Atunci cand dorim sa achizitionam un vas de bucatarie, materialul din care acesta este fabricat capata o importanta sporita, intrucat ne gandim, in prima instanta, la modul in care acestea ne pot pune in pericol sau nu sanatatea.
In vreme ce unele materiale pot fi toxice, altele fac fata cu succes utilizarilor frecvente, fara a semna emisii de substante chimice in alimente in timpul prepararii.
Inoxul si aluminiul sunt doua dintre cele mai des utilizate materiale in producerea de recipiente culinare, primul fiind un aliaj de metale precum crom, carbon, otel, nichel etc, iar cel din urma prezinta existenta unui singur element.
Cu toate acestea, aluminiul a scazut in topul celor mai mari vanzari de vase de bucatarie din cauza naturii sale reactive, intrand in reactie cu mancarurile alcaline bogate in acizi.
Pentru a combate aceasta problema, fabricantii de seturi de vase au optat pentru un aluminiu anodizat, care este mai sigur si mai eficient de utilizat, dar oare este el de preferat in detrimentul inoxului?
In ceea ce priveste conductivitatea termica, aluminiul si aluminiul anodizat deopotriva prezinta un avantaj, in sensul in care capacitatile lor de transmitere a caldurii fac ca mancarea sa fie gata intr-un timp destul de scurt.
Nu putem spune acelasi lucru despre inox care, pe de alta parte, nu conduce caldura in mod uniform, rezultand puncte de cadura aleatorii si o masa preparata neuniform. Cu toate acestea, diferitele seturi de vase din inox au suferit o imbunatatire in ultimul deceniu, prin adaugarea unui strat de cupru sau aluminiu in parte de jos pentru a ridica nivelul de conductivitate.
Tigaile din aluminiu anodizat au trecut in timpul fabricarii printr-un proces electrochimic ce a dus la aparitia unui strat de oxid de aluminiu pe suprafata interioara. Datorita acestui fapt, vasele previn alipirea alimentelor in timpul prepararii, pastrand intacte atat mancarea, cat si tigaia sau oala propriu-zisa.
Avand in vedere ca materialul este si rezistent la zgarieturi, vasul din aluminiu anodizat poate fi o potentiala achizitie pentru bucatarie. Pe de alta parte, inoxul nu prezinta un strat suplimentar ce previne alipirea, deci nu putem spune ca furnizeaza aceeasi siguranta la gatit.
Avand in vedere ca vasul anodizat este completat de un extra strat de protectie, materialul de baza prezinta o rezistenta suplimentara, facand oalele si tigaile mai durabile.
Totodata, vasele din aluminiu anodizat sunt considerate a fi printre cele mai rezistente recipiente culinare aparute. Cu toate acestea, exista totusi riscul deteriorarii stratului anodizat in timp, ce poate duce la descoperirea invelisului de aluminiu si deci la posibile reactii toxice cu preparatele. Vasele din inox nu sunt insotite de acest risc de toxicitate si cu atat mai mult, acest material este rezistent la rugina si coroziune.
In ceea ce priveste mentenenta, aluminiul nu poate fi depus in masina de spalat vase, intrucat miscarile bruste ale acestui dispozitiv ar putea duce la degradarea si decolorarea invelisului anodizat. Asadar, vasele din acest material trebuie spalate cu atentie, cu ajutorul unui burete. Produsele din inox sunt mult mai rezistente pe termen lung, iar unele tipuri pot fi introduse in masina de spalat vase.