Cum-sa-alegi-o-lanterna

Cum sa alegi o lanterna?

0 Shares
0
0
0

Cum-sa-alegi-o-lanternaChiar daca astazi tot mai multa lume foloseste lanterne frontale, clasicele lanterne raman o alegere potrivita.

Exista fara indoiala numeroase momente in care folosirea unei lanterne de mana este recomandata: cand ai nevoie de o lumina portabila, la cea mai ridicata intensitate; cand dexteritatea si precizia manevrarii luminii sunt doi factori foarte importanti; pentru a semnaliza; pentru a putea lasa lumina jos, in timpul efectuarii unor munci.

Dezvoltarea tehnologiei LED si imbunatatirea eficientei bateriilor au dus la lanterne mai mici, mai usoare si mai puternice, comparativ cu doar acum cativa ani. Care este insa tipul si modelul de lanterna care se pliaza cel mai bine nevoilor tale? Vom incerca sa iti raspundem in acest articol.

Pentru inceput, trebuie sa stii ca pe piata din Romania (dar si pe piata internationala) exista o multime de optiuni din care sa alegi.

Factorii cheie pe baza carora se realizeaza comparatiile, in alegerea unei lanterne, sunt:
–    lumina produsa
–    tipul bateriei (sau bateriilor) folosite si autonomia acestora
–    marimea (dimensiunile) si greutatea

Ca si pret, lanternele pot sa varieze extrem de mult. La fel cum pot sa varieze si ca marime, de altfel. Care este insa cea mai clara diferentiere?

Lumina creata – o lanterna mai scumpa este mai puternica (de obicei) datorita folosirii unor led-uri mai avansate, a unei baterii sau a unui circuit mai performant. Aici pot intra si materialele din care este realizata carcasa. Astfel, pretul poate fi influentat si catre aspecte precum: rezistenta la impact (cazaturi, lovituri), rezistenta la apa, dispersare eficienta a caldurii, mai multe moduri de functionare etc.

Daca urmeaza sa cumperi de unul singur lanterna LED dorita si ai acces la modelele preferate, verifica urmatoarele puncte:
–    cum functioneaza butonul de pornire/oprire?
–    daca planuiesti sa o folosesti la temperaturi scazute, cat de usor o poti porni daca porti manusi?
–    este posibil sa se porneasca accidental in geanta sau rucsac?
–    pare suficient de robusta pentru nevoile tale?
–    cum se simte in mana?
–    schimbarea bateriilor necesita folosirea unei scule?

Pentru verificarea performantei lanternelor se folosesc anumite standarde. Acestea sunt prezentate (rezultatele testelor respective) foarte adesea chiar si pe ambalajul acestor lanterne. Se tine cont asadar de urmatoarele aspecte:
–    lumina produsa, masurata in lumeni; aceasta variaza de la 20 lumeni pana la 3500 lumeni
–    distanta razei de lumina produsa, masurata in metri.
–    durata de functionare, masurata in ore.
–    rezistenta la impact; masurata in metri
–    rezistenta la apa; aceasta se refera la stropiri cu apa sau rezistenta subacvatica.

Alte optiuni de care trebuie sa tinem cont:
–    tipul bulbului luminos
–    tipul razei create – exista trei optiuni: o raza larga; o raza concentrata; raza ajustabila (in acest caz, focusul luminii se poate modifica)
–    tipul bateriilor potrivite: standard, reincarcabile sau regenerabile
–    moduri de functionare
–    tipul controlului
–    materiale si forme
–    accesorii

Desigur, despre fiecare dintre aceste optiuni s-ar putea scrie cate un articol in sine. Tocmai de aceea, achizitia unei lanterne nu trebuie sa fie un eveniment singular.

Altfel spus, este recomandat sa detinem mai multe lanterne functionale: atat in casa, in garaj, in masina si chiar si in rucsacul pe care il folosim constant sau geanta de umar de care nu ne despartim.

0 Shares
You May Also Like