Despre savarsirea Sfintei Liturghii

0 Shares
0
0
0

Dupa cum spune Sfantul Simeon al Tesalonicului. Sfanta Liturghie este Taina Tainelor, Sfintirea Sfintilor, adevarata Sfanta Sfintelor, a toate savarsirilor savarsite, incepatoare de savarsire si savarsitoare. In ceea ce priveste acest concept, este de origine greaca si face referire la o slujba, la o lucrare comuna, ce vizeaza publicul. Nenumarate asocieri de cuvinte au denumit pe parcursul timpului dumnezeiasca Liturghie: Cina Domnului, euharistia, frangerea painii, taina, jertfa, paharul binecuvantarii, sfanta slujba, adunare.

Rolul pe care il are de indeplinit aceasta este dublu. Astfel, in primul rand este vorba despre sfintirea Darurilor de Jertfa, despre prefacerea vinului si a painii in Sfantul Trup si Sange al Mantuitorului. Pe de alta parte, prin sfanta Impartasanie, credinciosii sunt sfintiti si curatiti de pacate.

Care este timpul savarsirii Sfintei Liturghii?

Aceasta poate sa fie savarsita de acelasi preot slujitor numai o singura data in decursul unei zile. Oricare ar fi ora, nu este posibila realizarea slujbei de mai mult de o data in cadrul unui altar. Este modul de a ne arata faptul ca Hristos  a avut numai o moarte si a rabdat numai o patima pentru cei pacatosi.

In vederea savarsirii Sfintei Liturghii este obligatorie imbracarea unor vesminte bisericesti complete, adica nu trebuie sa lipseasca nici una dintre piesele componente ale straielor. Fiecare slujitor al Bisericii trebuie sa aiba in vedere ingrijirea corespunzatoare a acestora, atat pentru ca asa se impune, dar mai ales pentru a arata respectul purtat fata de Divinitate.

Nu oricine are dreptul sa savarseasca Sfanta Liturghie. Este necesar ca aceasta sa fie realizata de acei preoti si arhierei care nu au fost opriti de impedimente canonice sau morale. Nu poate sa savarseasca niciodata slujba specifică de unul singur diaconul.

Unde se poate savarsi Sfanta Liturghie?

Potrivit cartilor bisericesti, este posibila savarsirea Acesteia numai in cadrul bisericii, in paraclis sau la capele sfintite ce au Antimis, acesta fiind Sfantul Altar. In afara bisericii numai in cazurile exceptionale poate fi realizata aceasta (hramuri, camp de lupta, sfintire de biserica).

Care sunt materiile si obiectele necesare pentru a savarsi Sfanta Liturghie?

Urmatoarele obiecte sunt necesare in vederea savarsirii acesteia, dupa regulile impuse de Biserica: sfintele vesminte bisericesti, Sfantul Antimis, sfintele vase (lingurita, buret, disc, potir, steluta, copie, vas pentru caldura, procovete), prescuri, vin curat, apa curata, tamaie, cadelnita. De asemenea, este necesara utilizarea unor carti de slujba: Liturghier, Sfanta Evanghelie Catavasier, Apostol sau Liturghier de strana (pentru cantaret).

Nu trebuie nicicum neglijate cele doua lumini, una de pe Sfanta Masa si cea de pe Sfanta Proscomidie. Poate sa se foloseasca atat lumanari, cat si candele.

Slujitorii altarelor trebuie sa se pregateasca adecvat pentru a putea savarsi Liturghia. Este unul dintre cele mai mari haruri pe care omul l-a primit. Spre exemplu, realizarea Sfintei Impartasanii in cadrul acesteia nu poate fi facuta oricum, mai ales ca este vorba despre contactul nemijlocit al Sfantului Trup si Sange cu mirenii.

Fiind vorba despre una dintre cele mai infricosatoare taine, preotii trebuie sa se pregateasca atat cu cele materiale, cat si cu sufletul pentru a infaptui minunea impartasaniei. Pentru asta, slujitorii Bisericii au fost instruiti si invatati astfel ca intregul demers sa fie infaptuit dupa canoanele si regulile primite.

Este de datoria fiecaruia sa se asigure ca Sfanta Liturghie se va desfasura corespunzator, reprezentand o responsabilitate pentru care nu orice a fost nascut.

0 Shares
You May Also Like
Ce este mamografia?

Ce este mamografia?

O mamografie este o radiografie a sanului. Este un instrument de screening utilizat pentru detectarea si diagnosticarea cancerului…