Care sunt cele mai cunoscute fobii?

0 Shares
0
0
0

Fobia este o reactie de teama excesiva si irationala. Daca aveti fobie, este posibil sa experimentati un sentiment profund de teama sau panica atunci cand intalniti sursa fricii. Frica poate fi dintr-un anumit loc, situatie sau obiect. Spre deosebire de tulburarile generale de anxietate, fobia este de obicei conectata la ceva specific.

Impactul unei fobii poate varia de la enervant la dezactivare severa. Oamenii cu fobii isi dau adesea seama ca frica lor este irationala, dar nu sunt capabili sa faca nimic in acest sens. Astfel de temeri pot interfera cu munca, scoala si relatiile personale.

Se estimeaza ca 1 din 10 romani au o fobie care provoaca dificultati in anumite zone ale vietii lor. Cautati ajutorul psihologului care reprezinta cea mai utila solutie pentru dumneavoastra, accesand https://www.psihocab.ro, daca aveti o teama care va impiedica sa va duceti viata la maxim.

Care sunt cauzele fobiei?

Factorii genetici si de mediu pot provoca fobii. Copiii care au o ruda apropiata cu o tulburare de anxietate risca sa dezvolte fobie. Evenimentele deranjante, cum ar fi aproape inecul, pot provoca fobie. Expunerea la spatii limitate, inaltimi extreme si muscaturi de animale sau insecte pot fi toate surse de fobii.

Persoanele cu afectiuni medicale continue sau cu probleme de sanatate au adesea fobii. Exista o incidenta ridicata a persoanelor care dezvolta fobii dupa leziuni traumatice ale creierului. Abuzul de substante si depresia sunt, de asemenea, legate de fobii.

Fobiile au simptome diferite de boli mintale grave, cum ar fi schizofrenia. In schizofrenie, oamenii au halucinatii vizuale si auditive, delir, paranoia, simptome negative, cum ar fi anhedonia si simptome dezorganizate. Fobiile pot fi irationale, dar persoanele cu fobii nu reusesc testarea realitatii.

Agorafobie

Agorafobia este o frica de locuri sau situatii de care nu poti scapa. Cuvantul in sine se refera la „frica de spatii deschise”. Oamenii cu agorafobie se tem ca sunt in multimi mari sau sunt prinsi in afara casei. Adesea evita situatiile sociale in totalitate si raman in casele lor.

Multi oameni cu agorafobie se tem ca ar putea avea un atac de panica intr-un loc de unde nu pot scapa. Cei cu probleme cronice de sanatate se pot teme ca vor avea o urgenta medicala intr-o zona publica sau unde nu este disponibil niciun ajutor.

Fobie sociala

Fobia sociala mai este denumita tulburare de anxietate sociala, iar cei care se confrunta cu o asemenea fobie, pot cauta ajutor accesand https://www.psihocab.ro. Este ingrijorare extrema pentru situatiile sociale si poate duce la izolare de sine.

O fobie sociala poate fi atat de severa incat cele mai simple interactiuni, cum ar fi comanda la un restaurant sau raspunsul la telefon, pot provoca panica. Oamenii cu fobie sociala isi ies de cele mai multe ori in calea lor pentru a evita situatiile publice.

Alte tipuri de fobii

Multor oameni nu le plac anumite situatii sau obiecte, dar pentru a fi o adevarata fobie, frica trebuie sa interfereze cu viata de zi cu zi. Iata cateva dintre cele mai comune:

  • Glossofobie: Aceasta este cunoscuta sub denumirea de anxietate de performanta sau teama de a vorbi in fata unui public. Persoanele cu aceasta fobie au simptome fizice severe atunci cand chiar se gandesc sa fie in fata unui grup de oameni. Tratamentele cu glosofobie pot include terapie sau medicamente.
  • Acrofobie: Aceasta este frica de inaltimi. Oamenii cu aceasta fobie evita muntii, podurile sau etajele superioare ale cladirilor. Printre simptome se numara vertij, ameteli, transpiratie si senzatie ca si cum ar trece sau isi vor pierde cunostinta.
  • Claustrofobie: Aceasta este o frica de spatii inchise sau stranse.
  • Aviofobie: Aceasta este cunoscuta si sub numele de frica de a zbura.
  • Dentofobie: Dentofobia este o frica a dentistului sau a procedurilor dentare. Aceasta fobie se dezvolta in general dupa o experienta neplacuta la cabinetul stomatologului. Poate fi daunatoare daca va impiedica sa obtineti ingrijiri dentare necesare.
  • Hemofobie: Aceasta este o fobie de sange sau vatamare. O persoana cu hemofobie poate lesina atunci cand intra in contact cu propriul sange sau cu sangele altei persoane.
  • Arahnofobie: Aceasta inseamna frica de paianjeni.
  • Cinofobie: Aceasta este o frica de caini.
  • Ophidiophobia: Oamenii cu aceasta fobie se tem de serpi.
  • Nyctofobie : Aceasta fobie este o frica de noapte sau intuneric. Aproape intotdeauna incepe ca o frica tipica din copilarie. Cand progreseaza in adolescenta trecuta, este considerata fobie.

Factori de risc

Persoanele cu predispozitie genetica la anxietate pot avea un risc ridicat de a dezvolta fobie. Varsta, starea socioeconomica si sexul par factori de risc numai pentru anumite fobii. De exemplu, femeile au mai multe sanse sa aiba fobii animale. Copiii sau persoanele cu un statut socioeconomic scazut sunt mai susceptibili sa aiba fobii sociale.

Barbatii constituie majoritatea celor cu fobii la medicul stomatolog si la medic. Aceste fobii pot insa fi invinse cu ajutorul psihologului, asa ca persoanele aflate in cauza, ar putea accesa https://www.psihocab.ro pentru a cere ajutor.

Care sunt cele mai cunoscute simptome ale fobiilor?

Cel mai frecvent si dezavantajant simptom al fobiei este un atac de panica. Caracteristicile unui atac de panica includ: batai rapide ale inimii, gura uscata, greata, hipertensiune arteriala, tremurare, durere in piept, ameteala, transpiratie profunda, sentiment de uraciune iminenta, vorbire rapida sau incapacitatea de a vorbi, scurtarea respiratiei.

0 Shares
You May Also Like