Ce semnificatie au vesmintele slujitorilor sfintelor altare?

0 Shares
0
0
0

In toate locurile si epocile istorice, vestimentatia a avut un cuvant de spus in construirea imaginii exterioare. Acestea erau un profil al gradului de cultura, civilizatie si conduita sociala.

Stilurile articolelor vestimentare au adus veneratie, respectul sau dispretul persoanelor din jur. Astfel, oamenii si-au orientat alegerile in functie de confort, starea sufleteasca, mediul social si nu in ultimul rand de particularitatile impuse de mediul de lucru.

Din acest motiv, mai marii Bisericii au stabilit încă din vechime un cod vestimentar atipic, pentru a evidentia particularitatile acestei misiuni in slavirea divinitatii.

Hainele slujitorilor sfintelor altare se deosebesc datorita faptului ca acest destin este unic si implica o responsabilitate imensa. Culorile si lungimea vesmintelor nu este la intamplare. Negrul este icoana smereniei, iar hainele lungi inchipuie buna cuviinta.

Pentru cei care doresc sa duca la indeplinire aceasta misiune divina, vesmintele, ca importanta sunt prima treapta din scara ce conduce la uniunea cu divinitatea. Crilovic dispune de vesminte si articole bisericesti, confectionate sub aspectele dogmelor crestine.

Importanta vesmintelor bisericesti

Ca orice uniforma, vesmintele bisericesti reflecta misiunea spirituala a celui ce le poarta. Fiind mai mult decat un loc de munca se recomanda purtarea reverendei in orice situatie.

A te dedica Bisericii este o misiune ce nu inceteaza dupa opt ore sau la finalul slujbei, de aceea purtarea reverendei trebuie sa ofere si sa primeasca respect si consideratie.

Aceste obiecte sfintite dobandesc semnificatie prin simbolurile pe care le reprezinta, fiind raportate la diverse evenimente biblice care au conturat crestinismul.

Epitrahilul

Vesmintele liturgice sunt alcatuite dintr-un numar diferit de elemente pentru a ierarhiza atributiile ce revin fiecarui slujitor al altarului.

Epitrahilul este vesmantul cu utilizare frecventa, deoarece fara acesta nu se poate savarsi nicio slujba conform dogmelor sfinte. El simbolizeaza puterea harului dumnezeiesc care se pogoara asupra preotului si prin care slujeste cele sfinte. Mai mult decat atat, simbolizeaza supunerea smerita fata de Hristos.

Stiharul

Este un vesmant lung, care acopera intregul corp. Pentru preoti simbolistica difera de cea a diaconilor. Viata vrednica de admiratie si stralucirea lui Dumnezeu sunt reflectate de acest articol vestimentar, regasit in categoria vesmintelor bisericesti in magazinul Crilovic.

In primele veacuri crestine, stiharul se confectiona dintr-un material alb. Astazi, rosul este cea aleasa. Culoarea rosie simbolizeaza spre exemplu sangele Domnului varsat pe Cruce pentru mantuirea omenirii si impacarea cu Dumnezeu.

Simbolistica culorilor

Asa cum fiecare vesmant are un simbol propriu si culorile reflecta semnificatii particulare. Albul reprezinta puritatea luminii harului bisericesc si vesmintele de acest tip se imbraca la ocazii speciale de sarbatoare in special in memorarea praznicelor bisericesti.

Verdele simbolizeaza culoarea vietii si in unele zone se imbraca de Florii. Rosul inchis si purpuriul sunt culori ce simbolizeaza varsarea de sange.

Astfel de vesmintele in aceste nuante se imbraca atunci cand sunt cinstiti sfintii martiri. Albastrul este dedicat sarbatoririi Maicii Domnului, iar auriul duce cu gandul la bogatiile darurilor oferite de Dumnezeu omenirii.

Negrul sau acea nuanta cernita simbolizeaza pocainta si intristarea. Se imbraca in special pe toata durata Postului Mare.

Fiecare dintre aceste vesminte si culori nu sunt alese la intamplare. Fiecare detaliu apartine unei simbolistici proprii ce incadreaza si diferitele ranguri ierarhice. De aceea se pot regasi obiecte bisericesti de la Crilovic destinate indeplinirii acestei misiuni nobile spirituale.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…