Convertor Valutar

Curs valutar

Vremea in tara

Sondaj

Care credeti ca e cea mai buna masura pentru iesirea din recesiune?
 

Utilizatori online

Avem 48 vizitatori online
zonia.ro
Arhivatorul.ro
Restantele la banci au crescut de patru ori

executare_bancara Bancile s-au concentrat, in cursul acestui an, pe restructurarea imprumuturilor neprofitabile, care le-au afectat serios profiturile.

Creditele restante ale romanilor au crescut de patru ori intr-un an de criza, arata datele Bancii Nationale Romane (BNR). Daca in septembrie 2008 acestea reprezentau 2,4% din total, in septembrie anul curent procentul a ajuns la 10,5%. Faptul ca din ce in ce mai multi romani nu mai au bani sa-si achite datoriile se reflecta si in ponderea creditelor clasificate drept pierdere, care reprezentau, dupa primele noua luni, 8,5% din totalul imprumuturilor, comparativ cu ponderea de 3,6% inregistrata in septembrie 2008.

"Creditele considerate standard reprezentau 60,6% din total, in scadere de la 66,4% in septembrie 2008, ceea ce inseamna ca a existat o trecere spre categoriile mai riscante, indeosebi asupra celor clasificate indoilenic si pierdere, a afirmat prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.
Oficialul bancii centrale a adaugat ca sistemul bancar a fost profitabil si in primele noua luni ale acestui an, totalizand 680 de milioane de lei.Cifra este insa de cinci ori mai mica fata de rezultatul inregistrat in aceeasi perioada din 2008. Georgescu a precizat ca bancile sunt solide, avand un indicator de solvabilitate foarte bun, care a crescut de la 11,9% la 13,7% in ultimele 12 luni.

Creditele acordate in 2009, cat in jumatate de luna din 2008

Institutiile financiare s-au axat in acest an pe restructurarile creditelor neperformante si au fost mult mai retinute in acordarea unor imprumuturi noi. Seful Intesa Sanpaolo Bank a afirmat ca aproximativ 20% din portofoliul de credite al bancii a fost restructurat, ca urmare a dificultatilor de plata a clien tilor, pe fondul crizei economice.

"Anul 2009 a fost caracterizat de o colaborare cu companiile, acordand clientilor prelungiri, rescadentari sau alte masuri care i-ar putea ajuta. Inca din decembrie 2008 am inceput sa dam instructiuni in unitatile din teritoriu de a discuta cu clientii si de a gasi solutii pentru ajutarea celor cu situatii dificile, a declarat directorul general al bancii, Nicola Calabro.

Pe de alta parte, Volksbank Romania a pus frana in acordarea creditelor. "Anul acesta am acordat 500 de credite imobiliare, cat dadeam anul trecut in jumatate de luna, a afirmat presedintele institutiei, Gerald Schreiner. El anticipeaza ca circa 3%-4% dintre clienti vor solicita solutia de restructurare.

MASURI

Bancile sustin ca nu vor sa faca executari silite

Comunitatea bancara cere BNR modificarea normelor, ca sa poata schimba clasificarea unui credit pe perioada ramasa pana la scadenta acestuia, a afirmat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. In opinia sa, nu e momentul pentru executari silite.

"Potrivit reglementarilor actuale, un credit restructurat ramane in aceeasi clasa pana la scandenta. De exemplu, la un credit ajuns in categoria indoielnic sau pierdere, banca face un provizion de 100%. Dupa cele 90 de zile de intarziere la plata, clientul si banca ajung la concluzia ca imprumutul trebuie restructurat.

Astfel, creditul pe care clientul il avea pe cinci ani devine un imprumut cu scandenta la sapte ani, deci banca trebuie sa inregistreze pierderi sapte ani de acum inainte. Aceasta abordare e neadaptata conditiilor din piata, a spus Ghetea.

 
Bill Gates -omul care a inventat viitorul

bill_gates_futureE greu de tot sa incepi povestea lui Bill Gates. Avand in vedere ca e cel mai bogat om de pe planeta exista o ura generalizata si partial de inteles, pentru cei mai bogati.

Daca ne uitam la bogatii nostri cu siguranta suntem indreptatiti sa-i uram, dar parca pe Bill Gates eu nu pot sa-l urasc . Am inceput aceasta rubrica a siteului nostru cu Povesti de succes pentru a arata ca exista si afaceristi care pot darama lumea, pot schimba din radacina totul , pot inventa viitorul. Si cel mai potrivit pentru acest ultim exemplu mi se pre cazul lui Bill Gates.

Va invit sa cititi aceste povesti, sa le credeti si sa nu incetati sa visati, inca puteti darama lumea. Nu renuntati la vise, sunt singurul lucru care ne mai ramane .

Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, a reusit sa devina in 30 de ani o legenda a informaticii, unul dintre cei mai bogati oameni de pe planeta si, in acelasi timp, unul dintre cei mai mari filantropi.

Citeşte mai mult...
Afacerea zilei este un portal despre afaceri care cuprinde in structura propuneri de afaceri, povesti de succes, tipuri de contracte, francize, afaceri la cheie si stiri economice, din finante, auto, turism, imobiliare. Copywright of Dan Bradu .ro -Za Blog