timp. Au o vedere slaba si isi folosesc biciurile pentru a se ocoli.
 • Sobolanii isi folosesc cozile in scopuri de echilibrare, dar pot comunica, de asemenea, intre ei prin cozi si isi folosesc cozile pentru a regla temperaturile corpului.

Ce mananca sobolanii?

Sobolanilor le place sa mesteca aproape orice. Dar, ce le place sobolanilor sa manance cel mai mult? Ei bine, totul depinde de locul in care traiesti. Asta pentru ca sobolanii orasului si sobolanii salbatici sau sobolanii non-urban mananca lucruri diferite.

Toti sobolanii sunt omnivori si oportunisti. Chiar si in zonele rurale, vor manca aproape orice, si vor decide mirosuri interesante spre care se vor indrepta. Cu siguranta lista lor include carcasele.

In salbaticie, sobolanii tind sa manance lucruri precum fructe, plante, seminte si sunt mai susceptibili sa fie vegetarieni. Cu toate acestea, sobolanilor din oras le place sa manance gunoi si carne. Vor consuma mancare pentru animale de companie si aproape orice mancare umana pe care o vor gasi.

De aceea, asigurarea alimentelor si a cosurilor de gunoi este importanta. Daca aveti animale de companie in aer liber, atunci alimentele pentru animale de companie trebuie sa fie depozitate in siguranta si trebuie sa evitati sa le lasati in aer liber. Asigurati-va ca deschiderile sunt protejate astfel incat sobolanii sa nu intre in interior pentru a merge dupa mancarea depozitata acolo.

Cat traiesc sobolanii?

Una dintre cele mai comune intrebari cu privire la acesti daunatori este: cat timp traiesc sobolanii? Desigur, aceasta nu este o intrebare usoara pentru care sa existe un raspuns si nu exista un singur raspuns care poate fi dat pentru toate speciile de sobolan existente. Exista o serie de factori care pot determina cat timp traiesc sobolanii.

Durata de viata a unui sobolan depinde daca este un sobolan sau un sobolan pastrat ca animal de companie. Sobolanii care sunt mentinuti sanatosi in captivitate ca animal de companie pot trai pana la 4 ani. Sobolanii in salbaticie tind sa traiasca mai putin si vor trai doar 2 sau 3 ani.

Bolile transmise de sobolani

Sobolanii pot transporta boli si le pot transmite oamenilor. Ei pot face acest lucru prin saliva, urina sau fecale. Sobolanii poarta, de asemenea, paraziti si daunatori, cum ar fi purici si capuse care vor transmite, de asemenea, boli. Deci, pe langa distrugerea proprietatii din locuinta dvs., exista sobolani periculosi pentru sanatate, care transmit:

 • Hantavirus – un virus potential mortal care se transmite prin urina de sobolan. Are o mare varietate de simptome, dar cei infectati se imbolnavesc foarte repede.
 • Ciuma bubonica – transmisa prin purici care isi gasesc casele la sobolani si este boala care aproape a sters cea mai mare parte a umanitatii in perioadele intunecate. Chiar daca exista tratamente, este inca o boala foarte grava.
 • Febra muscaturilor de sobolan – Poate provoca simptome precum febra si varsaturi si poate progresa spre o inflamatie severa a pielii.
 • Boala Rickettsial – exista cateva boli care intra in aceasta categorie si provin, de asemenea, din purici si paraziti gasiti la sobolani. Acestea includ doua tipuri diferite de tifos si febra reperata.
 • Leptospiroza – o boala bacteriana si simptomele pot varia de la dureri, pana la febra si pana la simptome mai severe, cum ar fi sangerare in plamani, insuficienta renala. Poate duce chiar la meningita.
0 Shares
You May Also Like