Despre-evolutia-telefoanelor-mobile

Despre evolutia telefoanelor mobile

0 Shares
0
0
0

Despre-evolutia-telefoanelor-mobilePana acum cativa ani, telefoanele mobile nu primeau atat de multa atentie. Erau intr-adevar folosite pentru apeluri telefonice, pentru mesaje, insa …cam atat. Poate datorita design-ului sau a functiilor limitate (dar si abonamentelor de voce), aceste dispozitive nu erau atat de dorite. De-a  lungul anilor lucrurile s-au schimbat insa.

Gratie trecerii de la modelele mari, butucanoase, cu taste enorme si antene exterioare la modele tot mai mici, interesul publicului larg a crescut. De asemenea, un rol major l-a jucat si scaderea tarifelor pentru convorbirile telefonice, imbunatatirea semnalului, marirea vitezei de internet. Iar pentru generatia tanara, un boost incredibil au fost schimbarile de design si aparitia telefoanelor cu touchscreen.

Acestea au deschis calea catre smartphone-uri – unele dintre dispozitivele electronice ce au revolutionat nu doar lumea IT&C, ci intregul nostru stil de viata.

In timp, aceste telefoane inteligente au ajuns sa incorporeze tot mai multe functii. Producatorii s-au intrecut in a oferi produse cu un design cat mai modern. In acelasi timp, s-a urmarit constant marirea ecranului sau gasirea unei dimensiuni optime.

Noi tehnologii au fost create pentru a crea o experienta vizuala cat mai placuta utilizatorului. In egala masura, toate brandurile creatoare de smartphone-uri s-au intrecut in a obtine o grosime cat mai mica a acestora.

Au inceput sa fie incorporate noi materiale – de la sticla de calitate, la aluminiu, zinc. Iar pentru ca asta nu a fost de ajuns, o noua subcategorie de smartphone-uri a aparut – telefoanele destinate utilizarii in conditii grele de exploatare – rezistente la praf, apa si socuri.

Astazi, competitia intre producatorii de telefoane mobile este mai mare decat oricand – zeci de constructori, de pe mai multe continente, se lupta pentru a acapara cat mai mult din piata mondiala. Fara sa intram in statistici si sondaje, ne putem da seama ca un numar imens de oameni utilizeaza aceste produse. O arata chiar numarul de telefoane mobile active, chiar si in tara noastra.

Daca vorbim insa de multiple numere de telefon, este necesar sa amintim si aparitia telefoanelor dual-sim. Acestea permit folosirea (in acelasi timp) a doua numere de telefon (de obicei din retele diferite) – lucrul acesta a fost implementat anii anteriori si la modelele japoneze de smartphone-uri.

Functiile unui smartphone sunt asadar cele care ii dau specificul – merita sa amintim asadar doar pe cateva dintre cele mai moderne:

–    posibilitatea navigarii la internet de mare viteza (LTE sau 4G)
–    Siri, asistentul personal specific iPhone
–    respingerea apelurilor nedorite cu un simplu SMS (automat sau personalizat)
–    posibilitatile simple de distribuire a anumitor materiale prin social media, prin email, mesaj sau chiar trimitere spre tiparire
–    FaceTime (chiari si prin serviciul de date) – mai mult decat un apel telefonic, iPhone-urile permit si apelurile video, din orice loc
–    personalizarea alertarii prin vibrare
–    filmarea de videouri HD, la 60 FPS
–    trimiterea instantanee de mesaje audio (voce)
–    multitasking
–    noi masuri de securitate – Touch ID – un senzor care recunoaste amprenta umana si nu ii permite sa fie recreata, duplicata sau copiata.

Desigur, un dezavantaj al acestor telefoane este dat de constructia lor ce foloseste multa sticla – tocmai de aceea, nu putini sunt cei care apeleaza frecvent la operatiuni de service GSM, precum cele de inlocuire carcasa iPhone sau display. Cu ajutorul unor huse insa, aceste probleme pot fi inlaturate.

Cum vor evolua telefoanele mobile in anii ce urmeaza? Urmeaza sa vedem!

0 Shares
You May Also Like