Ce este un hidrofor?

Ce este un hidrofor?

0 Shares
0
0
0

Hidroforul este un aparat mecanic, sau mai bine spus un sistem care are in compozitia sa o pompa (electropompa), un vas de expansiune care mai este cunoscut si sub denumirea de rezervor sau butelie de hidrofor, un record antibravant, presostat si manometru.

Inainte de a incepe sa discutam despre caracteristicile unui hirdorfor, care se gaseste si la Epinvest, trebuie sa mentionam mai intai de toate care este rolul pe care il are fiecare componenta a unui asemenea echipament.

In primul rand trebuie sa amintim faptul ca pompa, in termeni de specialitate se numeste electropomoa, si este formata dintr-un motor electric in 2 timpi (de cele mai multe ori), si o pompa.

Referitor la aceasta electropompa, trebuie mentionat fpatul ca ea poate fi realizata din diferite materiale, unele fiind de o calitate mai buna in timp ce altele au o calitate indoielnica. Cele mai bune pompe insa sunt cele realizate din inox, pentru ca sunt si mai rezistente.

Este iarasi important de amintit faptul ca pompa functioneaza pe curent electric monofazat sau trifazat, si are o putere nominala de la sub 1 KW, insa puterea sa poate sa fie foarte mare.

Vasul de expansiune, sau rezervorul ori butelia hidroforului cum mai este cunoscuta aceasta componenta, are rolul de a reduce consumul de energie electrica al pompei, prin scaderea numarului de pornire – oprire ale acesteia. Plus de asta, vasul de expansiune protejeaza pompa de loviturile de bercec, care o pot afecta serios.

Atunci cand iti vei alege hidroforul, nu va trebui sa tii cont de culoarea vasului de expansiune, ci pur si simplu va trebui sa iti alegi echipamentul cerand ajutor comerciantului, daca nu vei stii ce sa alegi.

Racordul antibravant este o alta componenta a hidroforului, acesta fiind furtunul care leaga pompa de vasul de expansiune. Se pot gasi diferite astfel de racorduri antibravante, de dimensiuni diferite. Este important sa stii ca daca vei schimba vreodata vasul sau racordul, va trebui sa iti cumperi produse noi, si care sa fie pe aceleasi dimensiuni.

Manometrul este o alta componenta importanta a unui hirdofor, care are un rol foarte simplu si usor, si anume are rolul de a masura si de a afisa presiunea apei in sistemul de alimentare. Aici este foarte important de amintit faptul ca presiunea apei este oferita de catre pompa.

Presostatul este ultima componenta a unui hidrofor, si are rolul de a porni, dar si de a opri pompa, in functie de ce presiune are apa din circuit. Aceste componente sunt presetate din fabrica la un interval cuprins intre 1.5 si 2.5 bari.

Ei bine, acum ca am detaliat toate piesele componente ale unui hidrofor, trebuie sa intelegem si cum functioneaza acesta.

De exemplu, daca vrei sa te speli si dai drumul la apa, care cand va incepe sa curga, vei vedea ca presiunea apei scade. Acest lucru va fi observant de catre presostat, care ca comanda pompei sa porneasca presiunea pana cand aceasta va ajunge la 2.5 bari, dupa care ii va comanda sa se opreasca.

Este iarasi important ca daca vasul de expansiune este mai mare, acest ciclu se va repeta de mai putine ori.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…